Εκμέκ κανταΐφι

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
300 γρ. κανταΐφι
130 γρ. βούτυρο Κερκύρας
Τριμμένο φιστίκι για γαρνίρισμα
Υλικά για το σιρόπι:
350 γρ. νερό
300 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
Λίγες σταγόνες λεμονιού
Για την κρέμα:
650 γρ. φρέσκο γάλα
350 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη
20 γρ. κορν φλάουρ και 1 φάκελο κρέμα αραβοσίτου με γεύση βανίλια
2 αυγά και 3 κρόκους
3 βανιλέτες ή λοβό βανίλιας ή 1 κ.σ. υγρή βανίλια
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
Μία πρέζα αλάτι
Για την σαντιγί:
400 γρ. φρέσκια σαντιγί
50 γρ. άχνη ζάχαρη
3 βανιλέτες
φυστίκι αιγίνης ή αμύγδαλο τριμμένο για πασπάλισμα

Οδηγίες

1.
Κανταΐφι
Ανοίγουμε τη συσκευασία με το κανταΐφι και το ξαίνουμε με τα δάχτυλά μας πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει.
Ολοκληρωμένο
2.
Χωρίζουμε το κανταΐφι στα δύο και τοποθετούμε το ένα μέρος του στη λαμαρίνα.
Ολοκληρωμένο
3.
Το υπόλοιπο κανταΐφι το σκεπάζουμε με μία νοτισμένη πετσέτα.
Ολοκληρωμένο
4.
Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο και ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 45 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσαφίσει καλά.
Ολοκληρωμένο
5.
Στα μισά της ώρας βγάζουμε τη λαμαρίνα από τον φούρνο και με ένα πιρούνι το σπάμε και το ανακατεύουμε
Ολοκληρωμένο
6.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για την υπόλοιπη ώρα.
Ολοκληρωμένο
7.
Όταν είναι έτοιμο το ρίχνουμε σε ένα μακρόστενο πυρέξ 25Χ35.
Ολοκληρωμένο
8.
Βάζουμε και το υπόλοιπο μισό κανταΐφι στη λαμαρίνα και ψήνουμε με τον ίδιο τρόπο.
Ολοκληρωμένο
9.
Όταν είναι έτοιμο το τοποθετούμε στο πυρέξ και περιμένουμε να κρυώσει τελείως.
Ολοκληρωμένο
10.
Σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τον χυμό λεμονιού και το βράζουμε για 3 λεπτά μετρώντας από την στιγμή του βρασμού
Ολοκληρωμένο
11.
Αφαιρούμε το σιρόπι από το μάτι της κουζίνας και ρίχνουμε μερικές σταγόνες από το λεμόνι.
Ολοκληρωμένο
12.
Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και το ξύλο κανέλας.
Ολοκληρωμένο
13.
Παίρνουμε το κρύο κανταΐφι και το σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
Ολοκληρωμένο
14.
Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να πιει όλο το σιρόπι και να κρυώσει.
Ολοκληρωμένο
15.
Θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να το απορροφήσει οπότε δεν ανησυχούμε.
Ολοκληρωμένο
16.
Κρέμα:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τις βανιλέτες και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
17.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τον ανθό αραβοσίτου και το κορν φλάουρ.
Ολοκληρωμένο
18.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
Ολοκληρωμένο
19.
Όταν το μείγμα με το γάλα ζεσταθεί παίρνουμε με μία κουτάλα ζεστό γάλα και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύουμε γρήγορα για να πάρει σωστή θερμοκρασία.
Ολοκληρωμένο
20.
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο γάλα.
Ολοκληρωμένο
21.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πήξει η κρέμα μας και να βγάλει φουσκάλες.
Ολοκληρωμένο
22.
Αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας την κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
23.
Ενσωματώνουμε καλά και τοποθετούμε την κρέμα σε ένα μακρόστενο σκεύος, το καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να κρυώσει.
Ολοκληρωμένο
24.
Όταν την χρησιμοποιήσουμε βγάζουμε από το ψυγείο την κρέμα και τη χτυπάμε για 2 λεπτά στο μίξερ να αφρατέψει.
Ολοκληρωμένο
25.
Σαντιγί
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος.
Ολοκληρωμένο
26.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την κρύα κρέμα γάλακτος με τις βανιλέτες με την άχνη και χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση σε σαντιγί, μέχρι να δημιουργηθούν κορυφές.
Ολοκληρωμένο
27.
Μεταφέρουμε στη σαντιγί σε κορνέ και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
28.
Συναρμολόγηση:
Παίρνουμε το πυρέξ με το σιροπιασμένο κανταΐφι και απλώνουμε την κρέμα παντού.
Ολοκληρωμένο
29.
Κάνουμε σχέδια με τη συνταγή που είναι στο κορνέ και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης.
Ολοκληρωμένο
30.
Τοποθετούμε το γλυκό για 2 ώρες στο ψυγείο και έπειτα σερβίρουμε.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
: Το μυστικό για το σωστό ψήσιμο κανταίφι ειναι το καλό ρόδισμα, να χρυσαφίσει σωστά και να το σπάσουμε με το πιρούνι για να ψηθεί από όλες τις πλευρές. Επίσης, αν θέλουμε μπορούμε να αρωματίσουμε την κρέμα με λίγη μαστίχα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *