Βελουτέ κολοκυθόσουπα

Τελειώνει ο Οκτώβριος και πραγματικά ο καιρός δε λέει να εγκλιματιστεί! Ζέστη και ήλιος κατακλύζει ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα. Φαινόμενα λίγο περίεργα για την εποχή αλλά τί να κάνουμε. Το θέμα μου όμως είναι άλλο. Πότε επιτέλους θα φτιάξω τις πολυπόθητες και αγαπημένες σούπες μου. Δε μπορώ να περιμένω άλλο να πιάσει καμιά βροχή ώστε να ολοκληρωθεί το σκηνικό! Οπότε ξεκινάω δυναμικά με σούπες και ας χρειάζομαι αντιηλιακό! Για να μη σχολιάσω παράλληλα πως έχει ήδη ξεκινήσει η πώληση της κολοκύθας και εμείς ακόμα να την εκμεταλλευτούμε.

Στα μέρη που ζω η κολοκύθα κυριολεκτικά ξεχύνεται από παντού. Από τους αυτοσχέδιους πάγκους-καλύβες στον δρόμο, στους πάγκους της λαϊκής και των μανάβικων μέχρι τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτή η μεγάλη, στρόγγυλη με το έντονο πορτοκαλί χρώμα κολοκύθα εκτός από την υπέροχη, γλυκιά γεύση, έχει και πολλές σημαντικές, θρεπτικές ουσίες τόσο για τον οργανισμό όσο και για τον ουρανίσκο. Τολμώ να πω, πως είναι από τα gourmet λαχανικά μιας και κοσμούν τους καταλόγους «καλών» εστιατορίων με συνταγές όπως βελουτέ κολοκυθόσουπα. 

 Αν γνωρίσει κάποιος την κολοκύθα νομίζω πως θα σταματήσει να ψάχνει τρόπους για να νοστιμέψει το φαγητό του. Την βάζουμε μαζί με πατάτες στο φούρνο και βγαίνει ένα γλύκισμα. Φτιάχνουμε κρέμα κολοκύθας και γεμίζουμε τάρτες.Είναι ένα λαχανικό όπως τα υπόλοιπα και αυτό δε μας περιορίζει καθόλου στο να την μαγειρέψουμε και να την εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας. Αρκετά, λοιπόν, με τα μπλα μπλα και ας προχωρήσουμε στη μία και μοναδική κολοκυθόσουπα βελουτέ που σημειωτέων είναι και ένα πολύ γιορτινό πιάτο ως ορεκτικό για τις ημέρες των Χριστουγέννων που θα έρθουν.

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
700 γρ κολοκύθα καθαρισμένη
2 καρότα
2 πατάτες
1 πράσο
1 κρεμμύδι
1 πιπεριά φλωρίνης
1 λίτρο ζωμό κότας
100 γρ μπέικον
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
1 γεμάτο σφηνάκι κονιάκ
250 γρ κρέμα γάλακτος
Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. κουρκουμά
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για το γαρνίρισμα
Κρουτόν
Φλοίδες παρμεζάνας ή γιαούρτι

Οδηγίες

1.
Αρχικά, σε όλες τις σουπίτσες μας, καθαρίζουμε όλα μας τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
2.
Δε χρειάζεται να τα ψιλοκόψουμε γιατί στο τέλος τα πολτοποιούμε με το μπίμερ (μούλτι χειρός).
Ολοκληρωμένο
3.
Οπότε τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
Ολοκληρωμένο
4.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη μία κουταλιά βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
5.
. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μας μέχρι να γυαλίσει.
Ολοκληρωμένο
6.
Έπειτα ρίχνουμε όλα μας τα λαχανικά και το μπέικον, εκτός όμως από την κολοκύθα.
Ολοκληρωμένο
7.
Η κολοκύθα βράζει πολύ γρήγορα (10 με 15 λεπτά) οπότε την προσθέτουμε προς το τέλος.
Ολοκληρωμένο
8.
Τα τσιγαρίζουμε και σβήνουμε με το κονιάκ.
Ολοκληρωμένο
9.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό κότας.
Ολοκληρωμένο
10.
Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
11.
Βράζουμε τα λαχανικά μας για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Κάπου εκεί προσθέτουμε την κολοκύθα και συνεχίζουμε για 10 με 15 λεπτά το βράσιμο, μέχρι τα λαχανικά μας να λιώνουν.
Ολοκληρωμένο
13.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την άλλη μία κουταλιά βούτυρο και πολτοποιούμε τη σούπα μας.
Ολοκληρωμένο
14.
Έτσι θα γυαλίσει όμορφα η σούπα μας.
Ολοκληρωμένο
15.
Επαναφέρουμε στο μάτι της κουζίνας, ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος, τον κουρκουμά και το μοσχοκάρυδο, μαγειρεύοντας για πέντε λεπτά ακόμα.
Ολοκληρωμένο
16.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα ή μπολ και γαρνίρουμε με ό, τι μας αρέσει.
Ολοκληρωμένο
17.
Απολαύστε τις κρύες ημέρες του φθινοπώρου (αν και δεν έχουν έρθει ακόμα!) αλλά και του χειμώνα με μια ζεστή σπιτική σούπα!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Όταν μαγειρεύουμε σούπες βελουτέ η υφή τους δεν πρέπει να μας θυμίζει πουρέ. Πρέπει να είναι πιο ρευστή από πουρέ και πιο πυκνή από τις σούπες με υγρά, θέλουμε να ρέει από το κουτάλι μας. Με αυτόν τον τρόπο οι βελουτέ σούπες είναι πιο ευχάριστες και εκλεπτυσμένες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *