No products in the cart.
Focaccia με σκόρδο και θυμάρι
εύκολο
15
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
0.25 φλιτζ. ελαιόλαδο (60 γρ.) | |
1 σκελίδα σκόρδο | |
1 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι | |
1 1/3 φλιτζ. χλιαρό νερό (300 γρ.) | |
2 κ.γ. μέλι | |
1 φακελάκι ξερή μαγιά | |
3 ½ φλιτζ. αλεύρι γ.ο.χ. (455 γρ.) | |
2 κ.γ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού | |
1 κ.σ. ελαιόλαδο για το ράντισμα | |
Λίγο θυμάρι φρέσκο για πασπάλισμα |
Οδηγίες
1.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το θυμάρι.
Ολοκληρωμένο
2.
Τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας και σε πολύ χαμηλή φωτιά το ζεσταίνουμε για δέκα λεπτά μέχρι να βγουν τα αρώματα
Ολοκληρωμένο
3.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το μέλι και την μαγιά.
Ολοκληρωμένο
4.
Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το μέλι, το σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Ολοκληρωμένο
5.
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου.
Ολοκληρωμένο
6.
Στον κάδο ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, το αλεύρι, το ελαιόλαδο (αφού πρώτα αφαιρέσουμε τη σκελίδα του σκόρδου) που έχει κρυώσει και το 1 ½ κ.γ. αλάτι.
Ολοκληρωμένο
7.
Ολοκληρωμένο
8.
Ζυμώνουμε για 10 με 15 λεπτά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τοιχώματα του κάδου και να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη
Ολοκληρωμένο
9.
Αν στα 5 λεπτά η ζύμη δεν ξεκολλάει από τα τοιχώματα προσθέτουμε επιπλέον ¼ φλιτζ. αλεύρι, μόνο τότε.
Ολοκληρωμένο
10.
Πιάνουμε τη ζύμη και την κάνουμε μπάλα.
Ολοκληρωμένο
11.
Την μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη, το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για μία ώρα.
Ολοκληρωμένο
12.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και εκεί μεταφέρουμε τη φουσκωμένη ζύμη.
Ολοκληρωμένο
13.
Τη ζυμώνουμε, την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με τον πλάστη ή τα χέρια μας και την μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι 20Χ30 εκ. αφού πρώτα στρώσουμε μία λαδόκολλα και ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
14.
Καλύπτουμε τη ζύμη με μία βρεγμένη πετσέτα για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
15.
Στη συνέχεια, αφαιρούμε την πετσέτα και με τα δάχτυλά μας την πατάμε και την απλώνουμε στο ταψάκι.
Ολοκληρωμένο
16.
Ακριβώς όπως κάνουμε με την παραδοσιακή ελληνική λαγάνα.
Ολοκληρωμένο
17.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ½ κ.γ. θαλασσινό αλάτι, ραντίζουμε με τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι.
Ολοκληρωμένο
18.
Μεταφέρουμε το ταψάκι στη σχάρα στην προτελευταία θέση του φούρνου.
Ολοκληρωμένο
19.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου στον αέρα με κάτω αντίσταση για 20 με 25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Ολοκληρωμένο
20.
Όταν είναι έτοιμη η φοκάτσια την μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε να την αρωματίσουμε με οποιοδήποτε μυρωδικό της αρεσκείας μας και να ψιλοκόψουμε λιαστές ντομάτες ή ψιλοκομμένες ελιές βάζοντές τε στην ζύμη.
Αφήστε μια απάντηση