Ελιόψωμα με πατέ ελιάς

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
400 γρ. αλεύρι χωριάτικο για ζυμωτό ψωμί
100 γρ. αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι ή γ.ο.χ.
1 κ.σ. ζάχαρη
1 ½ κ.γ. αλάτι
200 γρ. προζύμι
4 γρ. ξερή μαγιά
25 γρ. ελαιόλαδο
230 γρ. νερό χλιαρό
1 κ.γ. ρίγανη ξερή
3 κ.σ. ψιλοκομμένες ελιές
Πατέ ελιάς για γέμισμα *

Οδηγίες

1.
Τοποθετούμε στο μίξερ το εξάρτημα του γάντζου.
Ολοκληρωμένο
2.
Στον κάδο ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ψιλοκομμένες ελιές και το πατέ ελιάς.
Ολοκληρωμένο
3.
Ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη και μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
4.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές.
Ολοκληρωμένο
5.
Ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι μας να ενσωματωθούν.
Ολοκληρωμένο
6.
Κάνουμε μία μπάλα τη ζύμη, την τοποθετούμε σε ένα μπολ αφού πρώτα το λαδώσουμε ελαφρώς.
Ολοκληρωμένο
7.
Την χαράσσουμε σταυροειδώς και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
8.
Ξεκουράζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
Ολοκληρωμένο
9.
Όταν είναι έτοιμη την χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια.
Ολοκληρωμένο
10.
Με την παλάμη του χεριού μας πατάμε το κάθε ένα ξεχωριστά για να πλατύνουν.
Ολοκληρωμένο
11.
Γεμίζουμε με ¾ κ.γ. από το πατέ ελιάς.
Ολοκληρωμένο
12.
Ενώνουμε προσεκτικά τις άκρες για να κλείσουμε τη γέμιση μέσα στη ζύμη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Ολοκληρωμένο
13.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα ψωμάκια.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν τελειώσουμε, απλώνουμε μία λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου, πασπαλίζουμε με αλεύρι και τοποθετούμε τα ψωμάκια.
Ολοκληρωμένο
15.
Πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω τους και ξεκουράζουμε για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
16.
Πριν τα ψήσουμε τα ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει ωραία κρούστα.
Ολοκληρωμένο
17.
Τοποθετούμε στον πάτο του φούρνου ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό.
Ολοκληρωμένο
18.
Βάζουμε το ταψί στην προ τελευταία θέση του φούρνου.
Ολοκληρωμένο
19.
Ψήνουμε τα ψωμάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου στην ρύθμιση κάτω αντίσταση με αέρα για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
20.
Μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς κελσίου και αλλάζουμε τη ρύθμιση σε πάνω κάτω αντίσταση.
Ολοκληρωμένο
21.
Ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Ολοκληρωμένο
22.
Όταν είναι έτοιμα τα απλώνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη του ψωμιού, με τη βοήθεια ενός πλάστη, σε φύλλο και εκεί να απλώσουμε κατά μήκος τις ελιές και το πατέ ελιάς. Ρολάρουμε τη ζύμη και ψήνουμε στο φούρνο. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε ροδέλες ελιόψωμου που αισθητικά είναι πολύ εντυπωσιακά. Επίσης αν δεν έχουμε προζύμι τότε το αντικαθιστούμε με ένα φακελάκι ξερή μαγιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *