Σωστή συντήρηση της πατάτας

πατάτες

Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, οι πατάτες μπορούν να διαρκέσουν σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν δείξουν σημάδια αλλοίωσης. Αλλά δυστυχώς, είναι ακόμα ευπαθείς. Και υπάρχουν πολλές ερωτήσεις γύρω από το πότε πρέπει να τις πετάξετε. Πρέπει να πετάξετε πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες; Μπορείτε ακόμα να τρώτε πατάτες εάν κόψετε τις φύτρες; Θα απαντηθούν όλες αυτές οι ερωτήσεις και πολλά άλλα. Μάθετε πώς να αποθηκεύετε πατάτες και πόσο διαρκούν, ώστε να μπορείτε να μαγειρεύετε με τις πατάτες σας ενώ είναι ακόμα καλές.

Πόσο διαρκούν οι πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου;

Αναμφίβολα, ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ολόκληρων, άψητων πατατών είναι έξω από το ψυγείο. Η αποθήκευση της πατάτας στο ψυγείο θα κάνει το άμυλο να μετατραπεί σε ζάχαρη, δίνοντάς της μια γλυκιά γεύση που δεν θέλετε.

Όταν φυλάσσονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, (πιο θερμό από το ψυγείο αλλά πιο κρύο από τη θερμοκρασία δωματίου) οι ολόκληρες, άψητες πατάτες μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο μήνες. Αν έχετε ένα υπόγειο τότε είναι το κατάλληλο μέρος για τη διατήρησή τους. Για αποθήκευση, φυλάξτε τα χαλαρά σε χάρτινη σακούλα, σε διχτάκι ή κουτί από χαρτόνι για να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα. Σε θερμοκρασία δωματίου, οι πατάτες θα διαρκέσουν έως και δύο εβδομάδες.

Πόσο διαρκούν οι πατάτες στο ψυγείο;

Ενώ έχουμε ήδη διαπιστώσει ότι το ψυγείο δεν είναι το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση πατάτας, μερικές φορές δεν έχετε άλλη επιλογή. Η έλλειψη χώρου στο ντουλάπι, οι ζεστές ή υγρές συνθήκες είναι όλοι οι λόγοι που ίσως θέλετε να αποθηκεύσετε τις πατάτες σας στο ψυγείο.

Εάν επιλέξετε να ψύξετε τις πατάτες σας για οποιονδήποτε λόγο, οι πατάτες θα διαρκέσουν για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, αλλά θα αναπτύξουν μια γλυκιά γεύση όταν μαγειρευτούν.

Οι πατάτες που έχουν κοπεί πρέπει να αποθηκεύονται σε ένα μπολ με κρύο νερό και να ψύχονται. Θα είναι καλό για τις επόμενες 24 ώρες.

Και τέλος, οι μαγειρεμένες πατάτες θα διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις ημέρες στο ψυγείο, όπως συμβαίνει με όλα τα υπολείμματα.

Πόσο διαρκούν οι πατάτες στον καταψύκτη;

Ενώ οι μαγειρεμένες πατάτες τα πηγαίνουν καλά στον καταψύκτη, οι ωμές πατάτες δεν το κάνουν, οπότε είναι καλύτερο να τις μαγειρέψετε πριν τις καταψύξετε. Όταν φυλάσσονται σε μια ειδική σακούλα κατάλληλη για κατάψυξη ή σε αεροστεγές δοχείο, οι μαγειρεμένες πατάτες θα διαρκέσουν 10 έως 12 μήνες στον καταψύκτη.

Πώς γνωρίζετε εάν μια πατάτα είναι κακή ή χαλασμένη

Θα μπορείτε να πείτε εάν μια πατάτα έχει χαλάσει αν γίνει μαλακή ή συρρικνωθεί. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια ξινή ή μουχλιασμένη μυρωδιά, που υποδηλώνει αλλοίωση.

Οι πράσινες φύτρες δεν αποτελούν ένδειξη αλλοίωσης. Ωστόσο, δείχνουν ότι τα θρεπτικά συστατικά αρχίζουν να χάνονται από την πατάτα. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητά τους αρχίζει να χειροτερεύει, αλλά δεν χρειάζεται να τα πετάξετε ακόμα.

Πρέπει να πετάξετε μακριά πατάτες που είναι πράσινες ή έχουν φύτρες;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πατάτες εξακολουθούν να είναι ασφαλείς για κατανάλωση ακόμα και μετά την εμφάνιση της φύτρας του, αρκεί να μην παρουσιάζουν σημάδια αλλοίωσης όπως περιγράφεται παραπάνω. Απλώς αφαιρέστε τις φύτρες ή τα πράσινα σημεία που βλέπετε πριν τα μαγειρέψετε.

Ωστόσο, το Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων προτείνει να πετάξετε τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες ή είναι πράσινες, για να προστατευθείτε από κάθε κίνδυνο πιθανής τοξικότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πατάτες περιέχουν αυτά που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή. Αυτές είναι φυσικές τοξίνες, η χαμηλότερη συγκέντρωση των οποίων βρίσκεται στο λευκό σώμα της πατάτας. Ωστόσο, το πράσινο δέρμα, οι φύτρες περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση γλυκοαλκαλοειδών. Εάν φαγωθούν, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα εμετού, κοιλιακού άλγους, ζάλη ή πυρετό.

Οι περισσότεροι θα έλεγαν ότι με το ξεφλούδισμα των πατατών και η αφαίρεση των βλαστών μπορεί να σας προστατεύσει από τις τοξίνες. Μπορείτε όμως να ανακουφιστείτε από το γεγονός ότι η πικρή γεύση που συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα γλυκοαλκαλοειδών θα δώσει στους γευστικούς σας κάλυκες προειδοποιήσεις για τις τοξίνες. Ανεξάρτητα από το εάν επιλέγετε να τις πετάξετε ή όχι, πάντα να είστε προσεκτικοί όταν ασχολείστε με πατάτες που έχουν φύτρες ή έχουν γίνει πράσινες.