No products in the cart.
Γαλλικό σουφλέ με 4 τυριά
εύκολο
10
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
4 αβγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους) σε θερμοκρασία δωματίου | |
Μια πρέζα αλάτι | |
Λίγες σταγόνες λεμονιού | |
3 κ.σ. βούτυρο | |
4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. | |
350 ml γάλα πλήρες (χλιαρό) | |
λίγο μοσχοκάρυδο | |
πιπέρι φρεσκοτριμμένο | |
100 γρ. κασέρι τριμμένο | |
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη | |
100 γρ. τσένταρ τριμμένο | |
70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη |
Οδηγίες
1.
Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια.
Ολοκληρωμένο
2.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος στο μίξερ.
Ολοκληρωμένο
3.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι και λίγες σταγόνες λεμονιού.
Ολοκληρωμένο
4.
Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ένταση μέχρι να πάρουμε μια σφικτή μαρέγκα.
Ολοκληρωμένο
5.
Όταν είναι έτοιμη τη φυλάσσουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
6.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και το σοτάρουμε μέχρι να χρυσαφίσει ελαφρώς.
Ολοκληρωμένο
7.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα γρήγορα το μείγμα μέχρι να γίνει μια σχετικά πηχτή μπεσαμέλ.
Ολοκληρωμένο
8.
Την αποσύρουμε από τη φωτιά και, ενώ την ανακατεύουμε συνέχεια, προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
Ολοκληρωμένο
9.
Βάζουμε σιγά σιγά τα τριμμένα τυριά, ανακατεύοντας διαρκώς.
Ολοκληρωμένο
10.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα σιγά σιγά ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Ολοκληρωμένο
11.
Προσοχή, δεν ανακατεύουμε πολύ ώρα για να μη χαθεί ο όγκος της.
Ολοκληρωμένο
12.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα ή ατομικά φορμάκια, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τη γυρίζουμε ανάποδα για να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
13.
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στα φορμάκια μέχρι να καλυφθούν τα 3/5.
Ολοκληρωμένο
14.
Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στα φορμάκια μέχρι να καλυφθούν τα 3/5.
Ολοκληρωμένο
15.
Όταν είναι έτοιμα σερβίρουμε αμέσως τα σουφλέ στους καλεσμένους μας!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Το σουφλέ τρώγεται εκείνη την ώρα καθώς περνάει η ώρα χάνουν τον όγκο τους. Οπότε δεν ανησυχούμε αν αρχίσουν και πέφτουν σιγά σιγά. Αν το κάνουμε σε μία φόρμα ο χρόνος ανεβαίνει κατά 10 λεπτά περίπου. Επίσης, το σερβίρουμε με κουτάλι καθώς η υφή του είναι ρευστή. Μπορούμε να χρωματίσουμε το σουφλέ μας βάζοντας στην μπεσαμέλ 3 κ.σ. πουρέ από σπανάκι ή πουρέ παντζαριού! Επιπροσθέτως, μπορούμε να βάλουμε μέσα 3 κ.σ. ψιλοκομμένο ζαμπόν την ώρα που ολοκληρώνεται η μπεσαμέλ.
Αφήστε μια απάντηση