Χειροποίητη τυρόπιτα

Υλικά

Υλικά για τα φύλλα

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 160 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 300 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 ½  κ.σ. ξύδι
  • 80 γρ. λάδι
  • 3 κ.σ. για το ταψάκι

 

Υλικά για τη γέμιση

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. αλεύρι
  • 700 γρ. γάλα
  • 300 γρ. τριμμένο κασέρι
  • 700 γρ. φέτα
  • 1 αυγό
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
  • Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
  • Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Εκτέλεση

Για τα φύλλα 

Σε ένα μπολ ρίχνω όλα τα υλικά για το ζυμάρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια καλά για 5 λεπτά μέχρι το ζυμάρι μας να έχει την υφή της πλαστελίνης. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 8 κομμάτια. Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης αλείφοντάς τα καλά. Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα ξεκουράζουμε για 30 λεπτά.

 

Για τη γέμιση 

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι κάνοντας ουσιαστικά ένα ρου (ελαφριά μπεσαμέλ). Σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Με το σύρμα ανακατεύουμε διαρκώς ώστε να μην κολλήσει το μείγμα. Όταν ξεκινήσει να βγάζει φουσκάλες αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το αυγό. Ενσωματώνουμε καλά και προσθέτουμε τα τυριά, λίγο αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα μας πριν το προσθέσουμε στα φύλλα.

 

Για το άνοιγμα φύλλων και το ψήσιμο

Στον πάγκο της κουζίνας ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι και παίρνουμε ένα ένα τα ζυμαράκια ώστε να τα ανοίξουμε φύλλο. Πασπαλίζουμε με αλεύρι και χρησιμοποιούμε τον λεπτό πλάστη (την βέργα). Στην αρχή ρολάρουμε τον πλάστη προς όλες τις κατευθύνσεις. Τυλίγουμε το φύλλο πάνω στον πλάστη βάζοντας πίεση με τα χέρια μας από το κέντρο προς τα έξω και ταυτόχρονα ξετυλίγουμε τον πλάστη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία τυλίγοντας το φύλλο στον πλάστη από μπροστά μας και ξετυλίγουμε από το πλάι με τον πλάστη κάθετα προς εμάς. Έτσι το σχήμα είναι στρόγγυλο. Συνεχίζουμε κάνοντας το φύλλο μας όσο λεπτό μπορούμε πασπαλίζοντας πάντα με αλεύρι. Κάνουμε το ίδιο για όλα τα φύλλα. Παίρνουμε ένα φύλλο τη φορά, το φέρνουμε μπροστά μας, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πιάνουμε τη μία πλευρά από μπροστά μας και την απλώνουμε μέχρι το κέντρο. Κάνουμε το ίδιο και από την πάνω πλευρά. Έτσι σχηματίζεται ένα παραλληλόγραμμο. Απλώνουμε κατά μήκος με τη γέμιση και κλείνουμε λίγο την αριστερή και τη δεξιά πλευρά. Γυρνάμε το φύλλο μας σε ρολό και το απλώνουμε στο ταψί του φούρνου αφού πρώτα το λαδώσουμε. Κάνουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα φύλλα φτιάχνοντας ρολά πίτας. Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο, τα χαράσσουμε πολύ απαλά, τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και νερό και τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Βάζουμε το ταψί στην προτελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου στις αντιστάσεις για 1 ½  ώρα μέχρι να ροδίσει. Το τελευταίο μισάωρο γυρίζουμε τον διακόπτη του φούρνου στον αέρα με την κάτω αντίσταση και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Έτσι η πίτα μας θα είναι τραγανή!

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Σχόλια

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...