Red Velvet

«Κόκκινο βελούδο» το σημερινό μας επιδόρπιο. Ένα αγαπημένο, κλασσικό αμερικάνικο γλυκό, λίγο προσαρμοσμένο στις ευρωπαϊκές γεύσεις, κάνει θραύση όλες τις εποχές. Νομίζω πως και στην ελληνική κουζίνα έχει καθιερωθεί πλέον στα κλασσικά, «παλιομοδίτικα», αγαπημένα γλυκά. Οι παραλλαγές που συναντούμε είναι πολλές και πραγματικά αξίζει η κάθε προσπάθεια για πειραματισμούς. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα; Το βαθύ, κατακόκκινο χρώμα του που σε προδιαθέτει να «ορμήσεις» καταπάνω του! Αρκετοί χρησιμοποιούν το παντζάρι για να δώσουν το κόκκινο χρώμα. Απλά η γεύση του λίιιιγο αλλάζει γιατί το παντζάρι έχει έντονη γεύση γης, δηλαδή χώματος. Τα χρώματα ζαχαροπλαστικής που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι αμέτρητα και μπορείτε να διάλεξε ανάμεσα σε πολλά. Είναι όλα ελεγμένα και δε χρειάζεται να ανησυχούμε για τίποτα. Θα έλεγα πως είναι ένα ζουμερό κέικ σε σχέση με τα υπόλοιπα και αυτό οφείλεται κυρίως στο ξυνόγαλα. Η δε βουτυράτη – τυρένια κρέμα του απλά το απογειώνει. Μπορείτε να το φτιάξετε κάλλιστα για τούρτα γενεθλίων, για ατομικά cup cake,  για γλειφιτζούρια cake pop και για πολλές άλλες τόσες χρήσεις. Προσωπικά το είχα φτιάξει πριν χρόνια για πρώτη φορά, σε ένα καφέ που διοργάνωσα στο σπίτι. Τοv είχα στολίσει με φλοίδες λευκής σοκολάτας και λίγες φράουλες. Η τούρτα red velvet έγινε ανάρπαστη! Από τότε δε σταμάτησα να τη φτιάχνω. Αν έχετε και εσείς κάποιες εκδηλώσεις στο σπίτι σας και όχι μόνο, φτιάξτε το και στολίστε το με ότι περνάει από τη φαντασία σας όπως σας δείχνω σήμερα! Ένα είναι σίγουρο: πως το φλογερό κόκκινο χρώμα του και η μοναδική του γεύση δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
0.5 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. κακάο
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
130 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
2 κ.σ. υγρή βανίλια ή 3 βανιλέτες
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ½ κ.γ. ξύδι λευκό
250 γρ. ξινόγαλα
3 με 4 κ.σ. υγρό κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
3 ταψάκια μιας χρήσης 22 εκ. ή 2 των 24 εκ.
Υλικά για το frosting τυριού:
250 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. τυρί κρέμα
1 φλιτζ. άχνη ζάχαρη
Μία πρέζα αλάτι
3 βανιλέτες ή 2 κ.γ. υγρή βανίλια

Οδηγίες

1.
Για το frosting:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε για 10 λεπτά μόνο του το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
Ολοκληρωμένο
2.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
Όταν είναι έτοιμη η κρέμα την τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
4.
Για το κέικ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα και βουτυρώνουμε τα ταψάκια μας.
Ολοκληρωμένο
5.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο και αναμειγνύουμε με τον μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
6.
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού και χτυπάμε το βούτυρο για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Ολοκληρωμένο
7.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια και συνεχίζουμε για άλλα 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
8.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να ενσωματωθούν και βάζουμε το μείγμα με το αλεύρι μέσα στον κάδο ανακατεύοντας καλά.
Ολοκληρωμένο
9.
Μέσα στο ξινόγαλα διαλύουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής και το προσθέτουμε στον κάδο.
Ολοκληρωμένο
10.
Τέλος, διαλύουμε στο ξύδι την μαγειρική σόδα και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Ολοκληρωμένο
11.
Ενσωματώνουμε καλά και χωρίζουμε ισόποσα στα ταψάκια. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά αν έχουμε τα ταψάκια των 22 εκ. και 20-25 λεπτά αν έχουμε τα ταψάκια των 24 εκ.
Ολοκληρωμένο
12.
Για να είμαστε σίγουροι, μετά το πέρας της αναγραφόμενης ώρας, ανοίγουμε τον φούρνο και τρυπάμε με ένα μαχαίρι.
Ολοκληρωμένο
13.
Αν βγει καθαρό τότε το αφαιρούμε αν όχι τότε συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμα.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν είναι έτοιμα, περιμένουμε να κρυώσουν 30 λεπτά και μετά τα βγάζουμε αφήνοντάς τα πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Ολοκληρωμένο
15.
Στη συνέχεια κόβουμε το πάνω μέρος των κέικ για να τα ισιώσουμε και τα κρατάμε στην άκρη για το στόλισμα του γλυκού.
Ολοκληρωμένο
16.
Συναρμολόγηση:
Σε μία στρόγγυλη πιατέλα ή τουρτιέρα τοποθετούμε το πρώτο κέικ.
Ολοκληρωμένο
17.
Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας.
Ολοκληρωμένο
18.
Συνεχίζουμε με το δεύτερο κέικ καλύπτοντας με την κρέμα.
Ολοκληρωμένο
19.
Και τελειώνουμε με το τρίτο κέικ και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Ολοκληρωμένο
20.
Τρίβουμε τα κομμάτια του κέικ που κρατήσει και τα κολλάμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνεια. Όταν είναι έτοιμο τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ολοκληρωμένο
21.
Αν θέλουμε την στολίζουμε με κόκκινα τριαντάφυλλα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Όλα μας τα υλικά τα είναι σε θερμοκρασία δωματίου και πολύ καλό χτύπημα του βουτύρου. Αυτό θα δώσει την αέρινη και απαλή υφή στην κρέμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *