No products in the cart.
Καρυδόπιτα πουτίγκα
μέτριο
15
Reviews
Συστατικά:
Προσαρμόστε τις μερίδες
6 μέτρια αυγά (300 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου | |
100 γρ. ζάχαρη | |
3 βανιλέτες | |
Μία πρέζα αλάτι | |
25 γρ. λιωμένο βούτυρο | |
100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο | |
130 γρ. καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη | |
30 γρ. φρυγανιά τριμμένη | |
2 κοφτά κ.γ. κανέλα | |
0.5 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο | |
0.25 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο |
Υλικά για το σιρόπι:
300 γρ. ζάχαρη | |
350 γρ. νερό | |
1 φλούδα λεμονιού | |
1 κανελόξυλο | |
2 κ.σ. κονιάκ |
Οδηγίες
1.
Για το παντεσπάνι:
Στο μίξερ τοποθετούμε το εξάρτημα του σύρματος.
Ολοκληρωμένο
2.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τις βανιλέτες και το αλάτι.
Ολοκληρωμένο
3.
Χτυπάμε για 15 λεπτά το μείγμα μας μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Ολοκληρωμένο
4.
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το ενσωματώνουμε.
Ολοκληρωμένο
5.
Σε ένα μπολάκι έχουμε ανακατέψει όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.
Ολοκληρωμένο
6.
Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι.
Ολοκληρωμένο
7.
Με μία μαρίζ ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά χωρίς να πέσει ο όγκος.
Ολοκληρωμένο
8.
Προσέχουμε ώστε να ανακατευτεί όλο το μείγμα με το αλεύρι και να μη μείνουν κομμάτια που δεν έχουν ενσωματωθεί.
Ολοκληρωμένο
9.
Παίρνουμε μία στρόγγυλη φόρμα του κέικ, την βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά.
Ολοκληρωμένο
10.
Ρίχνουμε εκεί το μείγμα της καρυδόπιτας, κουνάμε ελαφρώς τη φόρμα μας αριστερά και δεξιά ώστε να απλωθεί σωστά το μείγμα.
Ολοκληρωμένο
11.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς κελσίου στον αέρα για 45 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Όταν είναι η καρυδόπιτα έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά μέσα στη φόρμα και έπειτα την σιροπιάζουμε σιγά σιγά.
Ολοκληρωμένο
13.
Την αφήνουμε εκεί μέχρι να κρυώσει τελείως.
Ολοκληρωμένο
14.
Για το σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το κονιάκ και βράζουμε για 3 λεπτά μετρώντας από τη στιγμή του βρασμού.
Ολοκληρωμένο
15.
Ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Ολοκληρωμένο
16.
Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το σιρόπι για 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.
Ολοκληρωμένο
17.
Παίρνουμε την καρυδόπιτα και την σιροπιάζουμε με ένα κουτάλι σιγά σιγά μέχρι να το απορροφήσει όλο.
Ολοκληρωμένο
18.
Για την κρέμα:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τη ζάχαρη, τον κρόκο, το αυγό, τις βανιλέτες, το αλάτι και το κορν φλάουρ.
Ολοκληρωμένο
19.
Σε ένα κατσαρολάκι τοποθετούμε το γάλα και το ζεσταίνουμε πολύ καλά.
Ολοκληρωμένο
20.
Αφού ζεσταθεί παίρνουμε με μία κουτάλα λίγο γάλα και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας καλά.
Ολοκληρωμένο
21.
Προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα και μετά μεταφέρουμε το μείγμα των αυγών στο κατσαρολάκι με το γάλα.
Ολοκληρωμένο
22.
Ανακατεύουμε διαρκώς με ένα σύρμα σε μέτρια ένταση μέχρι να πήξει και εμφανιστούν φουσκάλες.
Ολοκληρωμένο
23.
Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας και ενσωματωνοντας το.
Ολοκληρωμένο
24.
Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα πλατύ σκεύος, το καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην κρέμα και αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες.
Ολοκληρωμένο
25.
Όταν περάσει η ώρα, αφαιρούμε την μεμβράνη, βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και εκεί ρίχνουμε την ελαφριά χτυπημένη κρέμα γάλακτος.
Ολοκληρωμένο
26.
Χτυπάμε καλά με ένα σύρμα το μείγμα μας μέχρι να έχουμε μία αφράτη κρέμα.
Ολοκληρωμένο
27.
Σερβίρισμα:
Σε μία πιατέλα ξεφορμάρουμε τη σιροπιασμένη καρυδόπιτα και την περιχύνουμε με την κρέμα.
Ολοκληρωμένο
28.
Γαρνίρουμε με λίγη τριμμένη καρυδόψιχα και κανέλα.
Ολοκληρωμένο
29.
Τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο και σερβίρουμε.
Διατηρείται στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Το μυστικό για την αφράτη καρυδόπιτα κρύβεται στο καλό χτύπημα των αυγών με τη ζάχαρη και στο απαλό ανακάτεμα με το αλεύρι.
Αφήστε μια απάντηση