No products in the cart.
Αφράτο ψωμί με προζύμι
μέτριο
2
Πάντα η πρώτη γνωριμία και συνάντηση είναι καθοριστική. Εκεί δίνονται οι πρώτες εντυπώσεις για το αν θα συνεχιστεί μία σχέση. Έτσι λοιπόν γίνεται και με εμάς εδώ, μέσω του μαγειρικού μας blog. Δε θα μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σας την μεγάλη μου αδυναμία…Τις ζύμες και κατ’ επέκταση το ψωμί! Σκεφτείτε πολύ απλά πως ανοίγει η ψυχή μας όταν περνάμε έξω από ένα φούρνο. Πόσο μάλιστα όταν τα φτιάχνουμε μόνοι μας και μοσχομυρίζει ολόκληρο το σπίτι. Αυτή η μυρωδιά, γεμάτη με ζεστές αναμνήσεις από τα παλιά. Μη μου πείτε πως αν κλείσετε τώρα τα μάτια σας δε θα σας έρθει στο μυαλό η εικόνα, το άρωμα και η γεύση από ένα λαχταριστό, αχνιστό και καψαλισμένο με χρυσαφένια απόχρωση ψωμάκι. Κανένας δεν αντιστέκεται στη θέα του! Το τρώμε σκέτο, αλειμμένο με βούτυρο και μαρμελάδα, μετατρέπεται σε γευστικές μπρουσκέτες, το καψαλίζουμε και αυτόματα έχουμε τα πιο νόστιμα χωριάτικα κρουτόν. Χίλιες και μία χρήσεις έχει αυτό το μαγικό παρασκεύασμα. Αφήνουμε κυριολεκτικά τη φαντασία μας να δημιουργήσει, δεν υπάρχουν «πρέπει» και κανόνες για την χρήση του ψωμιού. Γι’ αυτό αποφάσισα να σας δώσω τη συγκεκριμένη παρασκευή ψωμιού, επειδή είναι νόστιμη και πετυχημένη! Δοκίμασα αρκετές συνταγές για χωριάτικο ψωμί και τελικά μέσα από όλες αυτές τις προσπάθειες και πειραματισμούς κατέληξα στην ακόλουθη. Κάθε εβδομάδα ζυμώνω δύο φορές και πάλι δεν είναι αρκετές, αμέσως εξαφανίζεται! Πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και την προσπάθεια. Όταν φτιάξετε την συνταγή δε θα θέλετε να αλλάξετε τίποτα από αυτή. Ας μην μακρηγορώ άλλο, πηγαίνουμε κατευθείαν στην εκτέλεση!
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
650 γρ αλεύρι για ζυμωτό ψωμί | |
250 γρ αλεύρι δίκοκκο | |
230 γρ προζύμι (το φτιάχνουμε ή αγοράζουμε έτοιμο από τον φούρνο της γειτονιάς) | |
400-450 γρ χλιαρό νερό | |
2 κ.σ. ζάχαρη | |
2 κ.γ. αλάτι | |
3 κ.σ. ελαιόλαδο | |
0.5 κ.γ. μαγιά ξηρή | |
Λίγο ελαιόλαδο για το μπολ που θα φουσκώσει το ψωμί |
Αφήστε μια απάντηση