No products in the cart.
Γιουβέτσι με μοσχάρι
εύκολο
6
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κιλό μοσχαρίσιο χτένι ή ποντίκι κομμένο σε κύβους | |
100 γρ. ελαιόλαδο | |
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο | |
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο | |
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας | |
150 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί | |
1 καρότο τριμμένο | |
500 γρ. νερό | |
800 γρ. κονσέρβα με ολόκληρο ντοματάκι (πολτοποιημένο στο μπλέντερ) | |
1 φρέσκο ζωμό λαχανικών | |
1 φύλλο δάφνης | |
5 κόκκους μπαχάρι | |
1 κ.γ. ζάχαρη | |
Πιπέρι | |
Αλάτι |
Υλικά για Γιουβέτσι
500 γρ. κριθαράκι μέτριο | |
3 κ.σ. ελαιόλαδο | |
500-700 γρ. ζεστό νερό |
Οδηγίες
1.
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή ένταση
Ολοκληρωμένο
2.
Ρίχνουμε τα κομμάτια του κρέατος και ξεκινάμε το σοτάρισμα για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές.
Ολοκληρωμένο
3.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το σέλερι.
Ολοκληρωμένο
4.
Σοτάρουμε για 3 λεπτά και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας.
Ολοκληρωμένο
5.
Τον τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
Ολοκληρωμένο
6.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 4 λεπτά ανακατεύοντας να μην κολλήσει το φαγητό.
Ολοκληρωμένο
7.
Έπειτα, προσθέτουμε το τριμμένο καρότο, το νερό, την πολτοποιημένη ντομάτα, τον ζωμό, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και το πιπέρι.
Ολοκληρωμένο
8.
Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιζομαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
9.
Αν δούμε πως το φαγητό χρειάζεται υγρά τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Ολοκληρωμένο
10.
Προς το τελευταίο μισάωρο του μαγειρέματος προσθέτουμε το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
11.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο αφαιρούμε το δαφνόφυλλο, το ξύλο κανέλας και τα μπαχάρια.
Ολοκληρωμένο
12.
Αν θέλουμε όλα αυτά τα μυρωδικά τα τυλίγουμε σε τούλι και τα μαγειρεύουμε για να μη τα ψάχνουμε μετά μέσα στο φαγητό.
Ολοκληρωμένο
13.
Γιουβέτσι:
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε μέχρι να λαδωθεί παντού
Ολοκληρωμένο
14.
Αυτό γίνεται για να παραμείνει το κριθαράκι σπυρωτό.
Ολοκληρωμένο
15.
Παίρνουμε ένα ταψί και εκεί απλώνουμε το κριθαράκι.
Ολοκληρωμένο
16.
πό πάνω τοποθετούμε τα κομματάκια του μοσχαριού και καλύπτουμε με όλη την σάλτσα.
Ολοκληρωμένο
17.
Προσθέτουμε το βραστό νερό μέχρι να καλυφτούν 3 εκ. πάνω από το κριθαράκι.
Ολοκληρωμένο
18.
Ανακινούμε ελαφρώς και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις για 35-40 λεπτά περίπου.
Ολοκληρωμένο
19.
Στο τέλος πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
20.
Σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστό.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Η κατάλληλη αναλογία νερού προς κριθαράκι στο γιουβέτσι είναι 1 προς τρία, δηλ. 1 μέρος ζυμαρικού με 3 μέρη νερού. Όταν βγάζουμε το γιουβέτσι από το φούρνο, το κριθαράκι πρέπει να κρατάει λίγο δηλ. να είναι αλ ντέντε γιατί θα το αφήσουμε να ξεκουραστεί. Όταν σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κριθαράκι το θωρακίζουμε με αποτέλεσμα να είναι σπυρωτό και να μην λασπώνει.
Αφήστε μια απάντηση