No products in the cart.
Hot cross buns
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική | |
2 φακελάκια ξερή μαγιά | |
0.5 κ.γ. κανέλα | |
0.25 κ.γ. γαρύφαλλο | |
0.25 κ.γ. μοσχοκάρυδο | |
0.25 κ.γ. κάρδαμο | |
0.33 κ.γ. αλάτι | |
3 βανιλέτες | |
200 γρ. σταφίδες | |
ξύσμα από 1 πορτοκάλι | |
ξύσμα από 1 λεμόνι | |
400 ml γάλα | |
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία | |
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο | |
750 γρ. αλεύρι σκληρό |
Για τον σταυρό:
1 κ.σ. ηλιέλαιο | |
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. | |
80 ml νερό | |
Για το σιρόπι: 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική | |
1/4 κ.γ. κανέλα | |
70 ml νερό |
Οδηγίες
1.
Για τα ψωμάκια:
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, όλα τα μπαχαρικά, το αλάτι, τις βανιλέτες, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ξύσμα λεμονιού.
Ολοκληρωμένο
2.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Ολοκληρωμένο
3.
Παίρνουμε ένα κατσαρολάκι και βάζουμε το γάλα με το βούτυρο. Το ζεσταίνουμε ελαφρώς μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
4.
Τραβάμε στην άκρη το κατσαρόλακι και προσθέτουμε το αυγό. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε αμέσως για να μην μας κόψει το αυγό
Ολοκληρωμένο
5.
Ρίχνουμε το υγρό μείγμα μέσα στον κάδο του μίξερ και ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Ολοκληρωμένο
6.
Βάζουμε τη ζύμη σε έναν λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και ξεκουράζουμε για 1 ώρα.
Ολοκληρωμένο
7.
Όταν είναι έτοιμη φουσκωμένη, την αφαιρούμε από το μπολ και κόβουμε σε 20 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
8.
Τα πλάθουμε σε μπαλάκια και τα τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου αφού πρώτα στρώσουμε με λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα και ξεκουράζουμε για άλλη 1 ώρα.
Ολοκληρωμένο
9.
Για τον σταυρό:
Σε ένα μπολάκι βάζουμε όλα υλικά και με ένα πιρούνι τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ολοκληρωμένο
10.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μικρό κορνέ με στρόγγυλη μυτούλα και σχηματίζουμε έναν σταυρό πάνω από κάθε ψωμάκι.
Ολοκληρωμένο
11.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 20 λεπτά, μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ξεκολλάνε από το ταψί.
Ολοκληρωμένο
12.
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε να βράσουν για 4 λεπτά, ώσπου να γίνει ένα αραιό σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
13.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ενώ τα ψωμάκια είναι ακόμα ζεστά, τα αλείφουμε με το σιρόπι με ένα πινέλο.
Ολοκληρωμένο
14.
Σερβίρουμε τα ψωμάκια ζεστά, μαζί με βούτυρο. Φυλάμε τα ψωμάκια σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς για 4 μέρες.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταφίδες με ψιλοκομμένους κύβους κοκτέιλ φρούτων ή σταγόνες σοκολάτας.