Banoffee

Εκπλήξεις! Από τα πιο όμορφα στιγμιότυπα μέσα στην καθημερινότητά μας. Πάντα γίνονται απρόσμενα, άλλοτε μας ξαφνιάζουν ευχάριστα και άλλοτε όχι. Όπως και να έχει, είναι εκείνες οι στιγμές που ταρακουνούν τα «νερά της λίμνης» για να μας ξυπνήσουν λιγάκι. Με τρώει το χέρι μου να σας αναλύσω λίγο την ετυμολογία της συγκεκριμένης λέξης (ας μην ξεχνώ και την πρώτη μου ιδιότητα ως φιλόλογος!) και θα το κάνω εν συντομία, μη μου ανησυχείτε! Πρόκειται, λοιπόν, για σύνθετη λέξη που προέρχεται από την αρχαία ελληνική, αποτελούμενη από την πρόθεση «εκ» και το ρήμα «πλήττω / πλήσσω» που σημαίνει εν τάχει «ξαφνιάζω, κάνω κάποιον να χάσει τα λογικά του, σαστίζω». Και πόσες ακόμα σημασίες μπορώ να σας δώσω δε μπορείτε να φανταστείτε! Αυτή η μικρή μου παράκαμψη οφείλεται κυρίως στο γεγονός της ασχετοσύνης που μας διακατέχει τις τελευταίες δεκαετίες θα πω, σχετικά με τους θησαυρούς που κρύβει η γλώσσα μας. Κάθε λέξη, κάθε έννοια, καθετί που ομιλούμε ή γράφουμε έχει τόσες σημασίες και παίρνει τόσες διαστάσεις ανάλογα με τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε. Πείτε μου, αυτό δεν ονομάζεται μαγεία; Καλό είναι να μην ξεχνάμε πόσο πλούτο έχουμε στα χέρια μας και πόσο σημαντικό είναι να τον εκμεταλλευόμαστε.

Σκεφτείτε κάτι απλό, πως μιλάμε καθημερινά, τι λέξεις χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε. Ας μην το πάω μακριά, αναλογιστείτε μόνο πως όλες οι ελληνικές λέξεις εκφράζουν και δηλώνουν τι έχουμε μέσα στη ψυχή μας. Δεν είναι μεγαλειώδες αυτό το «εργαλείο»; Για την κάθε στιγμή που η ψυχή μας χαίρεται, λυπάται, πονάει, ερωτεύεται, εκπλήσσεται, υπάρχει πάντα η κατάλληλη λέξη για να δηλωθεί. Το στόμα της ψυχής είναι οι ίδιες οι λέξεις, αρκεί να τις γνωρίσουμε και να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να τις φέρουμε στην επιφάνεια. Δε χρειάζεται να την φιμώνουμε άλλο, καιρός να της δώσουμε τη δική της φωνή. Δε συμφωνείτε; Μιλώντας, λοιπόν, για εκπλήξεις, αυτό συνέβη στην οικογένειά μου. Από το πουθενά και χωρίς προγραμματισμό έρχονται αγαπημένοι μας άνθρωποι για μία σύντομη και γρήγορη εκδρομή. Κάνουν τόσο δρόμο από πολύ μακριά μόνο για ένα βράδυ. Παραμερίζοντας τον κόπο, τις τόσες ώρες στο τιμόνι μόνο και μόνο για να μοιραστούνε λίγες ώρες όλοι μαζί. Γλέντι τρικούβερτο στήθηκε σας λέω και μας βρήκαν τα μεσάνυχτα με ποτό και μουσική. Η χαρά μας για όλο το σμίξιμο ήταν απερίγραπτη. Πιάτα και ποτήρια, βαλίτσες και τσάντες, στρώματα και παπλώματα υπήρχαν παντού στο σπίτι χωρίς να ενοχλείτε κανένας. Αυτή η πηγαία εκδήλωση αγάπης από όλους προς όλους είναι απλά πολύτιμη. Όσον αφορά τη σημερινή μου συνταγή; Δε θα σας μιλήσω διεξοδικά για το γνωστό σε όλους μας banoffee, το γλύκισμα με τις μπανάνες και σοκολάτα. Θα σας πω μόνο το εξής: είναι το πιο γευστικό, σοκολατένιο, γρήγορο, ελαφρύ και εύκολο γλυκό που μπορείτε να φτιάξετε αν κάποιος σας κάνει έκπληξη!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive τριμμένα
125 γρ λιωμένο βούτυρο
Μία πρέζα αλάτι
Μία πρέζα κανέλα
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
0.5 κ.γ. κακάο
Υλικά για τη γέμιση:
1 ½ κουτί έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα (dulce de leche)
200 γρ. κουβερτούρα
50 γρ. γάλα
Μια πρέζα αλάτι
200 γρ. κρέμα γάλακτος

Οδηγίες

1.
Για την βάση:
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο και τα μπαχαρικά.
Ολοκληρωμένο
2.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και ρίχνουμε το μείγμα μας σε μία φόρμα με αποσπώμενο πάτο 22 εκ. πιέζοντας το μπισκότο με ένα κουτάλι.
Ολοκληρωμένο
3.
Αν θέλουμε μπορούμε επίσης να καλύψουμε τα πλαϊνά της φόρμας με το μπισκότο (σαν την τάρτα).
Ολοκληρωμένο
4.
Για την γέμιση:
Παράλληλα λιώνουμε τη κουβερτούρα με το γάλα και το αλάτι σε μπεν μαρί.
Ολοκληρωμένο
5.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τις βανιλέτες σε σαντιγί (όχι πολύ σφιχτή) και ξεκινάμε τη συναρμολόγηση.
Ολοκληρωμένο
6.
Βάζουμε στη βάση του μπισκότου μας το έτοιμο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και μετά την γκανάς σοκολάτας.
Ολοκληρωμένο
7.
Για την σαντιγί:
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος με τις βανιλέτες στον κάδο. Τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος και χτυπάμε μέχρι να φτιαχτεί η σαντιγί.
Ολοκληρωμένο
8.
Στη συνέχεια στρώνουμε τις μπανάνες και γαρνίρουμε με την σαντιγί μας.
Ολοκληρωμένο
9.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σφίξει το γλυκό μας.
Ολοκληρωμένο
10.
Πριν σερβίρουμε το γλυκό μας πασπαλίζουμε με το ξύσμα κουβερτούρας.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για να μην μαυρίσουν οι μπανάνες μας τις ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και τις ανακατεύουμε. Έτσι διατηρούνται ακέραιες! Επίσης μπορούμε να το μετατρέψουμε σε τάρτα φτιάχνοντας τη βάση της με ζύμη σαμπλέ, βλέποντας τη συνταγή εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *