Ελιόψωμο με ξύσμα πορτοκαλιού

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
470 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
180 γρ. χλιαρό νερό
10 γρ. ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
80 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 1/3 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ξερό θυμάρι
Ξύσμα από ένα μικρό πορτοκάλι
180 γρ. ελιές ψιλοκομμένες
Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα

Οδηγίες

1.
Παίρνουμε ένα μπολ και εκεί ρίχνουμε 50 γρ. από το νερό, την μαγιά, την ζάχαρη και 2 κ.σ. από το αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
2.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε έναν χυλό, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
τον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το φουσκωμένο μείγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, το θυμάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ολοκληρωμένο
4.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
5.
Η ζύμη μας θα είναι εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
6.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά καλύπτοντας με μία μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
7.
Στη συνέχεια, παίρνουμε τη ζύμη, την ανοίγουμε με τα χέρια μας και απλώνουμε τις ελιές.
Ολοκληρωμένο
8.
Αναδιπλώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να πάνε παντού οι ελιές.
Ολοκληρωμένο
9.
Παίρνουμε ένα τσέρκι 22 εκ. το λαδώνουμε και εκεί απλώνουμε το ελιόψωμο.
Ολοκληρωμένο
10.
Αν θέλουμε απλά το πλάθουμε σε καρβέλι και το βάζουμε στο ταψί του φούρνου στρώνοντας μία λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
11.
Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσεις για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Αλείφουμε λίγο την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο λάδι και λίγο νερό.
Ολοκληρωμένο
13.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις για 1 ώρα.
Ολοκληρωμένο
14.
Για να δούμε αν ψήθηκε σωστά το ψωμί, το γυρίζουμε ανάποδα, το χτυπάμε με τα δάχτυλα και αν ακουστεί κούφιος ο ήχος είναι έτοιμο!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν χρησιμοποιήσουμε ελιές ψιλοκομμένες από βάζο, τις ξεπλένουμε καλά σε ένα σουρωτήρι, τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις σκουπίζουμε καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *