No products in the cart.
Βάφοντας “φυσικά”… αυγά!
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
Για ροζ/μπορντώ και κόκκινο χρώμα: παντζάρια και κόκκινα κρεμμύδια! 7 ψιλοκομμένα παντζάρια | |
10 κ.σ. ξύδι | |
νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά | |
ελαιόλαδο για γυάλισμα αυγών | |
10 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια | |
10 κ.σ. ξύδι | |
Νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά | |
Ελαιόλαδο για γυάλισμα αυγών | |
Για μωβ – μπλε χρώμα: κόκκινο λάχανο ή μωβ λάχανο! | |
1 λάχανο μεσαίου μεγέθους αλλά με έντονο χρώμα | |
10 κ.σ. ξύδι | |
νερό όσο να καλύψει το λάχανο | |
ελαιόλαδο για το γυάλισα αυγών |
Για πράσινο χρώμα: σπανάκι!
2 κιλά σπανάκι | |
10 κ.σ. ξύδι | |
νερό όσο να καλύψει τα αυγά | |
ελαιόλαδο για το γυάλισμα αυγών | |
Για κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα: κουρκουμά! | |
6 κ.σ. κουρκουμά (κιτρινόριζα) ή 6 ρίζες κουρκουμά φρέσκο τριμμένο στον τρίφτη | |
10 κ.σ. ξύδι | |
νερό τόσο ώστε να καλύψει τα αυγά | |
ελαιόλαδο για το γυάλισμα αυγών |
Οδηγίες
1.
Για ροζ/μπορντώ και κόκκινο χρώμα: παντζάρια και κόκκινα κρεμμύδια!
Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή στο multi τα παντζάρια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι, το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Παράλληλα πλένουμε καλά τα αυγά με νερό και τα σκουπίζουμε απαλά.
Ολοκληρωμένο
2.
Σουρώνουμε το νερό με τα παντζάρια με το σουρωτήρι, τοποθετούμε μέσα τα αυγά, 10 κ.σ ξύδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση.
Ολοκληρωμένο
3.
Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αναλόγως αυξάνουμε ή μειώνουμε την ποσότητα του παντζαριού.
Ολοκληρωμένο
4.
Όταν περάσει το μισάωρο, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες.. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
5.
Με τα κρεμμύδια:
Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα, βάζουμε τις φλούδες και αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
6.
Για πιο έντονο χρώμα αφού βράσουμε τις φλούδες κρατάμε την κατσαρόλα με το νερό και τις φλούδες για μία ημέρα. Στη συνέχεια σουρώνουμε το νερό και πετάμε τις φλούδες κρατώντας καθαρό μόνο το νερό.
Ολοκληρωμένο
7.
Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Προσθέτουμε το ξύδι στο νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά..
Ολοκληρωμένο
8.
Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό.
Ολοκληρωμένο
9.
Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.
Ολοκληρωμένο
10.
Για μωβ – μπλε χρώμα: κόκκινο λάχανο ή μωβ λάχανο!
Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή στο multi το λάχανο, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι, το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Το σουρώνουμε με το σουρωτήρι, τοποθετούμε μέσα τα αυγά, 10 κ.σ ξύδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά.
Ολοκληρωμένο
11.
Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα.
Ολοκληρωμένο
12.
Μετά τη μισή ώρα, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
13.
Για πράσινο χρώμα: σπανάκι!
Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή στο multi το σπανάκι το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι, το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Το σουρώνουμε με το σουρωτήρι, τοποθετούμε μέσα τα αυγά, 10 κ.σ ξύδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά.
Ολοκληρωμένο
14.
Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα.
Ολοκληρωμένο
15.
Μετά τη μισή ώρα, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες.
Ολοκληρωμένο
16.
Μπορούμε να αφήσουμε τα αυγά μέσα στο χρώμα και για μία ολόκληρη μέρα για καλύτερο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
17.
Για κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα: κουρκουμά!
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κουρκουμά με το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Μετά προσθέτουμε 10 κ.σ ξύδι, τα αυγά και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση.
Ολοκληρωμένο
18.
Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα.
Ολοκληρωμένο
19.
Μετά τη μισή ώρα, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες . Μπορούμε να αφήσουμε τα αυγά μέσα στο χρώμα και για μία ολόκληρη μέρα για καλύτερο χρώμα.
Ολοκληρωμένο
20.
Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για καλύτερο χρώμα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αφήνουμε τα αυγά όσο περισσότερο γίνεται μέσα στο χρωματιστό νερό.