Pesto …κι έγινε! Μαθαίνοντας την σάλτσα βασιλικού

pesto

Η συγκεκριμένη σάλτσα έχει γενοβέζικη καταγωγή, όπου πρωταγωνιστής της είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό του ελληνικού καλοκαιριού και ο βασιλιάς των μυρωδικών, ο βασιλικός! Υπάρχουν πολλών ειδών βασιλικού, αυτόν που χρησιμοποιούμε όμως για την σάλτσα είναι ο πλατύφυλλος βασιλικός. Το pesto βασιλικού το συναντάμε σε πολλές συσκευασμένες εκδοχές σε όλα σχεδόν τα μαγαζιά με τρόφιμα. Η αλήθεια όμως είναι πως καμία τους δε συγκρίνεται τόσο στην ποιότητα όσο και στα αρώματα, με εκείνης της σπιτικής! Η σάλτσα βασιλικού (pesto) είναι κατάλληλη για ζυμαρικά, ρύζι, σάντουιτς, ψητά λαχανικά, dressing για σαλάτες, βάση για πίτσα, αναδεικνύοντας τον μοναδικό και δυνατό, μεσογειακό της χαρακτήρα.

Συμβουλές:

1. Όταν προσθέτουμε pesto στο φαγητό, αρχικά αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και έπειτα ρίχνουμε την σάλτσα. Αυτό το κάνουμε για να μην ψηθεί το τυρί και κόψει η σάλτσα (διαχωρίζεται το λάδι).

2. Αν μας λείπει το γουδί, τότε χρησιμοποιούμε το μπλέντερ.

3. Για να μη μαυρίσει η σάλτσα pesto, είναι απαραίτητο να έχουμε μεγάλη ποσότητα στο μπλέντερ και προσέχουμε να μην αλέθουμε για πολύ ώρα. Το ιδανικό άλεσμα είναι 3 λεπτά.

4. Το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι φρεσκοτριμμένο.

5. Η σάλτσα pesto διατηρείται για πολύ καιρό στην κατάψυξη.

6. Η σάλτσα διατηρείται αεροστεγώς στο ψυγείο για τρεις ημέρες