Χαρουπόψωμο

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. σκληρό αλεύρι
100 γρ. χαρουπάλευρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κυβάκι φρέσκια μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μέλι
300 γρ. – 350 γρ. νερό χλιαρό

Οδηγίες

1.
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φρέσκια μαγιά μαζί με τα 300 γρ. χλιαρό νερό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
2.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το σκληρό αλεύρι, το χαρουπάλευρο, το ελαιόλαδο, το νερό με τη μαγιά, το αλάτι και το μέλι.
Ολοκληρωμένο
3.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου και ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι λεία, βελούδινη, χωρίς να κολλάει στα χέρια.
Ολοκληρωμένο
4.
Αν η ζύμη είναι σκληρή τότε προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
Ολοκληρωμένο
5.
Έπειτα, λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και εκεί τοποθετούμε τη ζύμη.
Ολοκληρωμένο
6.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει, περίπου για μία ώρα.
Ολοκληρωμένο
7.
Όταν φουσκώσει, ζυμώνουμε ελαφρώς, χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια ή αν θέλουμε και σε ένα, σχηματίζουμε καρβελάκια και τα τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στο ταψί του φούρνου.
Ολοκληρωμένο
8.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, τα χαράσσουμε ελαφρώς με ένα μαχαίρι και τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Ολοκληρωμένο
9.
Ξεκουράζουμε τα καρβελάκια για 40 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου στην κάτω αντίσταση με αέρα, τοποθετούμε ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό στον πάτο του φούρνου και ραντίζουμε με λίγο νερό τα ψωμάκια.
Ολοκληρωμένο
11.
Βάζουμε το ταψί στην προ τελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 45 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Για να ελέγξουμε αν είναι έτοιμα, στα 45 λεπτά αφαιρούμε από τον φούρνο το ταψί, παίρνουμε ένα καρβελάκι, το γυρίζουμε ανάποδα και το χτυπάμε στον πάτο.
Ολοκληρωμένο
13.
Αν ακουστεί κούφιο τότε είναι έτοιμο.
Ολοκληρωμένο
14.
Όταν ψηθούν τα αραδιάζουμε πάνω σε μια σχάρα και περιμένουμε να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη του ψωμιού 100 γρ. ψιλοκομμένο καρύδι για περισσότερη γεύση. Επίσης, μπορούμε να το μετατρέψουμε σε γλυκό ψωμί, προσθέτοντας παραπάνω μέλι και 2 κ.σ. κακάο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *