Χειροποίητα Κρουασάν Βουτύρου

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
300 γρ. γάλα χλιαρό
2 κ.σ. νερό
2 φακελάκια μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
3 βανιλέτες
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
40 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
160 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 αυγό για άλειμμα

Οδηγίες

1.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, το νερό, την μαγιά, τη ζάχαρη και τις βανιλέτες.
Ολοκληρωμένο
2.
Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
3.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στον κάδο με τη μαγιά το αλεύρι, το αλάτι και τα 40 γρ. βούτυρο.
Ολοκληρωμένο
4.
Τοποθετούμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και ζυμώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μία λεία και απαλή ζύμη.
Ολοκληρωμένο
5.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ και καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη.
Ολοκληρωμένο
6.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ½ ώρα περίπου.
Ολοκληρωμένο
7.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασία μας και απλώνουμε τη ζύμη.
Ολοκληρωμένο
8.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ακόμα και με έναν πλάστη ανοίγουμε σε ορθογώνιο σχήμα πάχους ½ εκατοστού.
Ολοκληρωμένο
9.
Παίρνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τα 160 γρ., και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης.
Ολοκληρωμένο
10.
Διπλώνουμε στα 5 ή 6 την ζύμη σαν φάκελο από την μικρή πλευρά της επιφάνειας προς την απέναντι έχοντας ένα μακρόστενο ρολό και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε ένα μικρότερο ρολό (σαν σαλιγκάρι το σχήμα).
Ολοκληρωμένο
11.
Τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε τη ζύμη στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρόγγυλο φύλλο.
Ολοκληρωμένο
13.
Με τη βοήθεια της ροδέλας που κόβουμε την πίτσα χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 τρίγωνα (ακτινωτά). Τυλίγουμε από την μεγαλύτερη πλευρά προς τη μύτη της ζύμης σε σχήμα κρουασάν. Αυτό κάνουμε με όλα τα τρίγωνα.
Ολοκληρωμένο
14.
Τοποθετούμε τα κρουασάν στη λαμαρίνα του φούρνου αφού πρώτα στρώσουμε μία λαδόκολλα. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
15.
Στη συνέχεια, αλείφουμε την επιφάνειά τους με το αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 30 με 35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε σε μία σχάρα να κρυώσουν.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Αν θέλουμε μπορούμε να αποθηκεύσουμε τα κρουασάν στην κατάψυξη είτε άψητα είτε ψημένα. Μπορούμε πριν τα τυλίξουμε να τα γεμίσουμε με άλειμμα φουντουκιού ή κουβερτούρα ή μαρμελάδα. Αν τα θέλουμε να έχουν πιο ουδέτερη γεύση ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε σε αλμυρές παρασκευές δεν βάζουμε στη ζύμη τις βανιλέτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *