No products in the cart.
Ριζότο με κολοκύθα και μπολονέζ καπνιστής πανσέτας
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κ.σ. βούτυρο +2 κ.σ. για το τελείωμα του ριζότο | |
2 κ.σ. ελαιόλαδο | |
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
1 σκελίδα σκόρδο | |
300 γρ. ψιλοκομμένη κολοκύθα | |
300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα | |
150 γρ. λευκό κρασί | |
1 λίτρο ζωμό κότας | |
μία πρέζα κρόκο κοζάνης (προαιρετικά) | |
Αλάτι με προσοχή, πιπέρι | |
150 γρ. παρμεζάνα | |
Φρέσκο θυμάρι | |
200 γρ. ψιλοκομμένη καπνιστή πανσέτα |
Οδηγίες
1.
Για την πανσέτα:
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ρίχνουμε την καπνιστή πανσέτα μόνη της, χωρίς λιπαρή ουσία, και την σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
Ολοκληρωμένο
2.
Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
3.
Για το ριζότο:
Σε μία πλασωτέ κατσαρόλα ρίχνουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
4.
Περιμένουμε να ζεσταθεί και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο με την κολοκύθα.
Ολοκληρωμένο
5.
Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, βάζουμε το ρύζι και συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να γυαλίσει.
Ολοκληρωμένο
6.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Ολοκληρωμένο
7.
Χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση την ένταση της κουζίνας και προσθέτουμε σίγα σιγά με μία κουτάλα τον ζωμό κότας με τον κρόκο κοζάνης ανακατεύοντας να μην κολλήσει.
Ολοκληρωμένο
8.
Η σταδιακή προσθήκη του ζωμού μας κάνουν το ριζότο χυλωμένο. Η διαδικασία αυτή διαρκεί 25 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
Δοκιμάζουμε το ρύζι και αν κρατάει πολύ προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό.
Ολοκληρωμένο
10.
Όταν είναι έτοιμο το ριζότο, πρέπει να κρατάει λίγο στο δόντι, αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε την παρμεζάνα.
Ολοκληρωμένο
11.
Ανακατεύουμε, προσθέτουμε πιπέρι, το θυμάρι και πασπαλίζουμε με την καβουρδισμένη πανσέτα.
Ολοκληρωμένο
12.
Σερβίρουμε αμέσως στα πιάτα και απολαμβάνουμε!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αντί για ζωμό κότας μπορούμε να προσθέσουμε λαχανικών. Επίσης, αντί για καπνιστή πανσέτα χρησιμοποιούμε μπέικον ή σύγκλινο ή απάκι ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Για extra γεύση κολοκύθας μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον 200 γρ. πουρέ κολοκύθας (βράζουμε την κολοκύθα και την πολτοποιούμε)
Αφήστε μια απάντηση