Αυθεντικό ρατατούι

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
2 μελιτζάνες
5 ντομάτες
2 κολοκύθια
2 πατάτες
1 μικρή κολοκύθα κίτρινη ή πορτοκαλί
Για τη σάλτσα:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένη
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
4 ντομάτες φρέσκες τριμμένες
2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
Αλάτι, πιπέρι
Για τα μυρωδικά:
2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό κομμένο κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.γ. θυμάρι
αλάτι, πιπέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Οδηγίες

1.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ λεπτές ροδέλες (μελιζάνες, ντομάτες, πατάτες κολοκύθια). Προσοχή: οι ροδέλες πρέπει να είναι ίδιου μεγέθους και σε πάχος και σε διάμετρο
Ολοκληρωμένο
2.
Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το τριμμένο σκόρδο και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε αλατοπίπερο και τις τριμμένες ντομάτες.
Ολοκληρωμένο
3.
Βράζουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το βασιλικό. Όταν είναι έτοιμη αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα στρόγγυλο ταψί.
Ολοκληρωμένο
4.
Στη συνέχεια στρώσουμε τις ροδέλες των λαχανικών εναλλάξ πάνω στη σάλτσα ώστε να δημιουργηθεί το όμορφο μοτίβο με τις εναλλαγές των χρωμάτων και των λαχανικών.
Ολοκληρωμένο
5.
Ξεκινάμε από τα εξωτερικά τοιχώματα, στρώνουμε τις ροδέλες των λαχανικών τη μία δίπλα στην άλλη, εναλλάξ: μία ροδέλα μελιτζάνα, μία ροδέλα κολοκύθι, μετά ντομάτα κλπ. Καθώς τοποθετούμε τις ροδέλες, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε το σχήμα ενός σαλιγκαριού.
Ολοκληρωμένο
6.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο και περιχύνουμε το ρατατούι με τα μυρωδικά μαζί με το ελαιόλαδο.
Ολοκληρωμένο
7.
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτό, ψήνουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου πάνω κάτω αντιστάσεις για 1 ώρα.
Ολοκληρωμένο
8.
Μετά το πέρας της ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το ταψί και ψήνουμε το φαγητό για άλλα 30 λεπτά. Το πετυχημένο ρατατούι έχει μαλακά λαχανικά ώστε να φαίνονται τα χρώματά τους, και όχι καμένα στις άκρες.
Ολοκληρωμένο
9.
Σερβίρουμε το ρατατούι ζεστό. Το συνοδεύουμε με τι άλλο, μα φυσικά με μία πιπεράτη φέτα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Μπορούμε να μαγειρέψουμε το Ρατατούι και στην κατσαρόλα, αρκεί να έχουμε μια αρκετά πλατιά κατσαρόλα και να μην βιαστούμε με το μαγείρεμα (να διατηρηθούν σωστά οι υφές των λαχανικών).
Μπορούμε για περισσότερη γεύση να βάζουμε πάνω από τη σάλτσα μπεσαμέλ ή τριμμένο τυρί και μετά να στρώσουμε τα λαχανικά.