Τα 10 βήματα για το τέλειο ριζότο

ριζότο

1) Η επιλογή του κατάλληλου τύπου ρυζιού. Κατάλληλο ρύζι είναι το αρμπόριο, καρναρόλι και η καρολίνα.

2) Διαλέγουμε το κατάλληλο σκεύος για το μαγείρεμα, να είναι φαρδύ, χαμηλό και με φαρδύ πάτο.

3) Σοτάρουμε το κρεμμύδι πάντα με βούτυρο και ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

4) Σοτάρουμε το ρύζι έτσι ώστε να απορροφήσει την λιπαρότητα από το βούτυρο και να έχουμε το τέλειο χύλωμα.

5) Σβήνουμε με κρασί, περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για να είναι πιο εύπεπτο και γευστικό το ριζότο.

6) Η αναλογία ρυζιού ζωμού είναι 1:3 δηλαδή 1 κούπα ρύζι:3 κούπες ζωμό.

7) Τον ζωμό τον προσθέτουμε σταδιακά, ποτέ όχι όλον μαζί και προσέχουμε να είναι ζεστός με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε κρεμώδες ριζότο.

8) Όσο μαγειρεύουμε το ριζότο ανακατεύουμε συνέχεια.

9) Πότε είναι έτοιμο; Όταν ο κόκκος του ρυζιού είναι al dente, όταν δηλαδή κρατάει λίγο στο κέντρο, γιατί θα συνεχίσει να ψήνεται για τα επόμενα 3 λεπτά με τη θερμότητα που έχει αναπτύξει και όσο είναι ακόμη ζουμερό. Τότε είναι που απορροφάει όλη την κρέμα του και γίνεται κολλώδες.

10) Τραβάμε το ριζότο από την φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και παρμεζάνα.