Ο απόλυτος οδηγός για τέλεια μελομακάρονα

Ο απόλυτος οδηγός για τέλεια μελομακάρονα

Ποιο είναι το σήμα κατατεθέν για τα Χριστούγεννα; Μία λέξη υπάρχει, μελομακάρονα! Πως όμως θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τα πιο αφράτα, νόστιμα και τριφτά μελομακάρονα τώρα στις γιορτές; Εδώ θα βρείτε τα μικρά μυστικά που ακολουθούμε πιστά για να έχουμε τα πιο πετυχημένα μελομακάρονα των Χριστουγέννων!

Μετράμε σωστά τα υλικά μας και ακολουθούμε πιστά τη συνταγή

Ο κεντρικός κανόνας στη ζαχαροπλαστική είναι η ακρίβεια. Το σωστό ζύγισμα και μέτρημα των υλικών για τα μελομακάρονα είναι η ουσιαστική παράμετρος της επιτυχίας. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε συνταγές που έχουν ως μονάδα μέτρησης φλιτζάνια και ποτήρια γιατί πολύ απλά από σπίτι σε σπίτι διαφέρει!

Ανακατεύουμε και χτυπάμε πολύ καλά τα υγρά υλικά

Το καλό χτύπημα του λαδιού με τη ζάχαρη μας κάνει τα μελομακάρονά μας πολύ τραγανά κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Καταλαβαίνουμε πως το μείγμα μας είναι έτοιμο όταν θα έχει γίνει χυλός.

Όχι πολύ ώρα ζύμωμα

Όταν φθάσει η στιγμή να προσθέσουμε το αλεύρι στο μείγμα ανακατεύουμε τα υλικά με γρήγορες και ανάλαφρες κινήσεις. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας λίγο ώστε να έχει λαδερή και μαλακή υφή. Αν το παρακάνουμε τότε η ζύμη θα βγάλει όλο το λάδι και θα σκληρύνουν.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί

Ξεκουράζουμε τη ζύμη μας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Την αφήνουμε περίπου για 15 λεπτά αφού την σκεπάσουμε πρώτα με διάφανη μεμβράνη. Θα παρατηρήσουμε πως το πλάσιμο θα είναι ευκολότερο.

Πλάθουμε όλα μας τα μελομακάρονα στο ίδιο μέγεθος

Όταν τα μελομακάρονά μας έχουν το ίδιο μέγεθος τότε ψήνονται και σιροπιάζονται σωστά και ομοιόμορφα. Ένας τρόπος είναι η ζυγαριά. Επίσης μπορούμε να πλάσουμε με το χέρι τα μελομακάρονα ή με κουπάτ.

Προσέχουμε το χρόνο ψησίματος

Για να έχουν όμορφο και χρυσαφί χρώμα τα μελομακάρονα είναι απαραίτητο να ψήνονται σε συγκεκριμένο χρόνο. Να γνωρίζετε πως στην πρώτη φουρνιά ο φούρνος μας έχει τη σωστή θερμοκρασία. Στη συνέχεια όμως είναι απαραίτητο να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία λίγο ανάλογα βέβαια και με τον φούρνο που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σωστό σιρόπιασμα

Για να αποφύγουμε το σπάσιμο των μελομακάρονων την ώρα του σιροπιάσματος τότε θα πρέπει ένα από τα δύο να είναι ζεστό και το άλλο κρύο. Το καλύτερο βέβαια αποτέλεσμα έχουμε όταν τα μελομακάρονα είναι κρύα και το σιρόπι ζεστό. Με αυτόν τον τρόπο δε λασπώνουν. Επίσης μπορούμε να τα φτιάξουμε και να τα σιροπιάσουμε την επόμενη μέρα, κάνοντας την διαδικασία πιο πρακτική.