Κυπριακές ελιόπιτες

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
230 γρ. χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
0.5 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. λευκό κρασί
Υλικά για τη γέμιση:
500 γρ. ελιές ψιλοκομμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φετάκια
2 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε φετάκια
1 κ.γ. θυμάρι ξερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Νερό για άλειμμα
Σουσάμι και μαυροσούσαμο για πασπάλισμα

Οδηγίες

1.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
Ολοκληρωμένο
2.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
3.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, τοποθετούμε στο ψυγείο και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 20 με 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
4.
Όσο η ζύμη ξεκουράζεται φτιάχνουμε τη γέμιση
Ολοκληρωμένο
5.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
6.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια ένταση και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Ολοκληρωμένο
7.
Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά και μετά βάζουμε τις πιπεριές.
Ολοκληρωμένο
8.
Αλατοπιπερώνουμε με προσοχή και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 7 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Ολοκληρωμένο
9.
Τέλος, προσθέτουμε τις ελιές με το θυμάρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει η γέμιση.
Ολοκληρωμένο
10.
Βγάζουμε από το ψυγείο τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
11.
Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο σχήμα.
Ολοκληρωμένο
12.
Απλώνουμε από τη γέμιση στην άκρη της μίας πλευράς
Ολοκληρωμένο
13.
διπλώνουμε λίγο τις πάνω πλευρές για να μη βγει η γέμιση και ρολάρουμε μέχρι την απέναντι πλευρά της ζύμης.
Ολοκληρωμένο
14.
Συνεχίζουμε με όλα τα κομμάτια της ζύμης.
Ολοκληρωμένο
15.
Απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και εκεί τοποθετούμε τα ρολά μας.
Ολοκληρωμένο
16.
Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια κάθε ελιόπιτας και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροσούσαμο.
Ολοκληρωμένο
17.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς κελσίου για 40 με 45 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε να βάλουμε οποιαδήποτε γέμιση εμείς επιθυμούμε. Η ζύμη αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε τυροπιτάκια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *