Σοκολατοσυμβουλές

σοκολάτα

•Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της σοκολάτας; Η απάντηση είναι μία: η υγρασία! Δεν την τοποθετούμε ποτέ στο ψυγείο γιατί καταστρέφεται. Η σωστή θερμοκρασία για την συντήρησή της είναι οι 18 βαθμοί κελσίου.

• Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα σοκολατάκια είτε πρόκειται για αγορασμένα είτε χειροποίητα. Πως καταλαβαίνουμε πως έχει χαλάσει; Από το άσπρο χρώμα στην επιφάνειά τους.

• Αφού ανοίξουμε τη συσκευασία της και δεν την καταναλώσουμε γρήγορα καλό είναι να την τυλίξουμε με αλουμινόχαρτο.

• Όπως γνωρίζουμε η σοκολάτα γενικότερα αποτελεί ένα ευαίσθητο υλικό. Αυτό όμως ισχύει και για τις μυρωδιές που τις απορροφά πολύ γρήγορα. Την έχουμε ερμητικά κλεισμένη και μακριά από έντονες μυρωδιές. Το ίδιο συμβαίνει και στα γλυκά που περιέχουν σοκολάτα. Συγκεκριμένα οι τρούφες και οι μους απορροφούν πολύ πιο εύκολα τις οσμές του ψυγείου γι’ αυτό το λόγο τα έχουμε σκεπασμένα με διάφανη μεμβράνη ή κλεισμένα σε κουτί. Είναι πολύ ευαίσθητη στις μυρωδιές, τις οποίες απορροφά αμέσως.

• Πολλά ακούμε για το κατάλληλο ποσοστό της σοκολάτας. Ποιο είναι αυτό; Αυτό που ταιριάζει σε όλες τις συνταγές είναι το 55 %.

 Υπάρχουν συνταγές που δεν ξεκαθαρίζουν το ποσοστό της σοκολάτας που χρησιμοποιείται. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε εκείνες με υψηλό ποσοστό σε κακάο γιατί είναι πιθανόν να αλλάξει η υφή του γλυκού.

• Όταν προσθέτουμε μαρέγκα σε σοκολάτα τότε ανακατεύουμε απαλά και ελαττώνουμε το χρόνο ανακατέματος. Όσο ανακατεύουμε δημιουργούνται μέσα στο μείγμα φουσκάλες και καταστρέφει την υφή της.

 • Όταν έχουμε μια συνταγή που έχει σοκολάτα και θέλουμε να προσθέσουμε αλκοόλ ή λιπαρή ουσία η σειρά που ακολουθούμε είναι η εξής. Αφού λιώσουμε τη σοκολάτα προσθέτουμε αρχικά τη λιπαρή ουσία, ενσωματώνουμε και τέλος προσθέτουμε το αλκοόλ. Αυτό το κάνουμε γιατί το αλκοόλ έχει την τάση να πήζει το μείγμα.