Φανουρόπιτα

Για τη ζωή του Αγίου Φανουρίου, τον οποίο τιμάμε με αυτή τη νηστίσιμη πίτα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την». Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9 ή 12, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
3 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
0.5 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
0.5 κ.γ. γαρύφαλλο
3 βανίλιες
100 γρ. χοντροσπασμένα καρύδια
120 γρ. σταφίδες
Μια πρέζα αλάτι

Οδηγίες

1.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα ενσωματώνουμε καλά με μία μαρίζ.
Ολοκληρωμένο
2.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ στρόγγυλη ή ένα ταψί 28 εκ.
Ολοκληρωμένο
3.
Απλώνουμε εκεί το μείγμα μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 50 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
4.
Ελέγχουμε το ψήσιμο με μία οδοντογλυφίδα.
Ολοκληρωμένο
5.
Όταν είναι έτοιμο, την αφαιρούμε από τον φούρνο, περιμένουμε να κρυώσει για 15 λεπτά και μετά την μεταφέρουμε σε μία σχάρα να κρυώσει.
Ολοκληρωμένο
6.
Στο τέλος πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *