4+1 Συνταγες: Η πολύπλευρη σκορδαλιά

Αλιάδα:

Υλικά:

4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο

600 γρ. πατάτες

½ φλιτζ. χυμό λεμονιού

100 γρ. ελαιόλαδο

100 γρ. ζωμό από τον μπακαλιάρο

αλάτι

Επί το έργον:

Σε ένα γουδί ή στο μπλέντερ ρίχνουμε το σκόρδο και χτυπάμε μέχρι να λιώσει. Παράλληλα, βράζουμε τις πατάτες μαζί με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν μαλακές. Τις στραγγίζουμε και τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές. Τις προσθέτουμε στο λιωμένο σκόρδο και ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι μαζί με το λεμόνι και τον ζωμό συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να πάρουμε την μαστιχωτή υφή. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή λεμόνι.

Συμβουλή: Πετυχαίνουμε τη μαστιχωτή υφή στην σκορδαλιά όταν την φτιάχνουμε στο γουδί.

Σκορδαλιά με αμύγδαλα

Υλικά:

4 σκελίδες σκόρδο

150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

5 φέτες ψωμιού

150 γρ. λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο)

3 κ.σ. ξίδι

αλάτι

Επί το έργον:

Μουσκεύουμε πολύ καλά το ψωμί και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ψωμί, το σκόρδο, το αλάτι μαζί με τα αμύγδαλα και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι μαζί με το ξύδι μέχρι να ενωθεί το μείγμα.

Σκορδαλιά με ψωμί

Υλικά:

5 σκελίδες σκόρδο

400 γρ. ψωμί

220 γρ. λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο)

2 – 3 κ.σ. ξίδι

αλάτι

Επί το έργον:

Μουσκεύουμε το ψωμί μέσα στο νερό και το στύβουμε πολύ καλά. Μέσα στο μπλέντερ βάζουμε τα σκόρδα με το ψωμί, το ξύδι, το αλάτι και τα πολτοποιούμε προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι. Δοκιμάζουμε στη γεύση αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή ξίδι.

Σκορδαλιά με πατάτα και παντζάρι

Υλικά:

2 πατάτες μεγάλες

2 παντζάρια μεγάλα

130 γρ. ελαιόλαδο

3 σκελίδες σκόρδο

1 – 2 κ.σ. ξίδι

αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Βράζουμε τις πατάτες μαζί με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστές. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα και τυλίγουμε τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Μέσα στο μπλέντερ βάζουμε τις πατάτες, τα παντζάρια, το σκόρδο, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε προσθέτοντας σιγά σιγά το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σκορδαλιά μαϊντανού

Υλικά:

τα φύλλα από ένα ματσάκι μαϊντανό

½  κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

5 φέτες ψωμί μπαγιάτικο

χυμό ½ λεμονιού

2 κ.σ. ξύδι

220 γρ λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο)

αλάτι, πιπέρι

Επί το έργον:

Μουλιάζουμε το ψωμί και το στύβουμε πολύ καλά. Μέσα στο μπλέντερ ρίχνουμε τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο πολτοποιώντας τας. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ψωμί, τον χυμό λεμονιού, το ξύδι, το αλάτι με το πιπέρι. Χτυπάμε ρίχνοντας σιγά σιγά το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Reviews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *