No products in the cart.
Χειροποίητος γύρος με πίτα
εύκολο
5
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
700 γρ σπάλα χοιρινή | |
1 κρεμμύδι λιωμένο | |
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη | |
1 φλιτζανάκι καφέ λάδι | |
1 φλιτζανάκι καφέ κρασί λευκό | |
2 κ.σ. ξύδι | |
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό | |
1 κ.γ. ρίγανη | |
1 κ.γ. θυμάρι | |
1 κ.γ. πάπρικα | |
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο | |
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου | |
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
Υλικά για την πίτα:
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. | |
1 κ.σ. μέλι | |
7 γρ. αλάτι | |
1 φακελάκι ξερή μαγιά | |
2 κ.σ. ελαιόλαδο | |
5 γρ. ξύδι | |
250 γρ. νερό χλιαρό | |
Φρέσκο θυμάρι | |
Λίγο αλεύρι χωριάτικο για το άνοιγμα | |
Ελάχιστο ελαιόλαδο |
Οδηγίες
1.
Για τον χοιρινό γύρο: Κόβουμε σε πέντε λεπτά κομμάτια το κρέας.
Ολοκληρωμένο
2.
Φτιάχνουμε τη μαρινάδα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί εκτός από το αλάτι που θα το προσθέσουμε πριν ψήσουμε το κρέας.
Ολοκληρωμένο
3.
Τοποθετούμε το κρέας σε ένα μπολ βάζοντας μέσα τη μαρινάδα.
Ολοκληρωμένο
4.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες τουλάχιστον.
Ολοκληρωμένο
5.
Παίρνουμε τρία κομμάτια λαδόκολλας και τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος μαζί με τη μαρινάδα.
Ολοκληρωμένο
6.
Τα σφίγγουμε δυνατά και τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Ολοκληρωμένο
7.
Τοποθετούμε στο ταψί και ψήνουμε στους 190 βαθμούς για 3 ώρες.
Ολοκληρωμένο
8.
Έπειτα κόβουμε σε κομματάκια ψιλά το κρέας και τα τοποθετούμε ξανά στο ταψάκι.
Ολοκληρωμένο
9.
Ψήνουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ μέχρι να χρυσαφίσουν.
Ολοκληρωμένο
10.
Για την πίτα: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
11.
Ξεκινάμε το ζύμωμα για 3 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
12.
Ζυμώνουμε για άλλα 7 λεπτά μέχρι να έχουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Ολοκληρωμένο
13.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στον πάτο ενός μπολ, τοποθετούμε τη ζύμη, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Ολοκληρωμένο
14.
Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 10 μπαλάκια.
Ολοκληρωμένο
15.
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι για ζύμωμα ή σιμιγδάλι και ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα στρόγγυλο λεπτό πιτάκι.
Ολοκληρωμένο
16.
Αφού το ανοίξουμε κάνουμε μερικές τρύπες με το πιρούνι.
Ολοκληρωμένο
17.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Ολοκληρωμένο
18.
Προσθέτουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και ψήνουμε το κάθε πιτάκι
Ολοκληρωμένο
19.
Είναι έτοιμο για γύρισμα όταν στην επιφάνεια εμφανιστούν μικρές φουσκάλες.
Ολοκληρωμένο
20.
Τότε το αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 1 λεπτό.
Συνεχίζουμε με όλες τις πίτες με αυτό τον τρόπο.
Ολοκληρωμένο
21.
Τις αποθηκεύουμε για σε μία νάϋλον σακουλίτσα χωρίς να την κλείσουμε για να μην ξεραθούν μέχρι τη στιγμή σερβιρίσματος.
Ολοκληρωμένο
22.
Προσοχή σε αυτό το σημείο να μην ιδρώσουν. Τις θέλουμε μαλακές αλλά όχι να απορροφήσουν τους υδρατμούς.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
1) Ο χοιρινός γύρος καλό είναι να μαρινάρεται μέχρι 6 ώρες. Μετά το πέρας των 6 ωρών η μαρινάδα «βαραίνει» σε γεύση τον γύρο μας και κατ’ επέκταση το στομάχι μας! 2) Για πίτες καλαμποκιού χρησιμοποιούμε 70 % αλεύρι γ.ο.χ. και 30% καλομποκιού δηλ. 370 γρ. γ.ο.χ. και 130 γρ. καλομποκάλευρο με 230-250 γρ. νερού. Αν θέλουμε να κάνουμε τις πίτες πραγματικά τότε χρησιμοποιούμε και κουρκουμά για να του δώσουμε το κίτρινο χρώμα.
Αφήστε μια απάντηση