Χοιρινό μπούτι γλασαρισμένο

Υλικά
  • 1 χοιρινό μπούτι  (γάλακτος κατά προτίμηση) 2 ½ κιλά χωρίς δέρμα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • Φρέσκα κλωναράκια θυμάρι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Καρφάκια γαρύφαλλο

Άλμη:

  • 3 λίτρα νερό
  • ½ φλιτζ. χοντρό αλάτι
  • ½ φλιτζ. ζάχαρη

Για το γλάσο:

  • 1 φλιτζ. νερό
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ
  • 2 κ.σ. ζάχαρη μαύρη
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • 1 φλιτζ. κονιάκ
  • ½ φλιτζ. μέλι
  • 1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή βερίκοκο
  • 1 κλωναράκι θυμάρι κατά προτίμηση φρέσκο
  • λίγο αλάτι-πιπέρι μαύρο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 4 ξινόμηλα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
Εκτέλεση

Άλμη: Παίρνουμε μία μεγάλη λεκάνη που να χωράει το μπούτι και ρίχνουμε 3 λίτρα νερό. Εκεί διαλύουμε μισό φλιτζάνι χοντρό αλάτι και ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζουμε το μπούτι από βραδύς μέχρι την άλλη μέρα το πρωί στο συγκεκριμένο μείγμα και το φυλάσσουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα το ξεπλένουμε πολύ καλά και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

 

Κρέας: Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε από την επάνω πλευρά, παράλληλες γραμμές βάθους περίπου 1,5 εκ. και απόστασης μεταξύ τους περίπου 2 εκ. Στη συνέχεια χαράζουμε κάθετες γραμμές στην ίδια απόσταση μεταξύ τους, σχηματίζοντας έτσι ρόμβους. Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα. Τρίβουμε καλά το μπούτι από όλες τις μεριές του με αλάτι και πιπέρι (και μέσα στις εσοχές που δημιουργήσαμε με το μαχαίρι) και το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα. Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα ανάμεσα στους ρόμβους (στο σημείο που συναντιούνται οι γραμμές που χαράξαμε). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω. Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε μέσα το τριμμένο σκόρδο και περιχύνουμε το μπούτι. Τοποθετούμε από επάνω του το φρέσκο θυμάρι, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 30 λεπτά.

 

Γλάσο: Παράλληλα, ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τζίντζερ, την μαύρη ζάχαρη, την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το κονιάκ, το μέλι, την μαρμελάδα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1/4 φλυτζανιού κρύο νερό και το προσθέτουμε στο γλασο. Σιγοβράζουμε για ακόμη 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με το σύρμα, μέχρι να δέσει το γλάσο. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς κελσίου. Αλατοπιπερώνουμε τα κρεμμύδια και τα μήλα που κόψαμε, τα σκορπίζουμε γύρω και λίγο κάτω από το μπούτι. Με ένα πινέλο αλείφουμε το μπούτι και τα μήλα με το γλάσο που ετοιμάσαμε. Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμη 2 ώρες, ενώ κάθε 30 λεπτά το αλείφουμε με επιπλέον γλάσο. Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 2 ώρες να μαζέψει τα υγρά του. Κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με τα μήλα ή ρύζι ή πατάτες.

 

Συμβουλή: Αντί για φρέσκο χοιρινό μπούτι μπορούμε να ζητήσουμε από τον πάγκο τον αλλαντικών ένα χοιρινό καπνιστό μπούτι (ζαμπόν 2 ½ κιλά) όπου θα μας αφαιρέσουν και το εξωτερικό δέρμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με παραπάνω εκτός από την άλμη και ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 1 1/2 ώρα.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...