Κερκυραϊκή παστιτσάδα

«Κέρκυρα Κέρκυρα με το Ποντικονήσι, με τα καντούνια τα στενά, που τα `χω σεργιανίσει» όπως λέει και το γνωστό άσμα στην χαρακτηριστική ταινία: «Η κόμισα της Κέρκυρας» με την αξέχαστη Ρένα Βλαχοπούλου! Ένα νησί, μία ιστορία εκατοντάδων χρόνων. Είναι γνωστή σε όλους μας η Κερκυραϊκή κουζίνα γιατί πλέον αποτελεί γαστρονομική παράδοση εδώ και χρόνια. Μία κουζίνα που διαμορφώθηκε στην Κέρκυρα αλλά και σε όλα τα νησιά του Ιονίου. Στην ελληνική κουζίνα αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία με πολύπλοκες, σύνθετες γεύσεις και εξαιρετικά πιάτα. Η Ενετοκρατία που κυριάρχησε στην περιοχή για 411 χρόνια επηρέασαν σημαντικά τόσο την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού όσο και τους υπόλοιπους τομείς της κουλτούρας και της καθημερινότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αρχιτεκτονική, η ποίηση, η μουσική, η λογοτεχνία, η γλώσσα αλλά και η ντόπια κουζίνα που επηρεάστηκαν σημαντικά από την Ενετοκοκρατία. Πάρα πολλά φαγητά και συνταγές της Κερκυραϊκής κουζίνας έχουν τις ρίζες τους στη Βενετία που είναι άψογα παντρεμένα με τα τοπικά προϊόντα του νησιού. Η κουζίνα των Ενετών βασίζονταν κυρίως στα κρέατα, στα ψάρια και στο κυνήγι. Χρησιμοποιούσαν άπλετα και σε μεγάλες δόσεις τα μπαχαρικά και τα μακαρόνια. Ουσιαστικά εμπλούτισαν και χάρισαν στην μέχρι τότε απλή μεσογειακή κουζίνα των νησιών, η οποία ήταν στηριγμένη στα λιγοστά ψάρια, στο λάδι, στο κρασί και στα χόρτα, με τις περίτεχνες, πλούσιες και πολύπλοκες γευστικές τους συνήθειες. Οι τοπικές συνταγές που μας προσφέρει το νησί της Κέρκυρας σίγουρα θα αφήσουν ανεξίτηλη ανάμνηση στον ουρανίσκο μας.

Υλικά
  • 1 ½ κιλό κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες ή κόκορα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 150 γρ. κόκκινο κρασί
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 300 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 200 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κανελόξυλο
  • 2 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 4 μπαχάρια
  • 2 φύλλα δάφνης
  • Μία πρέζα κίμινο
  • Μία πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Κοκκινοπίπερο
  • 1 ½ πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο Νο 2
  • Τριμμένη μυζήθρα ή γραβιέρα
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το βούτυρο. Παίρνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου τσιγαρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές για 3 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμα τα ακουμπάμε σε μία πιατέλα και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον πελτέ. Σοτάρουμε για 2 λεπτά και μετά βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου μέσα στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι περιμένοντας να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, όλα τα μυρωδικά και το αλάτι. Κλείνουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 1 με 1 ½ ώρα ανάλογα με το κρέας. Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τα μακαρόνια σύμφωνα με την αναγραφόμενη ώρα. Τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Παίρνουμε μία μεγάλη πιατέλα, τοποθετούμε τα μακαρόνια και από πάνω απλώνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με μπόλικο φρέσκο πιπέρι και τριμμένη ξερή μυζήθρα ή γραβιέρα.

 

Συμβουλή: Μπορούμε αντί για κοτόπουλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κόκορα ή μοσχάρι. Για να έχουμε την τέλεια παστιτσάδα μας σημαντικό βήμα είναι το καλό ρόδισμα του κοτόπουλου από όλες τις πλευρές.

 

Από την Ελένη Καπνιά.

Βαθμολογήστε μας
0 reactions

Έχετε απορίες; Ρωτήστε μας...