Βάφοντας "φυσικά"... αυγά!

Για ροζ/μπορντώ και κόκκινο χρώμα: παντζάρια και κόκκινα κρεμμύδια!

Υλικά για 7 αυγά:

 • 7 ψιλοκομμένα παντζάρια
 • 10 κ.σ. ξύδι
 • νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά
 • ελαιόλαδο για γυάλισμα αυγών

bafontas_fysika_ayga_syntages_eleni_kapnia

Επί το έργον:

Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή στο multi τα παντζάρια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι, το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Παράλληλα πλένουμε καλά τα αυγά με νερό και τα σκουπίζουμε απαλά. Σουρώνουμε το νερό με τα παντζάρια με το σουρωτήρι, τοποθετούμε μέσα τα αυγά, 10 κ.σ ξύδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα. Αναλόγως αυξάνουμε ή μειώνουμε την ποσότητα του παντζαριού. Όταν περάσει το μισάωρο, αφαιρούμε από  το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες.. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

 

Υλικά για 10 αυγά:

 • 10 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
 • 10 κ.σ. ξύδι
 • Νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά
 • Ελαιόλαδο για γυάλισμα αυγών

bafontas_fysika_ayga_syntages_eleni_kapnia

Επί το έργον:

Δεν χρειάζεται να ξεφλουδίσουμε με μαχαίρι τα κρεμμύδια γιατί χρησιμοποιούμε μόνο τις εξωτερικές φλούδες από αυτά. Γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα, βάζουμε τις φλούδες και αφήνουμε να βράσουν για 45 λεπτά. Για πιο έντονο χρώμα αφού βράσουμε τις φλούδες κρατάμε την κατσαρόλα με το νερό και τις φλούδες για μία ημέρα. Στη συνέχεια σουρώνουμε το νερό και πετάμε τις φλούδες κρατώντας καθαρό μόνο το νερό. Καθαρίζουμε με ένα πανάκι που έχει ξύδι τα αυγά μας και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με το νερό μας. Προσθέτουμε το ξύδι στο νερό και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.. Αν θέλουμε να γίνει σκούρο κόκκινο μπορούμε να τα αφήσουμε για 10-20 λεπτά ακόμη, αφού σβήσουμε την φωτιά μας. Τα αυγά συνεχίζουν να παίρνουν πιο έντονο χρώμα μέσα στο ζεστό νερό. Όταν πάρουν το χρώμα που θέλουμε τα βγάζουμε από το νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τέλος τα τρίβουμε με ένα πανί που έχουμε βάλει λάδι για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.

 

Για μωβ – μπλε χρώμα: κόκκινο λάχανο ή μωβ λάχανο!

Υλικά για 7 αυγά:

 • 1 λάχανο μεσαίου μεγέθους αλλά με έντονο χρώμα
 • 10 κ.σ. ξύδι
 • νερό όσο να καλύψει το λάχανο
 • ελαιόλαδο για το γυάλισα αυγών

bafontas_fysika_ayga_syntages_eleni_kapnia

Επί το έργον:

Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή στο multi το λάχανο, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι, το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Το σουρώνουμε με το σουρωτήρι, τοποθετούμε μέσα τα αυγά, 10 κ.σ ξύδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα. Μετά τη μισή ώρα, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

 

Για πράσινο χρώμα:  σπανάκι!

Υλικά για 15 αυγά:

 • 2 κιλά σπανάκι
 • 10 κ.σ. ξύδι
 • νερό όσο να καλύψει τα αυγά
 • ελαιόλαδο για το γυάλισμα αυγών

bafontas_fysika_ayga_syntages_eleni_kapnia

Επί το έργον:

Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή στο multi το σπανάκι το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το ξύδι, το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Το σουρώνουμε με το σουρωτήρι, τοποθετούμε μέσα τα αυγά, 10 κ.σ ξύδι και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα. Μετά τη μισή ώρα, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες.  Μπορούμε να αφήσουμε τα αυγά μέσα στο χρώμα και για μία ολόκληρη μέρα για καλύτερο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

 

Για κίτρινο- πορτοκαλί χρώμα: κουρκουμά!

Υλικά για 7 αυγά:

 • 6 κ.σ. κουρκουμά (κιτρινόριζα) ή 6 ρίζες κουρκουμά φρέσκο τριμμένο στον τρίφτη
 • 10 κ.σ. ξύδι
 • νερό τόσο ώστε  να καλύψει τα αυγά
 • ελαιόλαδο για το γυάλισμα αυγών  

bafontas_fysika_ayga_syntages_eleni_kapnia

Επί το έργον:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τον κουρκουμά με το νερό και βράζουμε για 45 λεπτά. Μετά προσθέτουμε 10 κ.σ ξύδι, τα αυγά και νερό μέχρι να καλυφθούν τα αυγά. Τα αφήνουμε να φτάσουν σε σημείο βρασμού και αμέσως χαμηλώνουμε την ένταση. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ανάλογα πόσο έντονο και βαθύ θέλουμε το χρώμα. Μετά τη μισή ώρα, αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα με τα αυγά και τα αφήνουμε εκεί μέσα για 3 ώρες . Μπορούμε να αφήσουμε τα αυγά μέσα στο χρώμα και για μία ολόκληρη μέρα για καλύτερο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν και τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

 

Συμβουλή: Για καλύτερο χρώμα σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αφήνουμε τα αυγά όσο περισσότερο γίνεται μέσα στο χρωματιστό νερό. Οπότε έχουμε υπομονή μέχρι να βάψουν τα αυγά. Και ας μην ξεχνάμε πως τα βάφουμε φυτικά!

 

Μυστικά για το βάψιμο των πασχαλινών αυγών δείτε εδώ.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

 

Βαθμολογήστε μας
0 reactions
Συμβουλές/Μυστικά

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...