Subscribe to our newsletter - braise@qodeinteractive.com

Λαχματζούν

Το λαχματσούν ή λαχματζούν σημαίνει «κρέας με ζύμη» και είναι γνωστό ως Αρμενική πίτσα ή Τουρκική πίτσα ή Λιβανική πίτσα ή Συριακή πίτσα ή Αραβική πίτσα. Πρόκειται για μία στρόγγυλη, λεπτή ζύμη με κιμά (συνήθως από μοσχάρι ή αρνί), ψιλοκομμένα λαχανικά και μπαχαρικά, όπως πιπέρι καγιέν, πάπρικα, κύμινο που στη συνέχεια ψήνεται. Συνήθως σερβίρεται με αϊράνι ή σάλγκαμ και εδώ στην Ελλάδα ευχάριστο πάντρεμα κάνει με το γιαούρτι. Το πιάτο αρχικά καταναλώνονταν από Άραβες σεΐχηδες στην έρημο οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάρουν φρέσκα τρόφιμα μαζί τους. Αν και υπάρχει για χιλιάδες χρόνια, το λαχματζούν έχει γίνει δημοφιλές τις τελευταίες δεκαετίες.

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
100 γρ. γάλα (χλιαρό)
100 γρ. νερό (χλιαρό)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
½ κ.γ. ζάχαρη
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
15 γρ. κορν φλάουρ
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Υλικά για την πάστα μπαχαρικών:
3 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
2 κ.γ. σουμάκ
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. αλάτι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4 λιαστές ντομάτες
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Οδηγίες

1.
Για τη ζύμη:
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου. Στον κάδο του ρίχνουμε όλα μας τα υλικά και ζυμώνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουμε μία λεία και ελαστική ζύμη.
Ολοκληρωμένο
2.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
Για την πάστα μυρωδικών:
Στο μπλέντερ ρίχνουμε όλα μας τα υλικά και αλέθουμε μέχρι το μείγμα μας να έχει μία παχύρρευστη υφή σαν πάστα.
Ολοκληρωμένο
4.
Για την γέμιση:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, την πάστα μπαχαρικών και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
5.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε την φουσκωμένη ζύμη, την ζυμώνουμε ελαφρά και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
6.
Αλευρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι τον πάγκο της κουζίνας και ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη τα 3 κομμάτια ζύμης σε στρόγγυλο ή μακρόστενο φύλλο.
Ολοκληρωμένο
7.
Απλώνουμε από πάνω τον κιμά αφήνοντας στις άκρες λίγο κενό όπως κάνουμε στις πίτσες.
Ολοκληρωμένο
8.
Στο ταψί απλώνουμε μία λαδόκολλα και εκεί τοποθετούμε τα λαχματζούν.
Ολοκληρωμένο
9.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω – κάτω αντίσταση στους 220 βαθμούς κελσίου για 20 με 25 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.
Ολοκληρωμένο
10.
Σερβίρουμε με λίγο γιαούρτι.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν βιαζόμαστε αρκετά και δεν έχουμε χρόνο για τη ζύμη τότε μπορούμε αντικαταστήσουμε με φύλλο πέρεκ ή έτοιμη ζύμη πίτσας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *