Σαλάτα με ρεβίθια και κάρυ

Θυμάμαι, πρέπει να ήμουν στο Γυμνάσιο όταν επέστρεψα από το σχολείο στο σπίτι και αντίκρυσα το «τσουκάλι» στο τραπέζι της κουζίνας. Σκέφτηκα πως κάτι καλό είχε φτιάξει η μητέρα μου και πραγματικά περίμενα πως και πώς να ανακαλύψω το φαγητό της ημέρας. Ξέρετε, όταν είμαστε στην εφηβεία οι ορμόνες παίζουν κλακέτες. Κάτι τέτοιο συνέβαινε και σε μένα. Καθόμαστε όλοι στο τραπέζι και τι να αντικρύσω; Έναν χυλωμένο, κατακίτρινο χυλό που μέσα υπήρχαν κάτι στραγαλάκια. «Τι είναι αυτό», ρωτάω. «Ρεβιθάδα» απαντάει η μαμά μου.

Ένα έχω να σας πω, ούτε που την άγγιξα. Τα νεύρα μου κρόσσια γιατί θα έμενα νηστική, καταλαβαίνετε, εφηβεία κλπ. Από εκείνη την ημέρα μέχρι να πάω στο πανεπιστήμιο μήτε που τα δοκίμασα ποτέ. Η άρνησή μου ήταν πρωτοφανής. Μέχρι που μία επίσκεψή μου σε ένα εστιατόριο μου άλλαξε όλο μου το είναι. Ναι ναι! Έπρεπε να ήταν από ένα μέρος η μητέρα μου να με παρακολουθούσε με τι μανία τα δοκίμαζα!

Πεντανόστιμα και λαχταριστά, σκέφτηκα πως έκανα την ανακάλυψη του αιώνα. Από εκείνη τη στιγμή τα ρεβίθια μπήκαν επίσημα στην καθημερινή μου διατροφή. Η γεύση τους έχουν την κατάλληλη γήινη γεύση που ταιριάζει με όλα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε τους αρχαίους προγόνους μας που συνοδεύαν το κρασί τους με ολόφρεσκα ρεβίθια.

Τα ρεβίθια είναι ένα όσπριο το οποίο έχει πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους και πολλά θρεπτικά συστατικά. Αποτελεί μία ιδανική τροφή που καλό είναι να υπάρχει συχνά στη διατροφή μας.  Μπορούμε να τα συναντήσουμε σε σούπα με ή χωρίς ντομάτας, τα κάνουμε ρεβιθοκεφτέδες, αλεύρι, άλειμμα, σάλτσα και φυσικά τα τρώμε σε σαλάτα.

Η σημερινή μου εκδοχή αποτελεί ένα πάντρεμα ελληνικών υλικών με ανατολίτικες επιρροές λόγω των μπαχαρικών. Προσθέτοντας κόκκινη πιπεριά δίνουμε την ανάλογη γλύκα που έρχεται σε μία ισορροπία με την αψάδα του κρεμμυδιού.

Τον γευστικό μας καμβά έρχεται να τον απογειώσει η σάλτσα και φυσικά η φρεσκάδα του μαϊντανού. Είμαι σίγουρη πως όταν την δοκιμάσετε για πρώτη φορά θα την προσθέσετε χωρίς δεύτερη σκέψη στο τραπέζι σας.

Προσφέρετε στους αγαπημένους σας ένα πιάτο γεμάτο αρώματα, χρώματα, γεύση και υγεία!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. ρεβίθια βρασμένα
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
0.5 αβοκάντο ψιλοκομμένο
15 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
0.5 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Υλικά για το dressing
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. βαλσάμικο ξύδι σε σιρόπι
1 κ.γ. κοφτό κάρυ
0.5 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

1.
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ.
Ολοκληρωμένο
2.
Ρίχνουμε μέσα τα ρεβίθια, τις πιπεριές, τα κρεμμύδι, το αβοκάντο, τα ντοματίνια, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Ολοκληρωμένο
3.
Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι βαλσαμικού, το κάρυ, την καπνιστή πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
4.
Ρίχνουμε μέσα στο μπολ το dressing, ανακατεύουμε καλά.
Ολοκληρωμένο
5.
Πρόταση σερβιρίσματος:
Αν θέλουμε ρίχνουμε ξινομυζήθρα διάσπαρτα στη σαλάτα. Παίρνουμε πίτες αράβικες, τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου ή σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για να μαλακώσουν, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις τοποθετούμε γύρω γύρω από την σαλάτα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε να κάνουμε τη σαλάτα μας περισσότερο πικάντικη μπορούμε να προσθέσουμε λίγο σουτζούκι πολίτικο κομμένο σε ροδέλες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *