No products in the cart.
Ριζότο με σπαράγγια
εύκολο
6
Είμαστε στην αρχή της άνοιξης και την εμφάνισή τους έχουν κάνει ήδη τα νόστιμα λαχανικά και φρούτα αυτής της εποχής. Η Ελλάδα φυσικά δεν πάει πίσω καθόλου από την τεράστια ποικιλία τους. Όλα τα καλούδια φυτρώνουν και καλλιεργούνται σε αυτόν εδώ τον τόπο. Έτσι, μου δίνεται η αφορμή να σας παρουσιάσω το λαχανικό της άνοιξης που είναι λίγο άγνωστο σε αρκετούς. Σπαράγγι! Είτε άγριο είτε καλλιεργήσιμο αποτελεί μία βόμβα βιταμινών! Δε θα επεκταθώ στα οφέλη του γιατί απλά δεν περιγράφονται! Τα αγαπημένα μου σπαράγγια είναι δύο λογιών: τα άσπρα και τα πράσινα. Στα πράσινα σπαράγγια δε, συναντούμε και τα άγρια τα οποία είναι πολύ λεπτά και τρυφερά (φτιάχνουμε μία ομελέτα που παραμιλάει!). Η βόρεια Ελλάδα είναι γνωστή για την παραγωγή της. Αναπτύχθηκε σε πρώτο στάδιο στην Μακεδονία και στη Θράκη. Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής του σπαραγγιού στην Ελλάδα βρίσκονται πλέον στα Γιαννιτσά, την Καβάλα, την Ορεστιάδα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη. Φυσικά πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους πηγαίνει κατευθείαν στο εξωτερικό με άμεσο αγοραστή την Γερμανία. Φανταστείτε πως κατά μέσο όρο η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο (1,7 κιλό/έτος/κάτοικο). Τα τελευταία δε χρόνια υπάρχει μία εκπληκτική άνοδος στο ελληνικό σπαράγγι αφού το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα, μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Κίνας και του Περού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η καλλιέργεια σπαραγγιών ονομάζεται και «λευκός» θησαυρός! Είδατε πόσα αγαθά έχουμε και δυστυχώς δε τα γνωρίζουμε καλά. Το σπαράγγι έχει εκπληκτική γεύση αρκεί να ξέρουμε πώς να το χειριστούμε. Προσωπικά τα σπαράγγια για πρώτη φορά τα δοκίμασα σε μία επαρχιακή πόλη της Γερμανίας και απλά έμεινα άναυδη από τη γεύση τους. Από τότε ξεκίνησα να τα μαγειρεύω και να τα εντάσσω στην διατροφή μου. Ψήνοντάς τα στη σχάρα πάνω στα κάρβουνα έχουμε μία μοναδική σαλάτα κάνοντας ένα απλό dressing με ξύδι βαλσαμικό, ελαιόλαδο και τριμμένο σκόρδο. Θα μπορούσα να σας προτείνω πολλές συνταγές αλλά δυστυχώς αρκούμαι στη μία. Το ριζότο με σπαράγγια είναι το κάτι άλλο. Τόσο γευστικό και πλούσιο που δε χρειάζεται πολλά πολλά στολίδια. Η συνταγή μιλάει από μόνη της κυριολεκτικά. Πηγαίντε σε ένα μανάβικο ή σε ένα σούπερ μάρκετ και απλά αρπάξτε τα! Σημείωση: ξέχασα να σας αναφέρω πως με τα λευκά σπαράγγια φτιάχνουμε την καλύτερη βελουτέ σούπα!
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα) | |
1 μάτσο πράσινα σπαράγγια | |
2 κ.σ. βούτυρο | |
2 κ.σ. ελαιόλαδο | |
5 φλιτζ. Ζωμό λαχανικών | |
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
2 σκελίδες σκόρδο | |
1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα) | |
¾ φλιτζ. Λευκό κρασί | |
150 γρ. παρμεζάνα | |
1 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο | |
Ψιλοκομμένο, καβουρδισμένο αμύγδαλο (προαιρετικά) | |
Αλάτι, πιπέρι |
Αφήστε μια απάντηση