Gingerbread House

Επιτέλους φτιάχνουμε γλυκά μπισκοτόσπιτα ή αλλιώς τα επονομαζόμενα gingerbread house. Μία κατασκευή που τη λατρεύουν μικροί και μεγάλοι! Τα τελευταία 5 χρόνια φτιάχνω πάντα ένα μπισκοτόσπιτο για τα Χριστούγεννα. Έχω πειραματιστεί με πολλές ζύμες για την παρασκευή μπισκότου και αυτό που πάντα παρατηρούσα είναι πως τα μπισκότα έβγαιναν ελαφρώς μαλακά ενώ παράλληλα φούσκωναν ανά τμήματα. Αναρωτιόμουν τι μπορεί να φταίει. Το πετιμέζι; Η μαγειρική σόδα; Μετά από πολύ ψάξιμο πέτυχα διάνα! Τα φετινά μπισκότα για το σπιτάκι έγιναν κυριολεκτικά ακλόνητα και τραγανά! Όπως θα παρατηρήσετε στη συνταγή που σας παραδίδω δεν περιέχει πετιμέζι, ή μαγειρική σόδα αλλά μέλι και μαύρη ζάχαρη. Η συγκεκριμένη ζύμη είναι γενικά σκληρή και θέλει υπομονή στο ζύμωμα και στο άνοιγμα μη σας ανησυχήσει τίποτα. Αλλά πιστέψτε με ο κόπος σας θα ανταμειφθεί γιατί το φετινό gingerbread house είναι αντισεισμικό!!!! Η κόλλα που φτιάχνουμε είναι σκέτο μπετόν οπότε η επιτυχία για το στήσιμο και την σταθερότητα του σπιτιού είναι δεδομένη. Ακολουθείστε τα βήματα που σας περιγράφω προσεκτικά και αφήστε τη φαντασία σας να καλπάσει. Οι οδηγίες που σας δίνω είναι αρκετά αναλυτικές ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε την όλη διαδικασία. Σας δίνω τη δική μου εκδοχή με πολλές φωτογραφίες για να το φτιάξετε αλλά μπορείτε να το απλοποιήσετε βάζοντας πιο λίγα διακοσμητικά στοιχεία. Ο βασικός μας στόχος είναι ένας: να παίξουμε και να δημιουργήσουμε σαν μικρά παιδιά! Καλά Χριστούγεννα να έχουμε όλοι μας και πάντα με ζεστή καρδιά!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
375 γρ. βούτυρο
300 γρ. μαύρη ζάχαρη
10 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. μελάσα
3 κ.σ. νερό
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.γ. κακάο
3 βανιλέτες
Μία πρέζα αλάτι
Υλικά για κόλλα
3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. κρεμόριο
700 γρ. άχνη ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι

Οδηγίες

1.
Για τα μπισκότα:
Σε μία αντικολλητική κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι, την μελάσα και το νερό.
Ολοκληρωμένο
2.
Σε μέτρια ένταση λιώνουμε τα υλικά μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
3.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και εκεί ρίχνουμε μέσα όλα τα στέρεα υλικά, δηλαδή το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, το κακάο τις βανίλιες και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
4.
Έτσι όπως είναι παίρνουμε μία ξύλινη κουτάλα και ανακατεύουμε το μείγμα με δύναμη.
Ολοκληρωμένο
5.
Αφαιρούμε την κουτάλα και ρίχνουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας αφού πρώτα τον έχουμε αλευρώσει.
Ολοκληρωμένο
6.
Εκεί ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
7.
Προσοχή γιατί η ζύμη είναι λίγο σκληρή εξαιτίας της ζάχαρης.
Ολοκληρωμένο
8.
Αφού πάρουμε την ζύμη την χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
9.
Κόβουμε 6 κομμάτια λαδόκολλας, τα αλευρώνουμε και εκεί ανοίγουμε με έναν πλάστη το κάθε κομμάτι ζύμης, αφού τα πασπαλίσουμε πάλι με αλεύρι, σε πολύ λεπτό φύλλο.
Ολοκληρωμένο
10.
Το πάχος τους να είναι περίπου σαν το κέρμα των 5 λεπτών.
Ολοκληρωμένο
11.
