Υγιεινά κέικ για μικρούς… και μεγάλους!

Υγιεινά κέικ

Αφήνουμε πίσω το καλοκαίρι και υποδεχόμαστε θερμά τη νέα εποχή. Εποχή για ανασυγκρότηση, άνοιγμα των σχολείων και φυσικά επιστροφή στα γραφεία μετά τη λήξη της καλοκαιρινής άδειας. Γι’ αυτό θα υποδεχθούμε το φθινόπωρο με ανοιχτές αγκάλες προσφέροντας ζουμερά και υγιεινά κέικ. Καλά ακούσατε! Μπορεί να ξεχνάμε σιγά σιγά τις αμμουδιές και τις παραλίες δεν ξεχνάμε όμως την αγάπη μας για τα γλυκά. Η σχολική χρονιά άρχισε και μαζί της έρχεται η σπαζοκεφαλιά για το τι θα πάρουν τα παιδιά μας στο σχολείο. Έπειτα και εσύ εργαζόμενε του γραφείο ή όπου αλλού είσαι, δε βαρέθηκες να αγοράζεις όλα τα ετοιματζίδικα και θερμιδογόνα σνακ; Όλοι γνωρίζουμε πόσο παχυντικά και αμφιβόλου ποιότητας είναι. Γι’ αυτό μπείτε στη κουζίνα μαζί μου και ελάτε να φτιάξουμε τα πιο νόστιμα, χορταστικά και υγιεινά κέικ για να τα παίρνετε παντού!

Υλικά

Υγιεινό κέικ σοκολάτας

  • 350 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 60 γρ. κακάο
  • 260 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ  σόδα μαγειρική
  • μία πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • μία πρέζα τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 ½ κ.σ. ξύδι
  • 70 γρ. σπορέλαιο
  • 3 βανίλιες ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
  • 380  γρ. βραστό νερό

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε για αρχή το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό, το σπορέλαιο, τις βανίλιες, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, και το ξύδι. Ρίχνουμε εκεί τα κοσκινισμένα μας υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα παχύρρευστο μείγμα. Παίρνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ ή σε θήκες για κεκάκια, τα βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Αδειάζουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά.

Υλικά

Κέικ με μέλι και φουντούκια

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σπορέλαιο
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. μελι
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 100 γρ. φουντούκια καβουρδισμένα και χοντροσπασμένα
  • 60 γρ.  χυμό πορτοκαλιού
  • 300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • μία πρέζα αλάτι.

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τα αυγά, το μέλι, τις βανίλιες και το αλάτι. Χτυπάμε το μείγμα με το φτερό για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, αναμειγνύουμε και τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 45 με 55 λεπτά. Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα και ξεφορμάρουμε το κέικ πάνω σε μία σχάρα μετά από 15 λεπτά.

Υλικά

Κέικ με σταφίδες, κράνμπερις και ξηρούς καρπούς

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 3 βανίλιες
  • 100 γρ. χοντροσπασμένα φουντούκια ή καρύδια ή αμύγδαλα
  • 60 γρ. σταφίδες
  • 60 γρ. κράνμπερι
  • μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ενσωματώνουμε καλά με μία μαρίζ. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ. Απλώνουμε εκεί το μείγμα μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 50 λεπτά.

Υλικά

Κέικ μπανάνας με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ. μέλι
  • 2 αυγά
  • 3 ώριμες μπανάνες
  • 2 βανίλιες
  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 100 γρ. αλεύρι βρόμης
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • μία πρέζα αλάτι
  • ¾ κ.γ. κανέλα
  • 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
  • 2 κ.σ. χοντροκομμένα φιστίκια
  • 150 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ πιάτο λιώνουμε με το πιρούνι τις μπανάνες. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, την καστανή ζάχαρη, το μέλι και τα αυγά. Τα χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα μας. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τα τριμμένα φιστίκια και ανακατεύουμε με την μαρίζ πολύ καλά ώστε να ενσωματωθούν καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα. Τοποθετούμε το μείγμα του κέικ μέσα στη φόρμα, πασπαλίζουμε με τα φιστίκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 50 λεπτά με 1 ώρα.

Υλικά

Κέικ με καρότο, μήλο και τζίντζερ

  • 300γρ. αλεύρι ολικής άλεσης που φουσκώνει μόνο του
  • 180 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 180 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 250 γρ. τριμμένο καρότο
  • 2 μήλα ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
  • μία πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.     Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα ρίχνοντας το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 40 με 45 λεπτά.

Έχοντας στο πλευρό σας τόσες νόστιμες και υγιεινές συνταγές για κέικ δε μένει παρά να τις παρασκευάσετε και να έχετε πάντα γεμάτο το ταπεράκι σας χωρίς τύψεις όπου και αν βρίσκεστε!