Γαλατόπιτα σαν μπακλαβάς

Σήμερα σας φτιάχνω μία γευστική γαλατόπιτα από τα δικά μου μέρη, τη Θεσσαλία. Μία συνταγή οικογενειακή που χάνεται στο βάθος των χρόνων από μάνα σε κόρη και ούτω καθεξής. Την μοιράζομαι μαζί σας γιατί οι συνταγές χωρίς μυστικά είναι η επιτυχία. Η συγκεκριμένη εκδοχή γαλοτόπιτας διαφέρει λίγο από τις υπόλοιπες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Την "παντρεύουμε" τόσο αρμονικά με την αμυγδαλόψιχα, την κανέλα και την ζάχαρη που απλά την απογειώνει! Μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε περίσταση διότι η αρχοντική της γεύση σε μαγεύει. Έδωσα τον χαρακτηρισμό "μπακλαβά" γιατί οι στρώσεις με το φύλλο κρούστας το αμύγδαλο, την ζάχαρη και την κανέλα μας τον θυμίζει πολύ στη γεύση. Όταν φτιάξετε τη συγκεκριμένη γαλατόπιτα δε θα την αλλάξετε για κανένα λόγο! Καλή απόλαυση!

Υλικά
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 κ.σ. κοφτές αλεύρι
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 βανιλέτες ή 1 κ.σ. βανίλια υγρή
  • 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Για τα φύλλα:

  • 5 φύλλα κρούστας
  • Σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
  • 100 γρ. καβουρδισμένο και αλεσμένο αμύγδαλο ή καρυδόψιχα αλεσμένη
  • Ζάχαρη
  • Κανέλα
Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και περιμένουμε να λιώσουν σε μέτρια ένταση. Προσθέτουμε το αλεύρι και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 3 λεπτά ώστε να ψηθεί το αλεύρι χωρίς να μας αφήσει καθόλου τη γεύση του. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις βανιλέτες ανακατεύοντας διαρκώς, πάντα σε μέτρια ένταση, μέχρι να πήξει το μείγμα μας με προσοχή να μη μας κολλήσει η κρέμα στον πάτο της κατσαρόλας. Όταν εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα μέχρι να απορροφηθούν όπως κάνουμε στην μπεσαμέλ.  Περιμένουμε να χλιάνει λίγο η κρέμα.

Παίρνουμε ένα μακρόστενο 30X25 εκ. ή στρόγγυλο ταψί 26 εκ., το αλείφουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας. Το πασπαλίζουμε με αμύγδαλο, ζάχαρη, κανέλα και λίγο λάδι. Έπειτα στρώνουμε το δεύτερο φύλλο κρούστας και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το αμύγδαλο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λάδι μέχρι να φτάσουμε στο πέμπτο φύλλο. Εκεί απλώνουμε την κρέμα και πασπαλίζουμε στην επιφάνεια λίγη κανέλα. Τοποθετούμε στην προ τελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 1 ώρα περίπου μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια της πίτας και να έχει ψηθεί ο πάτος της.

 

galatopita_san_mpaklabas_syntages_eleni_kapnia

 

Συμβουλή: Την συγκεκριμένη πίτα μπορούμε να την φτιάξουμε και με χειροποίητο χωριάτικο φύλλο. Όπως επίσης μπορούμε να ετοιμάσουμε ατομικά ταρτάκια-πίτα!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...