Κόβουμε τα πατρόν παίρνοντας 6 μεγάλα φύλλα.
Ολοκληρωμένο
12.
Παίρνουμε χάρακα και μολύβι.
Ολοκληρωμένο
13.
Η σκεπή θα γίνει 20Χ20 (2 φορές θα το χρησιμοποιήσουμε), η πρόσοψη: 20 cm μήκος, ύψος: 10 cm, παράθυρα στις άκρες: 5 cm ύψος 4 cm πλάτος, ένα κυκλικό παράθυρο στο πάνω μέρος (2 φορές θα το χρησιμοποιήσουμε), για τους τοίχους: 20 cm μήκος, 10 cm ύψος, ένα παράθυρο το κέντρο με διαστάσεις 5 cm ύψος και 4 cm μήκος (2 φορές θα το χρησιμοποιήσουμε).
Ολοκληρωμένο
14.
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι χαρτιού πατρόν και το απλώνουμε πάνω στο πρώτο φύλλο ζύμης.
Ολοκληρωμένο
15.
Με ένα μαχαίρι σχεδιάζουμε και κόβουμε τα μπισκότα με το πατρόν.
Ολοκληρωμένο
16.
Με πολύ προσοχή αφαιρούμε το πατρόν απαλά από τη ζύμη.
Ολοκληρωμένο
17.
Αυτό κάνουμε με όλα τα κομμάτια ζύμης μέχρι να πάρουμε στο σύνολο 6 μπισκότα.
Ολοκληρωμένο
18.
Δύο για την σκεπή, δύο για την πρόσοψη, δύο για τους τοίχους.
Ολοκληρωμένο
19.
Αν μας περισσεύει ζύμη τότε κόβουμε σε μπισκότα με τη βοήθεια κουπάτ.
Ολοκληρωμένο
20.
Μεταφέρουμε μία φορά κάθε λαδόκολλα με το μπισκότο πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου για 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν σωστά και οι άκρες του ροδίσουν.
Ολοκληρωμένο
21.
. Όταν θα βάλουμε για ψήσιμο τις δύο προσόψεις και τους δύο τοίχους, αφαιρούμε 3 λεπτά νωρίτερα από τα 20 λεπτά και προσθέτουμε στα τετράγωνα και κυκλικά παράθυρα καραμέλες σκληρές.
Ολοκληρωμένο
22.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3 με 4 λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσουν οι καραμέλες ώστε να έχουν το εφέ ενός τζαμιού.
Ολοκληρωμένο
23.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και αν δούμε κάποια φουσκώματα τότε απαλά με μία πετσέτα τα πατάμε ελαφρώς.
Ολοκληρωμένο
24.
Μεταφέρουμε την κάθε λαδόκολλα με το μπισκότο πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Ολοκληρωμένο
25.
Κόλλα:
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια μαζί με το κρεμόριο και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
26.
Ξεκινάμε το χτύπημα σε μέτρια ένταση για 2 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε λίγο λίγο την άχνη ζάχαρη
Ολοκληρωμένο
27.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε μία πολύ σφιχτή μαρέγκα σαν σαντιγί.
Ολοκληρωμένο
28.
Μεταφέρουμε την κόλλα σε ένα κορνέ χωρίς μύτη μπροστά και απλά κόβουμε το μπροστινό μέρος με ένα ψαλίδι.
Ολοκληρωμένο
29.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε τα κομμάτια της σκεπής και την καλύπτουμε με κρακεράκια κολλώντας τα με την κόλλα.
Ολοκληρωμένο
30.
Αφήνουμε να στεγνώσουν για μία ώρα.
Ολοκληρωμένο
31.
Έπειτα γυρνάμε τα κομμάτια της σκεπής από την ανάποδη πλευρά τους, τα βάζουμε πλάι πάλι, απλώνουμε κόλλα και εκεί κολλάμε ένα κομμάτι χαρτιού χωρίς να προεξέχει από πουθενά.
Ολοκληρωμένο
32.
Την γυρνάμε στο πλάι και περιμένουμε να στεγνώσει για μία ώρα
Ολοκληρωμένο
33.
