Αφράτοι κουραμπιέδες

Είναι άσπροι και λαχταριστοί με άχνη ζάχαρη πολλή! Ποια είναι η απάντηση στο συγκεκριμένο αίνιγμα; Μα φυσικά, οι κουραμπιέδες! Γίνεται Χριστούγεννα χωρίς τους ασπρισμένους, μπισκοτένιους γεμάτους καβουρδισμένα αμυγδαλάκια κουραμπιέδες; Μα φυσικά όχι. Το σπίτι πλημμυρίζει από μυρωδιές και αναμνήσεις, ντύνεται στα γιορτινά τους και οι καρδιές ζεσταίνονται. Ο κουραμπιές είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό γλύκισμα που είναι διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εννοείται πως κατατάσσεται στα παραδοσιακά, ελληνικά γλυκίσματα, όπως φυσικά και τα μελομακάρονα, που φτιάχνονται αυτήν την περίοδο.

Οι κουραμπιέδες κατ’ αρχάς, φτιάχνονται από φρέσκο, μυρωδάτο βούτυρο και σε αυτό -σχεδόν αποκλειστικά- οφείλεται η επιτυχία ή ευθύνεται η αποτυχία τους. Η ονομασία τους προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο. Πρόκειται για ένα γλύκισμα φτιαγμένο από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924, τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν εκεί αυτούσια την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Ακόμα και σήμερα αν σας πάει ο δρόμος προς την συγκεκριμένη περιοχή σίγουρα θα τιμήσετε τους γνωστούς παραδοσιακούς κουραμπιέδες.

Το τουρκικό Kurabiye, από την άλλη προέρχεται από τα αραβικά έθιμα και επιβεβαιώνεται εύκολα με μια απλή επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, όπου και συναντούμε πολλά συγγενικά γλυκά με τον ελληνικό/τουρκικό κουραμπιέ. Η τουρκική ονομασία Kurabiye, μεταφράζεται ως «ξηρό μπισκότο» το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε και προστέθηκαν τα αμύγδαλα, τα καρύδια και η πλούσια ζάχαρη άχνη, μέχρι να φθάσουμε στη σημερινή μορφή – τον γνωστό σε όλους μας χριστουγεννιάτικο κουραμπιέ.

Όπως και να έχει τους λατρεύουμε και δε σταματάμε ποτέ να τους απολαμβάνουμε. Επειδή όμως όλα θέλουν την τέχνη τους, για να έχετε αψεγάδιαστο αποτέλεσμα σε υφή και γεύση, σας έχω την πιο επιτυχημένη συνταγή. Φτιάξτε την και δε θα θέλετε να την αλλάξετε!

Καλές γιορτές να έχουμε.

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. βούτυρο φρέσκο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
50 γρ. άχνη ζάχαρη
4 βανιλέτες
1 σφηνάκι τσίπουρο
300 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και θρυμματισμένο
700 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (+50 γρ. αν χρειαστεί)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3 σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο (προαιρετικά)
Μία πρέζα αλάτι
Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Οδηγίες

1.
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του φτερού.
Ολοκληρωμένο
2.
Στον κάδο ρίχνουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και τις βανιλέτες.
Ολοκληρωμένο
3.
Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα για 10 με 13 λεπτά μέχρι το βούτυρο να πάρει τη μορφή σαντιγής.
Ολοκληρωμένο
4.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το τσίπουρο, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ, το πικραμύγδαλο, το αλάτι και τα 700 γρ. αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
5.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη, τριφτή ζύμη χωρίς να κολλάει στα χέρια
Ολοκληρωμένο
6.
Προσοχή, μόνο αν έχουμε υπολείμματα στα χέρια μας προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
7.
Πλάθουμε σε μπαλάκια και πιέζουμε ελαφρά στη κορυφή ώστε να δημιουργηθεί ένα βαθούλωμα.
Ολοκληρωμένο
8.
Τα απλώνουμε στη λαμαρίνα αφού πρώτα έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
9.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Τους αφαιρούμε από το ταψί και τους αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
11.
Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη και εκεί βυθίζουμε τους κουραμπιέδες μας.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε σοκολατένιους κουραμπιέδες αφαιρώντας 80 γρ. από το αλεύρι αντικαθιστώντας το με 80 γρ. κακάο. Επίσης στο κανονικό μείγμα των κουραμπιέδων μπορούμε τα προσθέσουμε 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας για τους λάτρεις της σοκολάτας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *