No products in the cart.
Γλυκιά κολοκυθόπιτα από την Θεσσαλία (νηστίσιμη)
εύκολο
12
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
1 κιλό κολοκύθα πορτοκαλί καθαρισμένη και τριμμένη στον τρίφτη από τη χοντρή πλευρά (καθαρό βάρος) | |
1 κ.γ. αλάτι | |
90 γρ. ρύζι καρολίνα (1 φλιτζ. του καφέ) | |
130 γρ. νερό (2 φλιτζ. του καφέ) | |
170 γρ. καστανή ζάχαρη | |
1 ½ κ.γ. κανέλα | |
0.33 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο | |
0.33 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο | |
2 κ.σ. σταφίδες | |
2 κ.σ. καρυδόψιχα | |
80 γρ. φρυγανιά τριμμένη | |
1 πακέτο φύλλο κρούστας | |
Σπορέλαιο | |
Άχνη ζάχαρη για σερβίρισμα |
Οδηγίες
1.
Παίρνουμε την τριμμένη κολοκύθα, την τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
2.
Αφήνουμε για 2 ώρες να φύγουν τα υγρά της.
Ολοκληρωμένο
3.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπρίκι βάζουμε το ρύζι με το νερό και βράζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.
Ολοκληρωμένο
4.
Προσοχή να μην κολλήσει το ρύζι στον πάτο, ανακατεύουμε διαρκώς.
Ολοκληρωμένο
5.
Όταν είναι έτοιμο το ρύζι το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ολοκληρωμένο
6.
Παίρνουμε στη χούφτα μας λίγη λίγη την κολοκύθα, την πιέζουμε καλά να φύγουν και τα τελευταία υγρά και την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Ολοκληρωμένο
7.
Συνεχίζουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσει η κολοκύθα.
Ολοκληρωμένο
8.
Στο μπολ με την κολοκύθα ρίχνουμε το βρασμένο ρύζι, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο τις σταφίδες, την καρύδοψιχα και 3 κ.σ. από την τριμμένη φρυγανιά.
Ολοκληρωμένο
9.
Ανακατεύουμε καλά και η γέμιση είναι έτοιμη.
Ολοκληρωμένο
10.
Παίρνουμε ένα ταψί του φούρνου ή στρόγγυλο 30 εκ. και το λαδώνουμε.
Ολοκληρωμένο
11.
Απλώνουμε στη βάση 5 φύλλα κρούστας αφού πρώτα τα αλείψουμε ένα ένα με το σπορέλαιο.
Ολοκληρωμένο
12.
Στο 5 φύλλο ρίχνουμε την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τη μισή γέμιση.
Ολοκληρωμένο
13.
Καλύπτουμε με 2 φύλλα αφού πρώτα τα λαδώσουμε μεταξύ τους, ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και ολοκληρώνουμε με τα τελευταία 4 φύλλα κρούστας αφού πρώτα τα λαδώσουμε ένα ένα.
Ολοκληρωμένο
14.
Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, χαράσσουμε απαλά σε κομμάτια, λαδώνουμε το φύλλο, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις για μία ώρα περίπου μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια της πίτας.
Ολοκληρωμένο
15.
Όταν είναι έτοιμη, την αφαιρούμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη το κάθε κομμάτι.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός ψήνουμε στους 170 βαθμούς κελσίου. Στρώνουμε τα φύλλα απαλά καθώς και τη γέμιση, για να βγει αφράτη η πίτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χωριάτικο φύλλο (συνταγή εδώ) αντί το φύλλο κρούστας. Το φύλλο κρούστας την κάνει πιο ανάλαφρη ενώ το χωριάτικο φύλλο πιο χορταστική. Μπορούμε να παραλείψουμε τους ξηρούς καρπούς με τις σταφίδες και να φτιάξουμε ατομικά ρολάκια κολοκυθόπιτας αντί για ολόκληρο το ταψί.
Ενδιαφέρουσα.,θα προσπαθήσω να την φτιάξω..,σας ευχαριστούμε..