Αφράτο ψωμί με προζύμι

Πάντα  η πρώτη γνωριμία και συνάντηση είναι καθοριστική. Εκεί δίνονται οι πρώτες εντυπώσεις για το αν θα συνεχιστεί μία σχέση. Έτσι λοιπόν γίνεται και με εμάς εδώ, μέσω του μαγειρικού μας blog. Δε θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας την μεγάλη μου αδυναμία…Τις ζύμες και κατ’ επέκταση το ψωμί! Σκεφτείτε πολύ απλά πως ανοίγει η ψυχή μας όταν περνάμε έξω από ένα φούρνο. Πόσο μάλιστα όταν τα φτιάχνουμε μόνοι μας και μοσχομυρίζει ολόκληρο το σπίτι. Αυτή η μυρωδιά, γεμάτη με ζεστές αναμνήσεις από τα παλιά. Μη μου πείτε πως αν κλείσετε τώρα τα μάτια σας δε θα σας έρθει στο μυαλό η εικόνα, το άρωμα και η γεύση από ένα λαχταριστό, αχνιστό και καψαλισμένο με χρυσαφένια απόχρωση ψωμάκι. Κανένας δεν αντιστέκεται στη θέα του! Το τρώμε σκέτο, αλειμμένο με βούτυρο και μαρμελάδα, μετατρέπεται σε γευστικές μπρουσκέτες, το καψαλίζουμε και αυτόματα έχουμε τα πιο νόστιμα χωριάτικα κρουτόν. Χίλιες και μία χρήσεις έχει αυτό το μαγικό παρασκεύασμα. Αφήνουμε κυριολεκτικά τη φαντασία μας να δημιουργήσει, δεν υπάρχουν «πρέπει» και κανόνες για την χρήση του ψωμιού. Γι’ αυτό αποφάσισα να σας δώσω τη συγκεκριμένη παρασκευή ψωμιού, επειδή είναι νόστιμη και πετυχημένη! Δοκίμασα αρκετές συνταγές για χωριάτικο ψωμί και τελικά μέσα από όλες αυτές τις προσπάθειες και πειραματισμούς κατέληξα στην ακόλουθη. Κάθε εβδομάδα ζυμώνω δύο φορές και πάλι δεν είναι αρκετές, αμέσως εξαφανίζεται! Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθεια. Όταν φτιάξετε την συνταγή δε θα θέλετε να αλλάξετε τίποτα από αυτή. Ας μην μακρηγορώ άλλο, πηγαίνουμε κατευθείαν στην εκτέλεση!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
650 γρ αλεύρι για ζυμωτό ψωμί
250 γρ αλεύρι δίκοκκο
230 γρ προζύμι (το φτιάχνουμε ή αγοράζουμε έτοιμο από τον φούρνο της γειτονιάς)
400-450 γρ χλιαρό νερό
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
0.5 κ.γ. μαγιά ξηρή
Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ που θα φουσκώσει το ψωμί

Οδηγίες

1.
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου. Στον κάδο αδειάζουμε μέσα όλα τα υλικά εκτός από το νερό το οποίο το προσθέτουμε σταδιακά.
Ολοκληρωμένο
2.
Ρίχνουμε πρώτα τα 430 γρ και ζυμώνουμε.
Ολοκληρωμένο
3.
Πιάνουμε λίγο τη ζύμη να δούμε αν είναι σφιχτή.
Ολοκληρωμένο
4.
Αν χρειάζεται, τότε μόνο προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό αργά αργά βλέποντας τη ζύμη μας να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου, να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι αέρινη, απαλή.
Ολοκληρωμένο
5.
Δε θέλουμε η ζύμη του ψωμιού μας να γίνει σφιχτή.
Ολοκληρωμένο
6.
Οπότε προσοχή σε αυτό το στάδιο.
Ολοκληρωμένο
7.
Αλεύρι από αλεύρι είναι διαφορετικό, εκεί οφείλεται η διακύμανση της ποσότητας του νερού μας.
Ολοκληρωμένο
8.
Ζυμώνουμε για 10 με 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
9.
. Έπειτα κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη μας, την τοποθετούμε στο μπολ που έχουμε αλείψει με λάδι, την χαράζουμε σταυροειδώς και καλύπτουμε με μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
10.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για 1. 30 ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
Ολοκληρωμένο
11.
Όταν φουσκώσει χωρίζουμε τη ζύμη μας στα δύο και την πλάθουμε σε δυο καρβελάκια.
Ολοκληρωμένο
12.
Σε μία λαμαρίνα στρώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα ψωμάκια μας.
Ολοκληρωμένο
13.
Τα χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι, και σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Ολοκληρωμένο
14.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν μισή ώρα.
Ολοκληρωμένο
15.
Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο μας στην κάτω αντίσταση στους 220 βαθμούς και τοποθετούμε ένα μπολάκι πυρίμαχο με νερό.
Ολοκληρωμένο
16.
Οι ατμοί θα μας βοηθήσουν να γίνουν τραγανά τα καρβέλια μας. Αφού φουσκώσουν τα ψωμάκια μας τα ραντίζουμε με νερό (αν θέλουμε προσθέτουμε σουσάμι ή όποιον άλλο ξηρό καρπό επιθυμούμε) και τα βάζουμε στον φούρνο.
Ολοκληρωμένο
17.
Τα ψήνουμε σε αυτή την θερμοκρασία για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
18.
Έπειτα χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 190 βαθμούς και αλλάζουμε στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Ολοκληρωμένο
19.
Ανοίγουμε το φούρνο και βρέχουμε με νερό τον φούρνο αριστερά και δεξιά.
Ολοκληρωμένο
20.
Ψήνουμε περίπου για 40 με 45 λεπτά ώσπου να χρυσαφίσουν τα καρβελάκια μας και επαναλαμβάνουμε το βρέξιμο του φούρνο άλλη μία φορά.
Ολοκληρωμένο
21.
Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
22.
Λαχταριστά και αχνιστά μας περιμένουν να συνοδεύσουμε οποιοδήποτε γεύμα μας!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν δεν έχουμε ή δεν καταφέρουμε να βρούμε προζύμι κάνουμε τα ακόλουθα. Βάζουμε 1 ½ φακελάκι μαγιά σε ένα φλιτζάνι με λίγο χλιαρό νερό (κάτω από τη μέση) και αφήνουμε να ενεργοποιηθούν οι ζυμομύκητες για μία με μιάμιση ώρα. Ακολουθούμε ακριβώς την συνταγή προσθέτοντας το ½ φακελάκι μαγιάς και αφαιρώντας το προζύμι. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσουμε περίπου την χαρακτηριστική γεύση που μας δίνει το προζύμι. Καλά μαγειρέματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *