Βελούδινη ταραμοσαλάτα

Υλικά
  • 100 γρ. λευκός ταραμάς
  • 550-600 γρ. σπορέλαιο καλής ποιότητας
  • 70 γρ. σόδα αναψυκτικό
  • Ένα μικρό κρεμμύδι περασμένο από τον τρίφτη
  • Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση

Στο μπλέντερ ρίχνουμε τον ταραμά, την σόδα, το κρεμμύδι και τον χυμό λεμονιού. Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να δημιουργηθεί μία ενιαία κρέμα. Σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα τοιχώματά του με ένα κουτάλι και σε χαμηλή ένταση προσθέτουμε σίγα σιγά το σπορέλαιο όπως κάνουμε με την μαγιονέζα. Αν θέλουμε μπορούμε να διορθώσουμε την υφή του με λίγο νερό. Αφρατεύουμε τον ταραμά και μετά αποθηκεύουμε σε βάζο. Το κλείνουμε καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο για 2 εβδομάδες περίπου.

 

beloydini_taramosalata_syntages_eleni_kapnia

 

Συμβουλές:

  1. Για να αποκτήσει ο ταραμάς την απαλή υφή της μους πρέπει να ρίχνουμε το σπορέλαιο με την ροή κλωστής, δηλαδή σιγά σιγά χτυπώντας το μείγμα μας.
  2. Αν ο ταραμάς μας κόψει τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα σπορέλαιο μέχρι να αποκτήσουμε την σωστή υφή.
  3. Αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε μαύρη μους ταραμά προσθέτοντας 2 κ.σ. μελάνι σουπιάς.
  4. Μπορούμε να δώσουμε και πιο έντονο χρώμα στον ταραμά προσθέτοντας ζουμί από βρασμένο παντζάρι. Αντίστοιχα για πράσινο χρώμα προσθέτουμε αβοκάντο ή ζουμί από σπανάκι!
  5. Κάθε ταραμάς είναι ξεχωριστός οπότε μπορούμε να βρούμε πολλές διαφορές ως προς την αλμυράδα του. Ο ταραμάς που πωλείται χύμα έχει τις περισσότερες φορές παραπάνω αλάτι απ’ ότι ο συσκευασμένος.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

 

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...