Χριστουγεννιάτικα γλειφιτζούρια

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
200 γρ. γλυκόζη
200 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εσάνς βανίλια ή πικραμίγδαλο ή πορτοκαλιού
χρώματα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Οδηγίες

1.
Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ταψιά του φούρνου. Βάζουμε πάγο σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με νερό και το αφήνουμε μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ολοκληρωμένο
2.
Για αρχή αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το σιρόπι γλυκόζης το σιρόπι βανίλιας και το 1/4 φλιτζάνι νερό και τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Τοποθετούμε το θερμόμετρο ειδικό για γλυκά μέσα στο κατσαρολάκι. Ανεβάζουμε την ένταση της φωτιάς και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ολοκληρωμένο
3.
Αυξάνουμε τη θερμότητα για να πάρει βράση το μείγμα, και ανακατεύουμε έως ότου η ζάχαρη διαλυθεί. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να προσθέσουμε και όποιο χρώμα ζαχαροπλαστικής επιθυμούμε. Βράζουμε το μείγμα μας 7 λεπτά ώσπου το θερμόμετρο να φτάσει στους 154º C (στάδιο σκληρής ρωγμής).
Ολοκληρωμένο
4.
Με γρήγορες κινήσεις τοποθετούμε το κατσαρολάκι στο μπολ με το παγωμένο νερό. Προσοχή όμως μη μπει νερό στο μείγμα μας. Γυρίζουμε γύρω γύρω το κατσαρολάκι για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να κρυώσει το μείγμα πιο γρήγορα και μετά το αφαιρούμε.
Ολοκληρωμένο
5.
Πολύ γρήγορα ρίχνουμε το σιρόπι πάνω στη λαδόκολλα ώστε να σχηματίσουν κύκλοι με διάμετρο κρατώντας τις αποστάσεις για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Βάζουμε αμέσως τα ξυλάκια για γλειφιτζούρια και πιέζουμε. Πασπαλίζουμε με ότι επιθυμούμε πιέζοντας ελαφριά. Περιμένουμε να κρυώσουν τελείως πάνω στη λαδόκολλα.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Συμβουλή: Κάνουμε γενικότερα γρήγορες κινήσεις όταν βγάλουμε το σιρόπι από τη θερμοκρασία γιατί σκληραίνει γρήγορα. Αν το σιρόπι μας σκληρύνει τότε το ξαναζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει ελαφρά. Για πιο εύκολη χρήση καλό θα ήταν να υπάρχουν 2 άτομα ώστε να τελειώσει η διαδικασία γρήγορα.