Χειροποίητη τυρόπιτα

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
160 γρ. αλεύρι σκληρό
300 γρ. νερό χλιαρό
1 κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.σ. ξύδι
80 γρ. λάδι
3 κ.σ. για το ταψάκι
Υλικά για τη γέμιση
3 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. αλεύρι
700 γρ. γάλα
300 γρ. τριμμένο κασέρι
700 γρ. φέτα
1 αυγό
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Οδηγίες

1.
Σε ένα μπολ ρίχνω όλα τα υλικά για το ζυμάρι.
Ολοκληρωμένο
2.
Ζυμώνουμε με τα χέρια καλά για 5 λεπτά μέχρι το ζυμάρι μας να έχει την υφή της πλαστελίνης.
Ολοκληρωμένο
3.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
4.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης αλείφοντάς τα καλά.
Ολοκληρωμένο
5.
Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα ξεκουράζουμε για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
6.
Για τη γέμιση
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
7.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι κάνοντας ουσιαστικά ένα ρου (ελαφριά μπεσαμέλ).
Ολοκληρωμένο
8.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ολοκληρωμένο
9.
Με το σύρμα ανακατεύουμε διαρκώς ώστε να μην κολλήσει το μείγμα.
Ολοκληρωμένο
10.
Όταν ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το αυγό.
Ολοκληρωμένο
11.
Ενσωματώνουμε καλά και προσθέτουμε τα τυριά, λίγο αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Ολοκληρωμένο
12.
Περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα μας πριν το προσθέσουμε στα φύλλα.
Ολοκληρωμένο
13.
Για το άνοιγμα φύλλων και το ψήσιμο
Στον πάγκο της κουζίνας ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι και παίρνουμε ένα ένα τα ζυμαράκια ώστε να τα ανοίξουμε φύλλο.
Ολοκληρωμένο
14.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι και χρησιμοποιούμε τον λεπτό πλάστη (την βέργα).
Ολοκληρωμένο
15.
Στην αρχή ρολάρουμε τον πλάστη προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ολοκληρωμένο
16.
Τυλίγουμε το φύλλο πάνω στον πλάστη βάζοντας πίεση με τα χέρια μας από το κέντρο προς τα έξω και ταυτόχρονα ξετυλίγουμε τον πλάστη.
Ολοκληρωμένο
17.
Συνεχίζουμε τη διαδικασία τυλίγοντας το φύλλο στον πλάστη από μπροστά μας και ξετυλίγουμε από το πλάι με τον πλάστη κάθετα προς εμάς. Έτσι το σχήμα είναι στρόγγυλο.
Ολοκληρωμένο
18.
Συνεχίζουμε κάνοντας το φύλλο μας όσο λεπτό μπορούμε πασπαλίζοντας πάντα με αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
19.
Κάνουμε το ίδιο για όλα τα φύλλα.
Ολοκληρωμένο
20.
Παίρνουμε ένα φύλλο τη φορά, το φέρνουμε μπροστά μας, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πιάνουμε τη μία πλευρά από μπροστά μας και την απλώνουμε μέχρι το κέντρο.
Ολοκληρωμένο
21.
Κάνουμε το ίδιο και από την πάνω πλευρά.Έτσι σχηματίζεται ένα παραλληλόγραμμο.
Ολοκληρωμένο
22.
Απλώνουμε κατά μήκος με τη γέμιση και κλείνουμε λίγο την αριστερή και τη δεξιά πλευρά.
Ολοκληρωμένο
23.
Γυρνάμε το φύλλο μας σε ρολό και το απλώνουμε στο ταψί του φούρνου αφού πρώτα το λαδώσουμε.
Ολοκληρωμένο
24.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα φτιάχνοντας ρολά πίτας.
Ολοκληρωμένο
25.
Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, τα χαράσσουμε πολύ απαλά, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και νερό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Ολοκληρωμένο
26.
Βάζουμε το ταψί στην προτελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις για 1 ½ ώρα μέχρι να ροδίσει.
Ολοκληρωμένο
27.
Το τελευταίο μισάωρο γυρίζουμε τον διακόπτη του φούρνου στον αέρα με την κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Έτσι η πίτα μας θα είναι τραγανή!
Ολοκληρωμένο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *