Κις Λορέν

Και εκεί που κάθομαι, έχω πάρει τον υπολογιστή μου να γράψω την συνταγή μου, να σου ξεκινάει ο χαμός! Χαχανίσματα, φωνές και κυνηγητό είναι οι εικόνες που συνθέτουν το σημερινό μου πρωινό. Γιατί αυτή την άγια ώρα που προσπαθώ να συγκεντρωθώ, να γράψω δύο αράδες γίνεται όλος αυτός ο χαμός; Τα δάχτυλα μπροστά από το πληκτρολόγιο είναι έτοιμα να πάρουν φωτιά, ξαφνικά τα πάντα σταματάνε, το μυαλό κάνει στάση εργασίας και δεν μπορώ να γράψω τίποτα. Φίλοι μου έρχονται που λέτε και εκείνες οι «ύπουλες» στιγμές που άξαφνα παύουν τα πάντα και απλά κάθεσαι και αγναντεύεις τον κέρσορα που σε κοιτά ανυπόμονα περιμένοντας πότε θα ξεκινήσεις. Ακόμα και αυτές οι «μουγκές» και «άηχες» σιωπές έχουν τη δική τους ομορφιά, δε νομίζετε; Πώς θα μιλήσω τώρα για την κις λορέν του αγαπημένου μου Ζεράρ Ντεπαρτιέ;(Γάλλος ηθοποιός). Συνεχίζω με γαλλική κουζίνα (όχι δεν έχω τόσο μεγάλο κόλλημα) αλλά η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να ελληνοποιηθεί χωρίς φόβο και πάθος! Εν συντομία θα σας πω το εξής. Πριν από 7 περίπου χρόνια έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο μαγειρικής του εν λόγω Γάλλου ηθοποιού. Το μάτι μου πηγαίνει κατευθείαν στην αυθεντική συνταγή της τάρτας. Χωρίς καθυστέρηση είπα πως θα την φτιάξω και έτσι έγινε. Είναι μία εξαιρετική, πλούσια σε γεύση τάρτα που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Στη συνταγή που θα σας δώσω έχω προσθέσει και τις δικές μου πινελιές που το κάνουν πιο μυρωδάτο. Νομίζω πως η συγκεκριμένη συνταγή αν και χιλιοφορεμένη δεν χάνει ποτέ την αίγλη και την κομψότητα που διαθέτει. Φτιάξτε την σε κάθε είδους τραπέζι χωρίς φόβο. Η κις λορέν είναι η βασίλισσα της αλμυρής τάρτας, αναλλοίωτη και ατσαλάκωτη όσα χρόνια και να περάσουν! Ζήτω τα ΄90s!

Reviews

Συστατικά:

Προσαρμόστε τις μερίδες
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
140 γρ βούτυρο
1 αυγό
0.5 κ.γ. αλάτι
Μία πρέζα ζάχαρη
3 κ.σ. νερό παγωμένο
1 ασπράδι αυγού για άλειμμα
Υλικά για τη γέμιση:
200 γρ πανσέτα καπνιστή ή κομμάτι καπνιστού μπέικον
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πράσο
2 κ.σ. σχινόπρασο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. βούτυρο
250 γρ κρέμα γάλακτος
100 γρ γάλα
3 μεγάλα αυγά
200 γρ γραβιέρα ή παρμεζάνα
1 κ.γ. μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι
0.5 κ.γ. μοσχοκάρυδο

Οδηγίες

1.
Την ζύμη την ετοιμάζουμε μία μέρα πριν για να δέσουν τα υλικά.
Ολοκληρωμένο
2.
Αν όμως την θέλουμε επειγόντως τότε την ετοιμάζουμε και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 2 ώρες στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
3.
Για να συνεχίζουμε με την συνταγή.
Ολοκληρωμένο
4.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι, κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό
Ολοκληρωμένο
5.
Δουλεύουμε με τα χέρια μας τη ζύμη και προσθέτουμε κομματάκια κομματάκια το βούτυρο, το αλάτι και το νερό.
Ολοκληρωμένο
6.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική η ζύμη μας.
Ολοκληρωμένο
7.
Ανοίγουμε σε ένα μικρό φύλλο τη ζύμη μας (για να ανοίγει εύκολα την επόμενη μέρα), την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Ολοκληρωμένο
8.
Αν θέλουμε τη διαδικασία αυτή την κάνουμε στο κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού.
Ολοκληρωμένο
9.
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και ανοίγουμε με έναν πλάστη σε φύλλο.
Ολοκληρωμένο
10.
Παίρνουμε μία ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ., την βουτυρώνουμε και στρώνουμε τη ζύμη μας καλύπτοντας και τα πλαϊνά της φόρμας.
Ολοκληρωμένο
11.
Κάνουμε τρύπες παντού με ένα πιρούνι και αλείφουμε την επιφάνεια με το ασπράδι του αυγού.
Ολοκληρωμένο
12.
Με αυτό τον τρόπο στεγανοποιούμε την τάρτα μας ώστε να μην νοτίσει με τα υγρά της γέμισης.
Ολοκληρωμένο
13.
Μισοψήνουμε την τάρτα μας σε προ θερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 για 20 λεπτά.
Ολοκληρωμένο
14.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γέμισή μας.
Ολοκληρωμένο
15.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το βούτυρό μας και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο.
Ολοκληρωμένο
16.
Περιμένουμε μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.
Ολοκληρωμένο
17.
Εκεί προσθέτουμε την πανσέτα μας και αφήνουμε για 2 λεπτά να μαγειρευτεί.
Ολοκληρωμένο
18.
Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και ενσωματώνουμε με το μείγμα της πανσέτας.
Ολοκληρωμένο
19.
Μεταφέρουμε το μείγμα μας στην τάρτα και ψήνουμε για 45με 50 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
Ολοκληρωμένο
20.
Αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσει για 30 λεπτά τουλάχιστον.
Ολοκληρωμένο
21.
Είναι έτοιμη για κόψιμο και σερβίρισμα. Καλή μας απόλαυση!
Ολοκληρωμένο
Σημειώσεις
η κανονική συνταγή περιέχει λαρδί και γαλλική γραβιέρα, επειδή όμως είναι δύσκολο να τα βρούμε προσαρμόζουμε τη συνταγή με κάτι παρόμοιο. Αν καταφέρουμε να τα βρούμε τότε τα αγοράζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *