Κεφτεδάκια κοκκινιστά

Τρίτη ή Πέμπτη είναι οι μέρες που θα έχουμε στο σπίτι μας σίγουρα κάτι με κιμά. Δε ξέρω τι έχουν αυτές οι συγκεκριμένες μέρες απλά βγαίνει αυθόρμητα. Τα μαγειρέματά μας πολλές φορές προκύπτουν από τις παιδικές μας αναμνήσεις και εμπειρίες. Με αποτέλεσμα όταν δημιουργούμε την δική μας οικογένεια να μεταφέρονται αυτούσιες. Μάλλον κάτι τέτοιο μας συμβαίνει γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά. Ποιο παιδί δεν έχει δει τη μητέρα του να τηγανίζει κεφτεδάκια; Αχ αυτή η μυρωδιά από το τηγάνι! Νομίζω πως κατευθείαν μεταφέρομαι στο σπίτι των παππούδων όπου το τηγάνισμα γινόταν στο γκάζι, τοποθετημένο έξω στην αυλή για να μη μυρίζει το σπίτι. Αξέχαστες στιγμές που είναι βαθιά χαραγμένες στην «γευστική» μνήμη όλων μας. Ο κιμάς είναι ένα υλικό που μεταμορφώνεται από ένα πιάτο παραδοσιακό σε ένα πιο περίτεχνο και εκλεπτυσμένο. Οι δοκιμές και τα πειράματα μαζί του συνήθως είναι πετυχημένες απλά κάτι λείπει. Όταν μιλάμε για κεφτεδάκια κοκκινιστά νομίζω πως όλοι μας ψάχνουμε την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου πιάτου. Η ακόλουθη συνταγή είναι πολύ εύγεστη και εύπεπτη. Το τονίζω αυτό γιατί αρκετές φορές τα κεφτεδάκια μας πέφτουν λίγο βαριά στο στομάχι μας. Δοκιμάστε να τα φτιάξετε με τον συγκεκριμένο τρόπο και σίγουρα θα δείτε κάτι ξεχωριστό και φυσικά νόστιμο!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
1 αυγό
0.5 φλιτζ. ψωμί μπαγιάτικο τριμμένο στο μούλτι (χωρίς μούλιασμα)
0.5 φλιτζ. βρώμη
0.5 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου
1 φλιτζ. καφέ σόδα αναψυκτικό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά για σάλτσα κόκκινη:
1 συσκευασία ντοματάκια ολόκληρα στο ζουμί τους που τα πολτοποιούμε στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 δαφνόφυλλο
4 κόκκους μπαχάρι
6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού
0.5 φλιτζ. νερό
0.5 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι

Οδηγίες

1.
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε όλα μας τα υλικά για τα κεφτεδάκια.
Ολοκληρωμένο
2.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι ο κιμάς μας να αλλάξει χρώμα και να έχει αποκτήσει ενιαία μορφή.
Ολοκληρωμένο
3.
Αν δούμε πως κολλάει αρκετά στα χέρια προσθέτουμε λίγο τριμμένο ψωμάκι.
Ολοκληρωμένο
4.
Αφήνουμε το μείγμα του κιμά στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον ώστε να δέσουν όλες οι γεύσεις μαζί.
Ολοκληρωμένο
5.
Το ιδανικό είναι βέβαια να μείνει ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
6.
Έπειτα παίρνουμε μία λαδόκολλα και την τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου.
Ολοκληρωμένο
7.
Λαδώνουμε ελαφρώς τη λαδόκολλα και πλάθουμε τα κεφτεδάκια μας.
Ολοκληρωμένο
8.
Τα ραντίζουμε πάλι με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στο γκριλ με αέρα στους 210 βαθμούς για 10 λεπτά περίπου μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
Ολοκληρωμένο
9.
Δε θέλουμε να μας στεγνώσουν γιατί θα τα τελειώσουμε στη σάλτσα μας.
Ολοκληρωμένο
10.
Παράλληλα, όσο ψήνονται τα κεφτεδάκια ετοιμάζουμε την σάλτσα ντομάτας.
Ολοκληρωμένο
11.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα μας τα υλικά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
12.
Όταν βγάλουμε τα κεφτεδάκια μας, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά ακόμα.
Ολοκληρωμένο
13.
Σερβίρουμε ζεστά με ένα ωραίο μυρωδάτο αχνιστό ρύζι μπασμάτι.
Ολοκληρωμένο
14.
Όπως παρατηρήσατε αποφεύγω το τηγάνισμα για τα κεφτεδάκια ώστε να μη βγουν πολύ βαριά. Με αυτόν τον τρόπο γίνονται πολύ ανάλαφρα και δεν μας μπουκώνουν!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
Για να βγει ο κιμάς ανάλαφρος χρειάζεται πολύ καλό ζύμωμα ( περίπου 10 λεπτά) και η προσθήκη της σόδας (αναψυκτικού) τα κάνει αφράτα. Σημαντικό είναι ο κιμάς μας να είναι περασμένος δύο φορές. Αν θέλουμε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ψωμί με τριμμένο παξιμάδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *