Ριζότο με σπαράγγια

Είμαστε στην αρχή της άνοιξης και την εμφάνισή τους έχουν κάνει ήδη τα νόστιμα λαχανικά και φρούτα αυτής της εποχής. Η Ελλάδα φυσικά δεν πάει πίσω καθόλου από την τεράστια ποικιλία τους. Όλα τα καλούδια φυτρώνουν και καλλιεργούνται σε αυτόν εδώ τον τόπο. Έτσι, μου δίνεται η αφορμή να σας παρουσιάσω το λαχανικό της άνοιξης που είναι λίγο άγνωστο σε αρκετούς. Σπαράγγι! Είτε άγριο είτε καλλιεργήσιμο αποτελεί μία βόμβα βιταμινών! Δε θα επεκταθώ στα οφέλη του γιατί απλά δεν περιγράφονται! Τα αγαπημένα μου σπαράγγια είναι δύο λογιών: τα άσπρα και τα πράσινα. Στα πράσινα σπαράγγια δε, συναντούμε και τα άγρια τα οποία είναι πολύ λεπτά και τρυφερά (φτιάχνουμε μία ομελέτα που παραμιλάει!). Η βόρεια Ελλάδα είναι γνωστή για την παραγωγή της.  Αναπτύχθηκε σε πρώτο στάδιο στην Μακεδονία και  στη Θράκη. Τα κυριότερα κέντρα παραγωγής του σπαραγγιού στην Ελλάδα βρίσκονται πλέον στα Γιαννιτσά, την Καβάλα, την Ορεστιάδα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ξάνθη. Φυσικά πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους πηγαίνει κατευθείαν στο εξωτερικό με άμεσο αγοραστή την Γερμανία. Φανταστείτε πως κατά μέσο όρο η Γερμανία έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο (1,7 κιλό/έτος/κάτοικο). Τα τελευταία δε χρόνια υπάρχει μία εκπληκτική άνοδος στο ελληνικό σπαράγγι αφού το κατατάσσει ανάμεσα στα καλύτερα, μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Κίνας και του Περού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η καλλιέργεια σπαραγγιών ονομάζεται και «λευκός» θησαυρός! Είδατε πόσα αγαθά έχουμε και δυστυχώς δε τα γνωρίζουμε καλά. Το σπαράγγι έχει εκπληκτική γεύση αρκεί να ξέρουμε πώς να το χειριστούμε. Προσωπικά τα σπαράγγια για πρώτη φορά τα δοκίμασα σε μία επαρχιακή πόλη της Γερμανίας και απλά έμεινα άναυδη από τη γεύση τους. Από τότε ξεκίνησα να τα μαγειρεύω και να τα εντάσσω στην διατροφή μου. Ψήνοντάς τα στη σχάρα πάνω στα κάρβουνα έχουμε μία μοναδική σαλάτα κάνοντας ένα απλό dressing με ξύδι βαλσαμικό, ελαιόλαδο και τριμμένο σκόρδο. Θα μπορούσα να σας προτείνω πολλές συνταγές αλλά δυστυχώς αρκούμαι στη μία. Το ριζότο με σπαράγγια είναι το κάτι άλλο. Τόσο γευστικό και πλούσιο που δε χρειάζεται πολλά πολλά στολίδια. Η συνταγή μιλάει από μόνη της κυριολεκτικά. Πηγαίντε σε ένα μανάβικο ή σε ένα σούπερ μάρκετ και απλά αρπάξτε τα! Σημείωση: ξέχασα να σας αναφέρω πως με τα λευκά σπαράγγια φτιάχνουμε την καλύτερη βελουτέ σούπα!

Υλικά
  • 500 γρ ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα)
  • 1 μάτσο πράσινα σπαράγγια
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 φλιτζ. Ζωμό λαχανικών
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)
  • ¾  φλιτζ. Λευκό κρασί
  • 150 γρ. παρμεζάνα
  • 1 κ.σ. μαιντανό ψιλοκομμένο
  • Ψιλοκομμένο, καβουρδισμένο αμύγδαλο (προαιρετικά)
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Για τα σπαράγγια ξεκινάμε ως εξής. Κόβουμε το κάτω σκληρό μέρος των σπαραγγιών (περίπου το 1/3 του μήκους τους) και το πετάμε. Με ένα πίλερ καθαρίζουμε τον κορμό για να μην έχει ίνες. Ψιλοκόβουμε το υπόλοιπο 1/3 από τα σπαράγγια σε ροδέλες, κρατώντας τις τρυφερές κορυφές για μετά. Βάζουμε τις ροδέλες των σπαραγγιών σε ένα μικρό μπολ με νερό για να διατηρηθούν τραγανές και να μην μαυρίσουν. Σε μία πλατιά κατσαρόλα ή γουόκ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Τσιγαρίζουμε πρώτα το κρεμμύδι με το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι για να γλασάρει λίγο. Μην παραλείψουμε αυτό το στάδιο γιατί όταν το ρύζι σοτάρετε τότε ο κάθε κόκκος θωρακίζεται και έτσι δεν λασπώνει. Προσθέτουμε τις ροδέλες σπαραγγιού, ανακατεύουμε και μετά σβήνουμε με το λεμόνι και το κρασί. Περιμένουμε να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Με μια κουτάλα τώρα προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει ο ζωμός. Δοκιμάζουμε το ριζότο και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Το ριζότο μας χρειάζεται περίπου 20 λεπτά για να μαγειρευτεί. Προσοχή σε αυτό το σημείο να μην το παραβράσουμε! Το ριζότο μας πρέπει να κρατάει λίγο και να έχει ζουμάκι. Προς το τέλος του μαγειρέματος ρίχνουμε τις κορυφές των σπαραγγιών, το ξύσμα λεμονιού, την παρμεζάνα, το αλάτι με το πιπέρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 λεπτά ακόμα και σερβίρουμε ζεστό.

Συμβουλή: Η συνταγή γίνεται και νηστίσιμη χωρίς το βούτυρο (αντικαθιστώντας με μαργαρίνη) και χωρίς την παρμεζάνα.

 

Τα μυστικά για τέλειο ριζότο βρίσκονται εδώ.

Για περισσότερες συνταγές με ριζότο δείτε:

1) εδώ

2) εδώ

3) εδώ

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...