Έπειτα παίρνουμε την προσόψεις και στολίζουμε τα παράθυρα χρησιμοποιώντας πάντα την κόλλα.
Ολοκληρωμένο
34.
Το ίδιο κάνουμε και με τους τοίχους.
Ολοκληρωμένο
35.
Περιμένουμε να στεγνώσουν για μία ώρα.
Ολοκληρωμένο
36.
Για δέντρα χρησιμοποιούμε χωνάκια παγωτού όπου τα καλύπτουμε με λίγη κόλλα και τα καλύπτουμε σε καραμελάκια.
Ολοκληρωμένο
37.
Φτιάχνουμε τζάκι από ρυζογκοφρέτες και για τούβλα βάζουμε τσίχλες σε χρώμα κόκκινο.
Ολοκληρωμένο
38.
Αφού έχουμε ετοιμάσει όλα τα κομμάτια προχωράμε στο επόμενο βήμα.
Ολοκληρωμένο
39.
Παίρνουμε τη βάση για τούρτες και ξεκινάμε το «χτίσιμο».
Ολοκληρωμένο
40.
Παίρνουμε την πρώτη πρόσοψη και βάζουμε αρκετή κόλλα στο κάτω μέρος της και στα πλαϊνά.
Ολοκληρωμένο
41.
Το τοποθετούμε απαλά πιέζοντάς το πάνω στη βάση. Έπειτα παίρνουμε τον ένα τοίχο, βάζουμε κόλλα στο κάτω μέρος και στο πλάι.
Ολοκληρωμένο
42.
Το εφάπτουμε με την πρόσοψή πολύ καλά και απαλά.
Ολοκληρωμένο
43.
Συνεχίζουμε το κόλλημα με τα άλλα δύο κομμάτια. Αφού στήσουμε τον σκελετό βάζουμε ξανά κόλλα σε όλες τις ενώσεις από την εσωτερική μεριά του σπιτιού.
Ολοκληρωμένο
44.
Αν χρειαστεί για δική μας βοήθεια βάζουμε κονσέρβες για στήριγμα στο πλαϊνό και το εσωτερικό του σπιτιού.
Ολοκληρωμένο
45.
Αφήνουμε τον σκελετό του σπιτιού να στεγνώσει καλά για 3 ώρες.
Ολοκληρωμένο
46.
Στη συνέχεια βάζουμε αρκετή κόλλα στις πλευρές της σκεπής και τοποθετούμε πολύ προσεκτικά πάνω από το σπίτι πιέζοντας ελαφρά.
Ολοκληρωμένο
47.
Στο σημείο αυτό αν θέλουμε να φωτίσουμε το σπιτάκι, παίρνουμε φωτάκια με μπαταρίες, τα τοποθετούμε στο εσωτερικό του σπιτιού και αφήνουμε την συσκευή με τις μπαταρίες απ’ έξω.
Ολοκληρωμένο
48.
Έπειτα κλείνουμε με τη σκεπή.
Ολοκληρωμένο
49.
Περιμένουμε να στεγνώσει για 1 ώρα.
Ολοκληρωμένο
50.
Ξεκινάμε τη διακόσμηση όπως εμείς θέλουμε. Για την αυλή απλώνουμε κόλλα σε όλη την επιφάνεια της βάσης και εκεί τοποθετούμε δέντρα, περίφραξη με πουράκια, σκαλοπατάκια από μπισκότα, μπισκότα σε σχήμα ελαφιού και ανθρωπάκια.
Ολοκληρωμένο
51.
Περιμένουμε να στεγνώσουν και είναι έτοιμα
Ολοκληρωμένο
52.
Αν φτιάξουμε καμινάδα κολλάμε στην πίσω πρόσοψη και για καπνό βάζουμε είτε μαλλί της γριάς (λευκό) είτε βαμβάκι.
Ολοκληρωμένο
53.
Σημείωση:
Αν στεγνώσει η κόλλα και θέλετε τα γίνει πιο ρευστή για γλάσσο διακόσμησης ώστε να δημιουργήσετε εφέ του χιονιού που πέφτει, τότε απλά διαλύετε με λίγο νερό.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αφήστε τη φαντασία σας και δημιουργείστε το πιο γλυκένιο μπισκοτόσπιτο των ονείρων σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *