Χωριάτικο λουκάνικο με πράσο

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
3 κιλά χοιρινό κρέας από σπάλα ή λαιμό
2 κιλά χοιρινό κρέας από μπούτι
1 κιλό χοιρινό λίπος
600 γρ. πάγος
100 γρ. χοντρό αλάτι
1,5 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
14 γρ. μαύρο πιπέρι
14 γρ. πάπρικα γλυκιά
3 γρ. μοσχοκάρυδο
3 γρ. κύμινο
3 γρ. μπαχάρι
1 κιλό έντερα
Ξύδι
Κιμαδομηχανή
Γεμιστήρα

Οδηγίες

1.
Το κρέας, το λίπος και τα πράσα πρέπει να είναι πάρα πολύ κρύα. Ψιλοκόβουμε το πράσο και το λευκό και το πράσινο μέρος.
Ολοκληρωμένο
2.
Σ ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα μπαχαρικά εκτός από το αλάτι. Κόβουμε το κρέας και το λίπος σε κομμάτια και το περνάμε από την κιμαδομηχανή.
Ολοκληρωμένο
3.
Στην συνέχεια ανακατεύουμε το κρέας και το λίπος πολύ καλά. Προσθέτουμε στο κιμά τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.
Ολοκληρωμένο
4.
Σκεπάζουμε την λεκάνη με το μείγμα με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 12 ώρες ώστε να ανακατευτούν τα αρώματα.
Ολοκληρωμένο
5.
Πριν το γέμισμα βάζουμε τα έντερα αν είναι παστά σε μια λεκάνη και τα μουλιάζουμε εάν είναι φρέσκα τα ξεπλένουμε ως εξής:
Ολοκληρωμένο
6.
Παίρνουμε την άκρη ενός εντέρου, βάζουμε ξύδι και την προσαρμόζουμε με προσοχή στη βρύση του νεροχύτη, εκεί που τρέχει το νερό.
Ολοκληρωμένο
7.
Αφήνουμε να τρέξει μια ποσότητα νερού, κλείνουμε τη βρύση και πιέζουμε την ποσότητα του νερού ώστε να διατρέξει κατά μήκος ολόκληρο το έντερο.
Ολοκληρωμένο
8.
Έτσι, θα παρασύρει μαζί του τυχόν ακαθαρσίες και θα το ξεπλύνει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 4 – 5 φορές σε κάθε έντερο, μέχρι το νερό να βγει τελείως καθαρό και διάφανο.
Ολοκληρωμένο
9.
Μετά από 12 ώρες βάζουμε στο ζυμωτήριο τον πάγο με το μείγμα και ανακατεύουμε για 15 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
10.
Έπειτα γεμίζουμε τα λουκάνικα με το ειδικό χωνί - μηχάνημα ή μας τα γεμίζει ο κρεοπώλης.
Ολοκληρωμένο
11.
Κάνουμε έναν κόμπο στην κάτω άκρη του εντέρου και την πάνω άκρη την βάζω στο ειδικό άνοιγμα της μηχανής και πιέζουμε καλά να μην μείνει αέρας.
Ολοκληρωμένο
12.
Δένουμε τα λουκάνικα με σπάγκο αρκετά καλά. Στο τέλος τα τρυπάμε με μία καρφίτσα έτσι ώστε να βγει ο αέρας από μέσα τους.
Ολοκληρωμένο
13.
Στην περίπτωση που έχουμε καπνιστήριο πριν τα βάλουμε στον φούρνο τα καπνίζουμε στους 65 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά και στην συνέχεια τα βάζουμε στον φούρνο.
Ολοκληρωμένο
14.
Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 100 βαθμούς κελσίου με αέρα, τοποθετώντας ένα ταψάκι από κάτω μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία στο κέντρο του λουκάνικου στους 80 βαθμούς κελσίου.
Ολοκληρωμένο
15.
Στην συνέχεια τα κρεμάμε σε ένα δροσερό μέρος χωρίς υγρασία και ήλιο για 5 μέρες. Τα καλύπτουμε με ένα τούλι για να μην πάνε τυχόν έντομα πάνω τους. Μετά τις 5 μέρες είναι έτοιμα για ψήσιμο.
Ολοκληρωμένο