Μελωμένα χοιρινά κότσια

Πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και τα τραπεζώματα, σαν Έλληνες που είμαστε, ποτέ μα ποτέ δε σταματούν. Πάντα με το παραμικρό βρίσκουμε αφορμή για μία ωραία σύναξη γύρω από ένα τραπέζι χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο.

Εδώ ταιριάζει γάντι και η σκηνή από την ταινία «Γάμος αλά ελληνικά» με το τραπέζωμα του μέλλοντος γαμπρού Ίαν από την ελληνική οικογένεια της Τούλας. Μα φέρτε ακριβώς αυτή την εικόνα στο μυαλό σας, πόσα καλούδια είχε πάνω το τραπέζι. Θυμηθείτε τις εκφράσεις όλων των προσώπων γύρω από τα φαγητά! Η κάθε θεία, μαμά, γιαγιά συμπλήρωνε με το δικό της φαγητό το τραπέζι και υποχρεωτικά έπρεπε να δοκιμαστεί, για να μην πω να φαγωθεί ότι υπάρχει!

Πείτε μου πως αυτό δε συμβαίνει και στο δικό σας σπιτικό! Πόσο μαγικό είναι αυτό; Η όρεξη και η διάθεση να φιλοξενήσουμε κόσμο στο σπίτι μας δεν παύει ποτέ. Η ανάγκη που έχουμε να μοιραζόμαστε, να αγαπούμε και να επικοινωνούμε την κάθε στιγμή με δικούς μας ανθρώπους είναι μία κατάσταση που θα την έχουμε εφ’ όρου ζωής. Φαντάζομαι πως κατά την διάρκεια των εορτών κάνατε φύλλο και φτερό ότι σχετικό υπάρχει με συνταγές. Διαδίκτυο, βιβλία και περιοδικά μαγειρικής ήταν στα φόρτε τους προκειμένου το γιορτινό τραπέζι να είναι ξεχωριστό από τα υπόλοιπα. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα συνταγών καλά μου παιδιά προσέξτε!

Πολλές φορές όσο περισσότερο ψάχνουμε να βρούμε τις πιο ιδιαίτερες και περίεργες συνταγές για να εντυπωσιάσουμε το γευστικό μας κοινό τόσο πέφτουμε σε παγίδες. Φυσικά «έχει καεί η γούνα μου» ουκ ολίγες φορές παρασυρμένη από τις λαχταριστές, φανταχτερές εικόνες που πλασάρονται στα εκάστοτε πιάτα με αποτέλεσμα να μη μου βγαίνει τόσο δελεαστικό όσο δείχνει. Γι’ αυτό δε χρειάζεται πολύ ξεψείρισμα. Έτσι σκέφτηκα πως οι συνταγές που μας προτείνουν οι μαμάδες, οι γιαγιάδες, οι θείες ή όποιον άλλον γνωρίζουμε ως δεινό μάγειρα μπορώ να τον εμπιστευτώ.

Αλλάξτε τα υλικά με βάση τα γούστα σας αλλά έχοντας πάντα ως οδηγό τη βασική συνταγή. Αυτό κάνω και από την πλευρά μου. Πιστέψτε με από εκεί ξεπηδούν οι πιο κρυμμένοι θησαυροί! Οπότε ας πάμε πιο αργά και σίγουρα για να έχουμε ένα γευστικό αποτέλεσμα. Για να μπούμε και στο «ψητό» σιγά σιγά, το χοιρινό δεν έλλειψε ποτέ από το ελληνικό σπίτι αφού αποτελεί σήμα κατατεθέν για κάθε εορταστικό τραπέζι.

Ένα πιάτο λοιπόν που μας τριβελίζει τα ρουθούνια, μας αναστατώνει όλες τις αισθήσεις και είναι ο πρωταγωνιστής συνοψίζονται στο εξής: κότσι. Μία λέξη, χίλιες εικόνες. Αμέσως το μυαλό παίρνει στροφές με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ξεροψημένο χοιρινό κρεατάκι σα να έχει βγει από το χτιστό φούρνο. Τραγανό και αστραφτερό σε περιμένει να του χιμήξεις και να μη μείνει τόση δα πετσούλα!

Αν έχετε τις ίδιες σκέψεις με μένα τότε σας έχω την πιο λαχταριστή, λιχουδένια και «λουκουμένια» συνταγή για κότσι που έχετε δοκιμάσει έως τώρα. Προμηθευτείτε τα υλικά και επιχειρήστε να το φτιάξετε. Είναι εύκολο χωρίς πολύ κόπο. Όλη την δουλειά την κάνει μόνο η γάστρα και ο φούρνος που περιμένουμε να μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Σας μιλάω με το χέρι στην καρδιά, όταν φτιάξετε το συγκεκριμένο κότσι απλά δεν θα αλλάξετε για κανένα λόγο αυτή τη συνταγή. Είναι τόσο άρτια και ολοκληρωμένη που η γεύση του θα χαραχτεί στην καρδιά τόσο της δική σας όσο και των καλεσμένων σας.

Υλικά
  • 2 χοιρινά κότσια χωρίς το δέρμα
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια στα τέσσερα
  • 2 κλωνάρια σέλερι κομμένα
  • Ψίχα από τρία πορτοκάλια
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγους κόκκους από μπαχάρι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 6 κ.σ. κέτσαπ
  • 6 κ.σ. μουστάρδα
  • 6 κ.σ. σόγια σως
  • 5 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό σε σιρόπι
  • 1,5 φλιτζ. Κόκκινο κρασί
  • 6 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση

Παίρνουμε μία μεγάλη λεκάνη που να χωράει τα κότσια μας και ρίχνουμε 3 λίτρα νερό. Εκεί διαλύουμε μισό φλιτζάνι χοντρό αλάτι και ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Βάζουμε τα κότσια από βραδύς μέχρι την άλλη μέρα το πρωί στο συγκεκριμένο μείγμα και το φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε μέσα στη γάστρα. Ρίχνουμε μέσα τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι, την ψίχα από τα πορτοκάλια, το σκόρδο και τα μπαχαρικά. Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά, εκτός από το μέλι, σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν.

Ραντίζουμε με αυτό το μείγμα τα κότσια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 4 με 4,5 ώρες. Τα τελευταία δέκα λεπτά βγάζουμε από τη γάστρα τα κότσια και σουρώνουμε τη σάλτσα μας σε ένα κατσαρολάκι.

Αλείφουμε με τις 5 κ.σ. μέλι το κρέας μόνο του και το ψήνουμε στο γκριλ στους 230 βαθμούς χωρίς το καπάκι της γάστρας μέχρι να χρυσαφίσει για 10 λεπτά. Δένουμε τη σάλτσα με 2 κ.σ. βούτυρο, 1 κ.σ. κορν φλάουρ και 1 κ.σ. μέλι. Σερβίρουμε ζεστό το κρεατάκι μας με τη σάλτσα από τους ζωμούς τους κρέατος συνοδευόμενο από πατάτες φούρνο ή έναν γευστικό πουρέ σελινόριζας ή ότι άλλο τραβάει η όρεξή μας!

Συμβουλή:

Να γνωρίζετε πως το βάρος τους κυμαίνεται από 1.300 έως 1.800 γρ. και η βασική αναλογία είναι ένα κότσι ανά 2 μερίδες. Ιδανικό σε βάρος είναι το 1.600 γρ. για κάθε ένα. Επίσης το συγκεκριμένο φαγητό είναι κλασικό για γάστρα οπότε το αποτέλεσμα στο ταψί δεν θα είναι το ίδιο, γιατί μπορεί να στεγνώσει.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...