Συμβουλές για τέλειο burger

Συμβουλές για τέλειο burger

1. Ο κιμάς πρέπει να είναι σκέτος μαζί με πιπέρι και στο τέλος αλάτι. Τα μπέργκερ είναι διαφορετικά από τα άλλα μπιφτέκια. Τον βασικό ρόλο τον παίζει το κρέας και όχι τα καρυκεύματα.

2. Ο κιμάς για το μπέργκερ δεν πρέπει να είναι άπαχος. Η αναλογία πρέπει να είναι 70% άπαχο κρέας και 30% με λίπος για να έχουμε ένα ζουμερό μπιφτέκι.

3. Το ψωμί που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι «ελαστικό», απορροφητικό και αφράτο.

4. Το κρεμμύδι δεν πρέπει να μας καίει πολύ γιατί χρειαζόμαστε ισορροπία στις γεύσεις των υλικών.

5. Δεν βάζουμε πολλές ροδέλες ντομάτας γιατί οι χυμοί στα µπέργκερ συνήθως δεν χρειάζονται και γιατί υπάρχει θερμοκρασιακή διαφορά από τα υπόλοιπα υλικά.

6. Ο κιμάς που θα χρησιμο­ποιήσουμε στο μπέργκερ καλό είναι να περνιέται μόνο μία φορά από τη μηχανή.

7. Το μείγμα του κιμά δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Δεν τον θέλουμε σφιχτό και δουλεμένο, αλλά αντίθετα κάπως αραιό. Γι’ αυτό δεν είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί στο ψυγείο.

8. Για να έχουμε ζουμερά τα μπέργκερ, αλα­τίζουμε καλά, λίγα λεπτά πριν τα ψήσουμε και όχι πιο νωρίς, γιατί το αλάτι τραβάει τα ζουμιά τους.

9. Με το δάχτυλό μας κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο τους. Αυτό μας βοηθάει να μη φουσκώσουν και ανοίξει η επιφάνειά τους. Τα βάζουμε στην ψησταριά με το βαθούλωμα προς τα πάνω.

10. Η επιφάνεια ψησίματος (τηγάνι, μαντεμένια πλάκα, ψησταριά κ.λπ.) πρέπει οπωσδήποτε να είναι πολύ καυτή, ενώ, αν θέλουμε να τα ψήσουμε στο φούρνο ή στο γκριλ πρέπει να είναι πολύ καλά προθερμασμένος πριν τα βάλουμε μέσα.

11. Γυρίζουμε τα μπέργκερ μόνο αν ξεκολλάνε από την επιφάνεια ψησίματος. Δεν προσπαθούμε να τα ξεκολλήσουμε με σπάτουλες και μαχαίρια, γιατί θα σπάσουν και θα διαλυθούν.

12. Ένα μυστικό είναι να τα γυρίσουμε όταν δούμε ότι έχει δημιουργηθεί στην επιφάνειά τους ένα στρώμα υγρασίας.

13. Ένα τακτικό λάθος είναι ότι διαρκώς πιέζουμε τα μπιφτέκια με σπάτουλα πάνω στην εστία. Με αυτόν όμως τον τρόπο χάνουν την υγρασία τους και τα μπιφτέκια στεγνώνουν.

14. Πρέπει να αφήσουμε τα μπέργκερ να ξεκουραστούν για 5 λεπτά αφού τα βγάλουμε από την εστία. Έτσι θα παραμείνουν ζουμερά.