Μελομακάρονα

Μελομακάρονα! Αχ αυτή η μυρωδιά! Όσο και αν προσπαθώ να την αποτυπώσω στο χαρτί απλά δεν περιγράφεται…Κλείνω τα μάτια και οι εικόνες βομβαρδίζουν τον εγκέφαλο και την ψυχή μου! Μία λέξη θα σας πω για να περιγράψω τις μυρωδιές: αγκαλιά μαμάς! Τα λόγια είναι περιττά…Τα συγκεκριμένα μελομακάρονα είναι ένα ποίημα που ποτέ δε γράφτηκε από κανέναν, ένας πίνακας που απλά είναι ασύλληπτος! Με όλο αυτό το παραλήρημα πως είναι δυνατόν να μη σας δώσω τη συγκεκριμένη συνταγή τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές. Έτσι θα σας άφηνα; Φτιάξτε τα και μην ξεχνάτε κάτι σημαντικό. Να φροντίζετε, να αγαπάτε τους γύρω σας, να τους δείχνετε κάθε φορά πόσο μοναδικοί είναι όχι μόνο τώρα την περίοδο των Χριστουγένων αλλά όλο τον χρόνο και για όλη σας της ζωή!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
220 γρ. ελαιόλαδο
220 γρ. σπορέλαιο καλής ποιότητας
170 γρ. ζάχαρη
180 γρ. χυμό πορτοκάλι
2 σφηνάκια κονιάκ
3 βανιλέτες
Ξύσμα από δύο πορτοκάλι
Στέρεα υλικά:
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
Μία πρέζα αλάτι
2 ½ κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
0.5 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Σιρόπι:
200 γρ. ζαχαρη
200 γρ. νερο
150 γρ. μελι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξύλο κανέλα

Οδηγίες

1.
Για τα μελομακάρονα:
Για αρχή χωρίζουμε τα υλικά μας σε στέρεα και υγρά.
Ολοκληρωμένο
2.
Σε μία μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε όλα τα υγρά μαζί με τη ζάχαρη, τις βανιλέτες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ολοκληρωμένο
3.
Με ένα σύρμα τα ανακατεύουμε δυνατά για 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να γίνει παχύρρευστο.
Ολοκληρωμένο
4.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το φακελάκι μπέικιν πάουντερ, την μαγειρική σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο.
Ολοκληρωμένο
5.
Με τη βοήθεια του σύρματος συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα μπαχαρικά.
Ολοκληρωμένο
6.
Τέλος, ρίχνουμε όλο το αλεύρι αφού πρώτα το έχουμε κοσκινίσει.
Ολοκληρωμένο
7.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πάρουμε μία ενιαία ζύμη.
Ολοκληρωμένο
8.
Μη σας ανησυχήσει η τριφτή ζύμη.
Ολοκληρωμένο
9.
Στη συνέχεια πλάθουμε ελαφρώς με τα χέρια μας τη ζύμη ώστε να την ενώσουμε, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Προσοχή δεν ζυμώνουμε γιατί κόβει το μείγμα μας, απλά θέλουμε να ενωθούν τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
11.
Πλάθουμε τα μελομακάρονά μας είτε στρόγγυλα είτε οβάλ.
Ολοκληρωμένο
12.
Έπειτα στρώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί τις κουζίνας και εκεί τοποθετούμε τα μελομακάρονά μας.
Ολοκληρωμένο
13.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν ροδοψηθούν, τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
15.
Για το σιρόπι:
Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και μία φλούδα πορτοκαλιού.
Ολοκληρωμένο
16.
Όταν φθάσει το σιρόπι μας σε θερμοκρασία βρασμού (να ξεκινήσουν οι φουσκάλες) συνεχίζουμε για 8 λεπτά το βράσιμο.
Ολοκληρωμένο
17.
Στο τέλος, ρίχνουμε το μέλι στο σιρόπι μας και ανακατεύουμε καλά.
Ολοκληρωμένο
18.
Όσο είναι ζεστό το σιρόπι μας στο κατσαρολάκι τοποθετούμε λίγα λίγα τα μελομακάρονά μας, τα σουρώνουμε, τα απλώνουμε σε μία λαδόκολλα πάνω σε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Η μητέρα μου με συμβουλεύει να μην σιροπιάζω όλα τα μελομακάρονα μαζί γιατί δεν καταναλώνονται όλα αμέσως. Οπότε τα φυλάσσω σε ένα δοχείο που κλείνει ερμητικά και όταν θελήσω να ετοιμάσω κάποια παρτίδα τότε μόνο τα σιροπιάζω ώστε να είναι πάντα φρέσκα!

2 Comments

  • Κυριακή

    Καλησπέρα!
    Τα υλικά για το σιρόπι?
    Ευχαριστώ

  • lena

    Καλησπέρα σας, σήμερα θα προστεθούν και τα υλικά. Να είστε καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *