Χοιρινό μπούτι γλασαρισμένο

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
1 χοιρινό μπούτι (γάλακτος κατά προτίμηση) 2 ½ κιλά χωρίς δέρμα
2 κ.σ. βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
Φρέσκα κλωναράκια θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Καρφάκια γαρύφαλλο
Υλικά για άλμη
3 λίτρα νερό
0.5 φλιτζ. χοντρό αλάτι
0.5 φλιτζ. ζάχαρη

Οδηγίες

1.
Άλμη: Παίρνουμε μία μεγάλη λεκάνη που να χωράει το μπούτι και ρίχνουμε 3 λίτρα νερό. Εκεί διαλύουμε μισό φλιτζάνι χοντρό αλάτι και ένα φλιτζάνι ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
2.
Βάζουμε το μπούτι από βραδύς μέχρι την άλλη μέρα το πρωί στο συγκεκριμένο μείγμα και το φυλάσσουμε στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
3.
Την επόμενη μέρα το ξεπλένουμε πολύ καλά και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
Ολοκληρωμένο
4.
Κρέας: Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε από την επάνω πλευρά, παράλληλες γραμμές βάθους περίπου 1,5 εκ. και απόστασης μεταξύ τους περίπου 2 εκ.
Ολοκληρωμένο
5.
Στη συνέχεια χαράζουμε κάθετες γραμμές στην ίδια απόσταση μεταξύ τους, σχηματίζοντας έτσι ρόμβους. Απλώνουμε μία λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα.
Ολοκληρωμένο
6.
Τρίβουμε καλά το μπούτι από όλες τις μεριές του με αλάτι και πιπέρι (και μέσα στις εσοχές που δημιουργήσαμε με το μαχαίρι) και το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
7.
Καρφώνουμε τα γαρύφαλλα ανάμεσα στους ρόμβους (στο σημείο που συναντιούνται οι γραμμές που χαράξαμε).
Ολοκληρωμένο
8.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ολοκληρωμένο
9.
Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε μέσα το τριμμένο σκόρδο και περιχύνουμε το μπούτι.
Ολοκληρωμένο
10.
Τοποθετούμε από επάνω του το φρέσκο θυμάρι, το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
11.
Γλάσο: Παράλληλα, ετοιμάζουμε το γλάσο. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το τζίντζερ, την μαύρη ζάχαρη, την μουστάρδα, τον χυμό λεμονιού, το κονιάκ, το μέλι, την μαρμελάδα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
12.
Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 1/4 φλυτζανιού κρύο νερό και το προσθέτουμε στο γλασο.
Ολοκληρωμένο
13.
Σιγοβράζουμε για ακόμη 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά με το σύρμα, μέχρι να δέσει το γλάσο.
Ολοκληρωμένο
14.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150 βαθμούς κελσίου.
Ολοκληρωμένο
15.
Αλατοπιπερώνουμε τα κρεμμύδια και τα μήλα που κόψαμε, τα σκορπίζουμε γύρω και λίγο κάτω από το μπούτι.
Ολοκληρωμένο
16.
Με ένα πινέλο αλείφουμε το μπούτι και τα μήλα με το γλάσο που ετοιμάσαμε.
Ολοκληρωμένο
17.
Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για ακόμη 2 ώρες, ενώ κάθε 30 λεπτά το αλείφουμε με επιπλέον γλάσο.
Ολοκληρωμένο
18.
Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 2 ώρες να μαζέψει τα υγρά του.
Ολοκληρωμένο
19.
Κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με τα μήλα ή ρύζι ή πατάτες.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αντί για φρέσκο χοιρινό μπούτι μπορούμε να ζητήσουμε από τον πάγκο τον αλλαντικών ένα χοιρινό καπνιστό μπούτι (ζαμπόν 2 ½ κιλά) όπου θα μας αφαιρέσουν και το εξωτερικό δέρμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με παραπάνω εκτός από την άλμη και ψήνουμε στους 200 βαθμούς κελσίου για 1 1/2 ώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *