No products in the cart.
Creme brulee
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
4 κρόκοι αυγών | |
60 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική | |
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά | |
100 ml γάλα 3,5% λιπαρά | |
3 βανιλέτες | |
ξύσμα από 1 λεμόνι | |
20 γρ. ζάχαρη λευκή ή καστανή για πασπάλισμα |
Οδηγίες
1.
Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τις βανίλιες.
Ολοκληρωμένο
2.
Φέρνουμε την κρέμα σχεδόν σε σημείο βρασμού (χωρίς ωστόσο να βράσει) και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγομαγειρεύοντας σε χαμηλή ένταση για 5 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
Σε γυάλινο ή μεταλλικό μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και το ξύσμα με ένα σύρμα μέχρι το μίγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Ολοκληρωμένο
4.
Δυναμώνουμε τη φωτιά στην κρέμα γάλακτος ώστε να έρθει πάλι στο σημείο βρασμού και την ρίχνουμε στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να έχουμε μια πηχτή κρέμα (δείκτης πως τα αβγά έχουν ελαφρώς αρχίσει να ψήνονται).
Ολοκληρωμένο
5.
Μεταφέρουμε το μίγμα σε καθαρό σκεύος περνώντας το πρώτα από σουρωτήρι και στη συνέχεια το μοιράζουμε σε 6 πυρίμαχα φορμάκια ή σε ένα μόνο σκεύος.
Ολοκληρωμένο
6.
Τοποθετούμε τα μπολ σε ταψί και γεμίζουμε με ζεστό νερό μέχρι το μισό του ύψους των μπολ (μπεν μαρί). Βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου στους 150 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να στερεοποιηθεί αλλά στο κέντρο της να είναι ακόμη κάπως ρευστή.
Ολοκληρωμένο
7.
Βγάζουμε τα φορμάκια απ’ το νερό, αφήνουμε τα να κρυώσουν εντελώς και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα χρειαστούμε.
Ολοκληρωμένο
8.
Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη (2-3 κ.γ. περίπου για κάθε φορμάκι – αν χρησιμοποιούμε ένα ενιαίο σκεύος καλύπτουμε την επιφάνεια με ζάχαρη πάχους ½ εκατ.) και καραμελώνουμε χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό φλόγιστρο μέχρι η ζάχαρη να καεί, να σκουρύνει η επιφάνεια και να δημιουργηθούν φυσαλίδες καραμέλας.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε φλόγιστρο: Προθερμαίνουμε πολύ καλά το γκριλ στο max. (250 βαθμούς C) και βάζουμε τα φορμάκια στην πρώτη (επάνω) σχάρα για 1,5 περίπου λεπτό, προσέχοντας να τα βγάλουμε μόλις η ζάχαρη αρχίζει να καραραμελώνει.